Annons
Annons


Locka nytt liv i äppelträdet

Många gamla fruktträd ger mängder av små, lite smaklösa frukter. Så här föryngrar du trädet.


Med rätt snits på snittet kan gamla träd föryngras.

Med rätt snits på snittet kan gamla träd föryngras.

Hej!

Jag har ett Åkerö äppelträd som är gammalt, säkert 55-60 år. Trädet ser ut att må bra,
med mycket blad men framför allt många små, torra äpplen  Under många år bar det ingen frukt alls. Trädet står inklämt mellan klippblock och är som högst ca 8 m.

Annons

Kan jag göra något för att få mindre antal äpplen men i stället större? Är det brist på något ämne?

Tacksam för svar.
Hälsar Mart

Hej Mart!
Eftersom trädet verkar vara i god kondition kan det föryngras för att på så sätt locka fram färre om än större frukter. Samtidigt glesas kronan ut så att ljus når in till frukterna, som då sväller och blir större och sötare.
Nu vet jag ju inte hur trädet ser ut, men jag skulle tippa att ni bör ta bort 2-3 större, äldre grenar. Dela upp dessa ingrepp på lika många år så att endast en stor gren tas bort om året. Lämplig tid för detta är juli till september. Vinter/vårbeskärning främjar vegetativ tillväxt, medan sommarbeskärning mer främjar stam- och rottillväxt så att sår snabbare vallas över.
Såga av grenen precis intill stammen men så att den lite bulliga grenkragen behålls. Se bild! I grenkragen finns sårläkande ämnen som kommer att valla över såret. Tag också bort grenar som växer rakt uppåt eller inåt i kronan och behåll dem som i stället växer utåt. På så vis kommer också mer ljus och luft in i grenverket, vilket påverkar fruktstorleken.
Ge också trädet vedaska, bananskal och annan kaliumrik gödning som gynnar fruktsättning, men håll igen på kväve som ger mer vegetativ tillväxt på bekostnad av frukten.
Lycka till med ert Åkerö, gamla fruktträd är ju så vackra!
Gilla Allas.se på Facebook

Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…