Annons
Annons


Lyckan består upp i åldrarna


Äldre är lika lyckliga som yngre. Men föreställningen om av vad ett lyckligt liv är skiljer sig mellan åldrarna. Och äldre personer tycks vara bättre på att hantera negativa känslor och ta tillvara på det positiva i livet.

Annons

Något som borde påverka hur exempelvis val i äldreomsorgen utformas. De slutsatserna dras från en avhandling i psykologi vid Göteborgs universitet

Har strategier för besvikelser
Äldre människor har genom sin erfarenhet skaffat sig strategier för att hantera besvikelser, ånger och liknande känslor som uppstår när livet inte blir som de tänkt sig. Yngre har istället en tendens att skylla misslyckanden på utomstående faktorer. Det visar Pär Bjälkebrings avhandling där han ställt frågor om hur 800 personer från ett representativt urval av den svenska befolkningen mellan 19 och 87 år ser på lycka idag, förr och i framtiden.

Gilla Allas.se på Facebook

– Det verkar som att äldre i högre grad accepterar sina egna fel och brister, och får därmed lättare att gå vidare, säger Pär Bjälkebring.

Nöjd = lycklig
Studien tyder på att föreställningen om vad det är att vara lycklig skiljer sig mellan yngre och äldre. Yngre människor förknippar lycka med exalterande upplevelser, medan äldre uppskattar känslor med mindre energi i och ofta översätter lycka med att kunna vara nöjd med livet som helhet.

 

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…