Annons


Baka lussekatter på extra fiffigt vis

Gör det extra enkelt att baka saftiga lussekatter med härlig fyllning. Kavla ut degen, rulla den från två håll, ta ut kusar och låt jäsa. Vi visar hur du gör i fyra enkla steg.


Lussekatter på nytt vis

46 st
2 tim 30 min

2 kuvert saffran à 0,5 g
1 sockerbit
ca 1 1/2 msk brännvin 
eller konjak
50 g jäst
125 g smör, rumstemp
1 dl strösocker
4 dl fingervarm mjölk, 
ca 37°
1 ägg
ett par nypor salt
ca 13   1/2 dl vetemjöl

Annons

Fyllning:
150 g mjukt smör
100 g mandelmassa
Garnering:
ägg till pensling
russin
pärlsocker

1. Mortla saffranet med en sockerbit. Tillsätt neutral sprit eller konjak. Låt dra i några minuter.

2. Rör ut jästen i lite av mjölken och rör ner smör, socker och saffranslösning. Blanda ner resten av mjölken, ägg, salt och ca hälften av mjölet. Tillsätt mjöl lite efter hand under bearbetning till en smidig, ganska lös deg. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.

3. Blanda fyllningen.

4. Steg 1: Dela degen, kavla ut varje del till 35×22 cm. Markera hälften av degplattan på längden och bred på 1/4 av fyllningen.

 

 

 

5. Steg 2: Rulla degen med fyllningen mot mitten och vänd hela degen upp och ner. Bred på 1/4 av fyllningen.

6. Steg 3: Rulla degen mot mitten som innan.

7. Steg 4: Skär degen i ca 1 1/2 cm breda skivor och lägg dem på plåt enl bild. Upprepa utbakningen med andra delen.

8. Låt jäsa tills degen reser sig igen efter lätt tryck, ca 30 min.

9. Pensla med uppvispat ägg och garnera med russin eller pärlsocker. Grädda i 225–250°, 6–8 min, tills kusarna fått fin färg och känns lätta.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Olof Abrahamsson

ANNONS

Fynda vacker inredning direkt från oss

Låga priser – snabba leveranser – fri retur


Kronljus LED 2-pack
Ett set om två snygga LED kronljus i äkta vax. Ljusen är mycket verklighetstrogna och ger ifrån sig ett varmt härligt sken från en låga i ständig rörelse. Lågan drivs av en magnet och upplevs som äkta stearinljus. Dessa ljus har flera fördelar; de tar inte slut, du riskerar inga bränder och du kan ha dem tända över natten och när du inte är hemma. Eftersom ljusen är i vax bör de ej stå i direkt solljus. TIPS! Perfekt att ha i ljuskronan då de ej sotar ner och du kan tända och släcka dem med tillhörande fjärrkontroll.

Gå till shoppen

Mässingslampett
Underbar mässingslampett i en vacker modell. Ljuvlig att hänga på väggen och ger ett fantastiskt sken och mysig känsla till ditt hem – perfekt för vinterns mörka kvällar. Lampetten är gjord i solid hamrad mässing och kommer från det svenska märket Miccis House.

Gå till shoppen

Iittala Vas
Vas från Iittala. Vacker vas i klarglas designad av Alvar Aalto 1936. Dess vackra, organiska form uppskattas lika mycket nu som då och har blivit en modern klassiker.

Gå till shoppen

Fat med äpplen Lena Linderholm
Konstnärinnan Lena Linderholm har gjort motivet till detta underbara uppläggningsfat i keramik. Det har en fin dekor med äpplen i fantastiska färger i rött, grönt och blått. Fatet är målat för hand, vilket gör att varje fat är ett unikt konstverk. Fatet är ca 30 cm i diameter.

Gå till shoppen

Prova också: Saftiga saffransrutor


(621)
(9)Annons


Annons

Laddar nästa sida…