Annons
Annons


Luna, 2, fick blodcancer: ”Hon låg som en disktrasa i sängen”

När familjen Wahlman kommer in till akuten med lilla Luna kan ingen säga vad det är för fel. Kort därefter får de beskedet att 2-åringen drabbats av leukemi. "Man är orolig hela tiden", säger mamma Vania i "Sofias änglar".


I veckans avsnitt av kanal5-progammet ”Sofias änglar” åker Mattias Särnholm, Johnnie Krigström och Sofia Wistam till Gävle och familjen Wahlman.

Bild: Kanal5

För ganska precis ett år sedan tog deras liv en drastisk vändning.

Annons

Familjens minsting, Luna, blev helt personlighetsförändrad. Från att ha varit en sprallig tjej full av energi slutade hon prata och gå. I stället blev hon sängliggande och åt knappt.

– Hon låg som en disktrasa i sängen och rörde sig inte, säger mamma Vania i programmet.

Luna och pappa Henrik. Bild: Kanal5

Men när familjen tar Luna till akuten i Gävle kan ingen säga vad det är för fel på henne. Trots flera antibiotikakurer blir hon aldrig frisk.

Luna skickas i stället i ambulans till Uppsala. Där får familjen veta att deras lilla dotter drabbats av blodcancer – leukemi.

Bild: Kanal5

”Vet att det har gjort stor skada”

Efter diagnosen rasar allt för familjen.

Pappa Henrik blir arbetslös och storasyster Kira är konstant orolig för sin lillasyster. Mitt i allt är mamma Vania också gravid med parets tredje barn – Milo.

I programmet berättar föräldrarna att Lunas sjukdom har tagit särskilt hårt på Kira. Vid många tillfällen känner föräldrarna också att de inte har tid att ge Kira den uppmärksamhet hon borde få.

– Jag vet att det har gjort stor skada i henne, allt det här, och det gör så ont, säger Vania i programmet.

Kira och Luna. Bild: Kanal5

När Mattias Särnholm, Johnnie Krigström och Sofia Wistam kommer hem till familjen är Luna fri från cancerceller. Men det återstår fortfarande två år av behandling. Eftersom den lilla flickan är extremt infektionskänsliga blir det mycket tid på sjukhus.

– Man är orolig hela tiden ändå. Hela tiden finns tanken: ”Tänk om det kommer tillbaka. Tänk om det kommer någon annan skit.” Jag tror inte man blir fri det, säger Vania i programmet.

Bild: Kanal5

Eftersom all tid och kraft går åt till Lunas behandling är familjens ekonomi hårt ansträngd. Huset de bor i är inte alls anpassat för en stor familj och barnen saknar egna rum. Men det i minnet tar sig Sofia och hennes änglar sig an projektet.

Sofias Änglar: Måndag den 10 april klockan 20 i Kanal 5.

Av Helena Sjögren


(148)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…