Annons
Annons


Livräddaren kommer i taxi


Musik i ambulansen kan verka lugnande på hjärtpatienter under färden och taxibilar med hjärtstartare räddar liv.

Danska läkare ska i en studie undersöka om musik som tar bort ljud från sirener, motorbuller och pipande utrustning sänker patienternas stressnivå. Läkarna tror att musiken kan verka lugnande under färden till sjukhuset, vilket ökar patienternas chans att överleva.

Annons

Taxi räddar
Samtidigt satsar Sverige på livräddning via taxi. Sedan ett par år tillbaka delar Hjärt-Lungfonden till taxibilar och polisen. Hjärtstartare i taxibilar i kombination med hjärt-lungräddning kan nämligen hjälpa till att rädda liv. Vid plötsligt hjärtstopp är varje minut dyrbar.

Gilla Allas.se på Facebook

Därför har Hjärt-Lungfonden utrustat taxibilar på tolv orter i landet med hjärtstartare. Tanken är att de snabbt ska kunna vara på plats i väntan på ambulans. Orterna är: Göteborg, Helsingborg, Lund, Malmö, Linköping, Norrköping, Motala, Luleå, Stockholm, Umeå, Uppsala, Östersund.

Dessutom har polisen i Stockholms län också fått hjärtstartare.

10 000 årligen
Varje år drabbas 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp. Av dem överlever i dag endast 300. Hjärt-Lungfondens mål är att kunna identifiera de som löper ökad risk för att drabbas, minska insatstiderna och öka antalet överlevande till 1 200 människor.

 

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…