Annons
Annons


7 julkryddor som håller dig frisk!

Visst är det gott med kaneldoftande glögg, kaffebröd med kardemumma och syltad ingefära. Extra trevligt är det att julens kryddor också är superbra för hälsan!


Glögg med juliga kryddor.

Julens goda och nyttiga kryddor gör underverk för din hälsa!

Här är 7 juliga kryddor som håller dig frisk:

1. Kanel
Förutom den fantastiska smaken påverkar kanel vår blodcirkulation och kan sänka både blodsocker och blodfetter, gynna insulinkänsligheten och minska sötsuget – vilket leder till viktminskning. Redan en fjärdedels tesked räcker för att ge en blodsockersänkande effekt. Kryddan ger även matsmältningen en kick och lugnar oroliga magar.

Annons

Läs också: 10 saker du kan göra med gamla kanelbullar!

2. Saffran
Är världens dyraste krydda som lindrar huvudvärk, magvärk och tandvärk. Studier har även visat att ämnet crocin som finns i saffran kan förebygga Parkinsons sjukdom, ms och als. Känner vi oss deppiga menar forskarna dessutom att lite saffran varje dag har antidepressiva effekter – och verkar lusthöjande.

3. Kryddnejlika
KryddnejlikaHär är kryddan med mycket hög koncentration av antioxidanter. Bota dålig andedräkt och illamående genom att tugga kryddnejlika eller använd den som slemlösande medel vid irriterad hals. Kryddnejlika är både antiseptisk och smärtlindrande vid exempelvis tandvärk.

4. Kardemumma
Denna bullkrydda är magens bästa vän under julen med sin stimulerande effekt på matsmältningen, som i sin tur förebygger gaser och kramper. Kardemumma innehåller också mycket antioxidanter som höjer immunförsvaret. Att kryddan dessutom verkar lugnande och minskar spänningar i hjärnan gör att den blir bästa boten mot eventuell julstress.

Läs också: Baka pepparkaksmuffins med kardemumma!

5. Ingefära
IngefaraVäldigt användbar krydda i förkylningstider som också stimulerar ämnesomsättningen, motverkar högt blodtryck och sänker det onda kolesterolet. Inom medicinen har ingefära visat dokumenterad god effekt mot illamående och åksjuka, men även mot inflammationer och värk såsom reumatism och artros. För kvinnor i menstruerande ålder vittnar forskning om att torkad ingefära minskar blödningar med hela 46 procent.

6. Senapsfrön
Fröna i senap innehåller en olja med smakrika substanser, så kallade isotiocyanater, som ger senapen dess speciella karaktär. Moderna studier har undersökt isotiocyanaternas roll för att motverka cancer och funnit lovande resultat. Allmänt anses senapsfrön annars vara ett aptitstimulerande och laxerande medel.

7. Kakao
KakaoVad finns det för fördelar som denna krydda inte har? Kakao, eller snarare choklad, har på senare tid fått rollen som rena mirakelmedicinen av forskarna. Förkylningar, stress, högt blodtryck, depression och hjärtbesvär är bara några av åkommorna som choklad kan förebygga.

Läs också: Nya rön – därför ska du äta MER choklad!

Av: Margaretha Malmgren
Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ


(73)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…