Annons
Annons


Lyckan är som ett U – barn och gamla gladast!


Lyckan går upp och ner, eller det är kanske mer rätt att säga lyckan går ner och upp.

Äldre människor är inte sura. Tvärtom! Ju äldre, desto gladare. Det visar brittisk forskning som även har funnit när vi är som minst lyckliga.

Det är en myt att ålderdomen gör människor till gnällspikar. Brittiska forskare från University of Warwick har studerat mer än 10.000 människor och slutsatsen är att uppfattningen om lycka under en människas liv utvecklas som ett U.

Annons

45 år är botten!
Gladast är vi som barn, men i takt med att vi blir äldre minskar vår uppfattning om hur bra vi egentligen har det. Botten når vi när vi är 45 år gamla. Därefter vänder det igen och med stigande ålder blir vi alltså lyckligare igen.

Ledare för det brittiska forskninglaget, dr Saverio Stranges, berättar att även om äldre på ett antal områden, som fysisk och psykisk hälsa och mängden av sociala band, har det sämre än till exempel en 45-åring, så uppskattar de äldre ändå lyckan mer.

– Vi tror att detta kan bero på att äldre människor har en mer utvecklad förmåga att hantera utmaningar, förklarar Saverio Stranges för den engelska tidningen The Telegraph.

Bättre förberedda
Den tolkningen stöds av tidigare forskning som visar att äldre människor ofta har en inre mekanism som gör dem bättre förberedda att möta motstånd eller negativa omständigheter än yngre.

Studien, som bekräftar tidigare liknande resultat visar också att de som sov sex-åtta timmar om dagen, hade en bättre fysisk och psykisk hälsa än de som sov i genomsnitt under sex timmar.

Lägre förväntningar
Saverio Stranges har också en annan förklaring om varför de äldre blir mer och mer nöjd med åldern.

– Det skulle kunna ha något att göra med en sänkning av förväntningar av livet, där äldre människor är mindre benägna att pressa sig själva på både det personliga och det professionella planet.


(2)
(0)Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…