Annons
Annons


Bästa julfilmerna – enligt oss på Allas!

Nu närmar sig julen med stormsteg, vad ger mer stämning än en härlig julfilm? Här tipsar vi om våra favoriter!


De bästa julfilmerna.

Love actually
En romantisk feelgood- film som många på Allas har som favorit och aldrig tröttnar på. Filmen består av 10 separata historier som utspelar sig i London under veckorna fram till jul. Temat är kärlek, både i med- och motgång. På slutet vävs de olika livsödena ihop. Du kan räkna med att både skratta och gråta till denna härliga film med många kända namn i rollistan.

Annons

Grinchen – julen är stulen
En komedi med härlig sagokänsla som passar hela familjen. Filmen handlar om den ensamma, lustiga och gröna Grinchen (Jim Carrey) som hatar julen. Han klär ut sig till tomte och beger sig till byn där förberedelserna för denna fantastiska högtid pågår för fullt. Han planerar att stjäla allt som har med julen att göra…

White Christmas
En klassiker med Bing Crosby och Danny Kaye i huvudrollerna. En typisk amerikansk feelgood-film från 50-talet byggd på sång, dans och kamratskap. Avslutningen med Bing Crosby och White Christmas är ju alla julars klassiker.

The Holiday
Amanda bor i Södra Kalifornien och Iris bor i en charmig liten by på den engelska landsbygden. Julen närmar sig och de behöver båda ta en rejäl paus från sina trassliga kärleksrelationer. Genom en bostadsförmedling på nätet får de kontakt och bestämmer sig helt enkelt för att byta hus med varandra över julen. Kulturkrocken är till en början påtaglig, men snart drabbas de båda av en ny omtumlande förälskelse… Riktigt romantisk feelgood-film som dessutom är rolig!

Bad Santa
Aldrig har en sunkigare och elakare tomte visats än Billy Bob Thorntons varuhustomte med skumma avsikter. Tills han möter en liten pojke…

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton
Tecknad film som handlar om den unge idealisten Karl-Bertil som vågar stå upp för mod och rättvisa. Filmen åskådliggör att stora gärningar består av många små behjärtansvärda handlingar!

Tjuvarnas jul – trollkarlens dotter
En mysig julstämning precis som i julkalendern samtidigt som filmen förmedlar ett allvarligt budskap om familj och tillhörighet. Passar stora som små.

Nightmare Before Christmas
Animerad klassiker fylld av musik och glädje – och en skön kontrast till allt övergulligt tingeltangel.

Elf
En komedi som passar både stora och små. Den handlar om Buddy som av misstag hamnar i tomteverkstaden på Nordpolen som bebis. Där växer hamn upp och blir uppfostrad av tomtenissar. Men han inser snart att han inte är som dem. Han får till slut redan på att hans biologiska familj finns i New York. Han återvänder dit men livet i storstaden är inte riktigt som Buddy är van vid och massa tokigheter händer.

Tomten är far till alla barnen
Sara bjuder in sina tre tidigare män, deras fruar och deras nya barn att fira julafton tillsammans med sin nye man Janne. Janne råkar av misstag avslöja för en av gästerna att han låtit sterilisera sig utan att berätta det för Sara. Det tar inte lång tid innan alla på festen känner till Jannes ingrepp. Vid middagen avslöjar Sara strålande den glada nyheten: hon är gravid! Skrattattack-varning och bästa humörhöjaren varje jul!

Fiendeland (Joyeux Noël)
Joyeux Noël är en berättelse som inspirerats av verkliga händelser som inträffar på julafton 1914 under första världskriget. Filmen är gripande och tankeväckande, kanske särskilt i dessa tider när det goda i människan behöver lyftas fram. Extra plus för att de talar sina egna språk, engelska, tyska och franska.

Midsomer murders: Ghosts of Christmas Past
Barnaby i högform i en julspecial. För alla vänner av engelska tv-deckare.

Livet är underbart
En fantastisk film från 1946 med James Stewart i huvudrollen som den snälle bankmannen och familjefadern som råkar bli av med småspararnas pengar just inför julen. När han just besluta sig för att ta sitt liv dyker en ängel upp. En film om vad en enskild människas beslut betyder för omvärlden. En underbar historia som får de allra flesta att plocka fram näsdukarna…

Scrooge – En spökhistoria
Musikal från 1970. Bygger på Dickens klassiska novell om den gamle, elaka Ebenezer Scrooge som hatar julen och sina medmänniskor. Men på självaste julaftonsnatten får han besök av spöken från det förgångna som visar på Scrooge miserabla liv och handlande och omvänder honom därmed till en god människa.

Ensam hemma
Med Macaulay Culkin som 8-årige Kevin som av misstag blir lämnad hemma när familjen åkler iväg för att fira jul. Till en början njuter han av att var ensam, men när tjuvarna Harry (Joe Pesci) och Marv (Daniel Stern) kommer på objudet besök får Kevin utlopp för all sin fantasi när det gäller att ställa till trubbel för de klantiga bovarna.

Det stora tabberaset i Katthult
Avsnitt i Emil i Lönneberga som ju inte är en riktig julfilm, men ändå en favorit. Dels visar den ett genuint svensk julbord, dels handlar den om att dela med sig av sitt överflöd. En fin tanke just till jul. Utöver det är den rolig och charmig.

Die Hard 2
Bruce Willis är tillbaka som polisen John McClane i ännu en action. Den här gången får han rycka ut på självaste julafton när en terroristgrupp intar flygplatsen där McClane sitter och väntar på sin fru för att fira helgen i lugn och ro. Men det blev inte riktigt så. Yippe-ki-yay motherfucker!

Sagan om ringen trilogin
Vem har sagt att man bara måste se på julfilmer under julen? Passa på att se andra favoriter också. Vår tekniska redaktör har ett Sagan om ringen-maraton varje julledighet. Kul att skapa egna traditioner!

Läs också: Här är svenska folkets favorit-julfilmer!


(34)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…