Annons
Annons


Lugn förälder bättre för barn med feber


Med hjälp av kunskap kan man bli lugnare som förälder och därmed hjälpa sitt barn att må bra så snart som möjligt. Feber, förkylningar och andra sjukdomar hör småbarnsåren till. För många, särskilt förstagångsföräldrar, kan det vara stressande att ta hand om sitt barn när det är sjukt. Det är viktigt att veta vad man kan göra själv och när man ska kontakta hälso- och sjukvården. 

Feber innebär att tempen är 38 grader eller mer. Som hög feber räknas en temperatur över 39 grader. Hög feber i sig är inte farlig, men själva orsaken till febern kan vara farlig. Det finns allvarliga infektioner som drabbar småbarn som kräver sjukhusvård. Nyligen har Smittskyddsinstitutet gett ut rekommendationer om hur primärvården ska hantera infektioner hos barn. 

Annons

Feber hos barn orsakas oftast av förkylnings- och influensavirus, infekterade sår, eller barn­sjukdomar som vattkoppor, mässling och påssjuka.  Även efter vaccinering kan barn få feber.

– Det är inte temperaturen i sig utan barnets välbefinnande som är avgörande för om du ska ge barnet febernedsättande medicin. Däremot kan det vara bra att känna till vid vilken temperatur man ska söka vård, säger Kristoffer Ahlerup, marknadschef Hälsa på läkemedelsföretaget Reckitt Benckiser.
Föräldrars oro och ångest har visat sig ha stor inverkan på barnets förmåga att hantera sin smärta. Om föräldrar uppfattar att ett visst läkemedel är bättre än andra, verkar det ha betydelse för hur trygga och säkra de känner sig. Kunniga föräldrar förblir lugna, vilket även gör att barnet blir lugnare. Det visar resultatet av en studie som publicerats i tidskriften Child and Adolescent Psychiatry and Mental Health.

– Feber är för det mesta inte allvarligt och försvinner oftast av sig själv så snart sjukdomen eller infektionen lagt sig. Vid feber se till att barnet varken är för varmt eller för kallt och försök få barnet att äta och dricka. Om du ger febernedsättande läkemedel, var noga med att följa beskrivningen på förpackningen, säger säger Kristoffer Ahlerup.

För riktigt små barn under sex månader ska du kontakta hälso- och sjukvården innan du ger febernedsättande, enligt Smittskyddsinstitutet.

4 råd när ditt barn har feber

  1. Om ditt barn har feber över 41 grader bör du söka vård direkt på vårdcentral eller akutmottagning.
  2. Kontakta alltid vården om barnet är yngre än tre månader och har feber över 38 grader, eller är mellan tre och sex månader och har feber över 39 grader.
  3. Sök vård – oavsett om barnet har feber eller ej – om barnet inte ger samma kontakt som vanligt, är slött och inte vill äta eller dricka, verkar stel i nacken, får feberkramp för första gången eller inte piggnar till efter febernedsättande medel.
  4. Du kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för råd om vart du ska vända dig.

(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…