Annons
Annons


Ahlvar surfar på hipp trend


Lotta Ahlvar Handarbetets vänner

Lotta Ahlvar är ny vd på Handarbetets vänner.

140-årsjubilerande Handarbetets vänner (HV) på Djurgården i Stockholm är på väg in i ett nytt utvecklingsskede under ledning av Moderådets tidigare vd Lotta Ahlvar som tillträdde i våras.

Annons

En breddning av den konstnärliga verksamheten har genomförts och en uppbyggnad av en egen produktlinje inletts.

– Textil, hantverk, design och konst ligger rätt i tiden och det ökade intresset är något HV ska bli bättre på att utnyttja, säger Lotta Ahlvar.

HV är en produkt av 1800-talets nationalromantiska strömningar och skapades i syfte att ”i fosterländsk anda och inriktning främja den svenska textila slöjden”. Föreningen tillkom på initiativ av Fredrika Bremer-förbundets grundare Sophie Aldersparre för att få fler kvinnor i arbete. Bland annat försågs väverskor runt om i landet med uppdrag från föreningens mönsterateljé och en utbildning startades för vävlärarinnor.

I dag består verksamheten av fyra delar: HV Skola, HV Ateljé, HV Galleri och HV Licium.

Under läsåret 2014/2015 attraherar HVs yrkesutbildningar och kortkurser runt 300 studenter, varav 48 på heltid. Till skolan kommer studenterna för att fördjupa sig i olika textila hantverk och centralt för undervisningen är sättet som tekniska och konstnärliga perspektiv förenas.

Betoningen på konstnärskap gäller även i HV Ateljé där sex mästare och gesäller arbetar med olika ”översättningsuppdrag”.

– Vad det handlar om är att med rätt material, färgval och tekniker omvandla konstnärers förlagor till textil konst, antingen genom broderi eller vävning. Ett stort antal av Sveriges mest kända offentliga textilkonstverk har genom åren utförts i ateljén, inklusive Elisabet Hasselberg-Olssons ”Minnet av ett landskap” i Riksdagens plenisal, säger Lotta Ahlvar.

Trots HVs unika kulturbärande roll och de skatter man förfogar över är föreningen tämligen okänd. Något som Lotta Ahlvar vill ändra på genom ökad synlighet och aktivitet. Vid sidan om retail-satsningen har hon medverkat till öppningen av HV Galleri, Sveriges enda galleri med inriktning på textil konst och som nu genomför kontinuerliga utställningar i föreningens fastighet på Djurgården.

Den tydliga tendensen med allt fler, inte minst unga tjejer, som ägnar sig åt textilt hantverk på fritiden är något Lotta Ahlvar menar öppnar för en större rekryteringsbas för HVs kursverksamhet. Genom att bryta den relativa anonymitet som präglat verksamheten ska fler fås att upptäcka de möjligheter till fördjupning och inspiration HV erbjuder.

http://www.hv-textil.se/

 

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…