Annons
Annons


Ljuvliga semlor

Tjuvstarta fettisdagsfesten! Baka finfina semlor fyllda med mald mandel och grädde. Smaksätt eventuellt med rivet apelsinskal.


semla

 

16 st

25 g jäst
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 dl rörsocker
100 g rumsvarmt smör
1/2 tsk salt
1 tsk stött kardemumma
8 1/2 dl vetemjöl
1 ägg till pensling (uppvispat med lite vatten)

Fyllning:
inkråmet från bullarna
100 g mald mandel
1/2 dl rörsocker
ca 1 dl grädde
rivet skal från 1 apelsin
ca 3 dl vispgrädde

Annons

Garnering:
florsocker

 

1. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör så att jästen löser sig.

2. Tillsätt ägg, socker, smöret i klickar, salt, kardemumma och mjöl. Bearbeta kraftigt till en smidig deg, minst 5 min i maskin eller 10 min för hand.

3. Jäs under plast till dubbel storlek, minst 30–40 min.

4. Ta upp degen på bakbord, knåda lätt och dela i 16 bitar. Rulla släta bullar. Lägg glest på bakpappersklädda plåtar. Jäs till dubbel storlek, ca 30 min.

5. Pensla försiktigt med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen på 250 grader, 3–4 min. Låt bullarna kallna.

6. Skär av ett lock med vass kniv. Gröp ur lite av inkråmet och blanda med mandel, socker, 1 dl grädde och rivet apelsinskal.

7. Vispa resten av grädden.

8. Spritsa fyllning och vispgrädde i semlorna. Sätt på locket och sikta över florsocker.

 


(41)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…