Annons
Annons


Lyckas med saintpaulia


Saintpaulia

Vackra saintpaulian ‘Taita’. Foto: Blomsterfrämjandet

Saintpaulia

En tvåfärgad skönhet i blått och vitt.

Saintpaulia är en charmig blomma som finns i många färger och former. För att blomma vill saintpaulian ha gott om ljus – placera den därför nära ett fönster eller ta hjälp av en växtlampa.

Annons

Saintpaulia finns i mängder av blåa, violetta, rosa, röda och vita toner. Saintpaulian trivs bäst i något fuktigare klimat, men klarar vår torra inomhusluft mycket bra. Bäst trivs den i normal rumstemperatur. För att saintpaulian ska få en så riklig blomning som möjligt måste den stå ljust och vintertid fungerar söderfönster fint.

Gilla Allas.se på Facebook

 

Kruka av porslin

Blommorna säljs ofta  i relativt små krukor och då  fungerar en tekopp, en gammal syltburk, sockerskålen, en glaslykta eller en liten kartong utmärkt att ställa den i.

Ett vackert blickfång är många blommor i olika färger placerade på en dekorativ bricka. Saintpaulian är också bedårande som snittblomma. Ett par saintpaulior på nattduksbordet ger dig garanterat en bra start på dagen!

 

Skötselråd

Saintpaulian ska bli ordentligt genomvattnad. Därefter är det viktigt att jorden får torka ut innan växten får nytt vatten, speciellt vintertid. Om blomman vattnas underifrån ska vatten som blir kvar på fatet efter 10 minuter hällas av, ständig väta tar död på växten.

Vattna gärna med svag näringslösning. Ett visst mått av torka klarar saintpaulian bra tack vare sina saftiga och tjocka blad.

Saintpaulian har känsliga rötter och därför är det viktigt att endast vattna med rumstempererat vatten och inte låta saintpaulian stå i kalla och dragiga fönster.

Köper du blommorna när det är kallt ute ska de skyddas ordentligt från kyla när de fraktas hem.

Vissna blommor och blad plockas bort.

Vill du spara saintpaulian bör den planteras om på våren i porös och genomsläpplig jord. Speciellt gäller det minisaintpaulior som står i små krukor och därför snabbt torkar ut. För att behålla blommans vackra form bör växten emellanåt delas.

 

Växtdoktor tipsar

Ibland bildas det ljusa, skarpt avgränsade fläckar på saintpaulians blad. Blomsterfrämjandets växtdoktor Maj-Lis Pettersson förklarar varför:

-Fläckarna beror på att växter inom familjen gloxiniaväxter (Gesneriaceae), till exempel saintpaulia, gloxinia och femöring är känsliga för snabb avkylning. Det är klorofyllet i bladen som är känsligt för låg temperatur. Fläckarna saknar alltså klorofyll, som annars ger bladen dess gröna färg. Fläckarna försvinner aldrig. Blad med skador förfular växten och bör tas bort, förklarar Maj-Lis.


(0)
(1)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…