Annons
Annons


Lys upp elsnålt i jul


För sjunde året i rad publicerar Energimyndigheten sitt traditionella test av julbelysning. Det visar att julen kan vara riktigt ljus – om du väljer en energismart lampa.

Testet av julbelysning är en temperaturmätare på teknikutvecklingen och ökar energimedvetenheten. Adventsstjärnor, ljusslingor, stakar och dekorationsljus har inte enbart mätts efter hur mycket el de konsumerar, även lampornas förmåga att korrekt ange färger på föremål och dess ljustemperatur har testats.

Annons

– Glädjande är att andelen elsnåla LED-lampor ständigt ökar. Väljer julfirarna gamla glödlampor kan energianvändningen bli uppemot 20 gånger högre i jämförelse med moderna LED-lampor, säger testledare Sherwan Fatah.

Fortfarande behöver konsumenterna vara vaksamma vid inköp av nya stakar, slingor och armaturer. Testet visar att ljusslingor domineras av just elsnåla LED-lampor medan ofta äldre lamptyper sitter färdigmonterade i de sjuarmade ljusstakarna.

Så väljer du rätt julbelysning!

1. Köper du nytt? Se till att LED-lampor ingår.

2. Dags att byta lampor i staken? LED-lampor kostar inte mer än äldre glödlampor men är desto snällare mot elräkningen.

3. Släck lamporna när de inte används.

4. Titta och känn på strömtransformatorn (den dosa som omvandlar vägguttagets spänning) i butiken. Är den varm och tung? Då drar produkten med säkerhet mer el än om den känns sval och lätt. Tester visar att det kan skilja mellan 36 och 75 procent i effektivitet mellan transformatorerna.

5. Låter du gamla lampor brinna även i jul? Koppla dessa till en timer som släcker automatiskt. Det minskar elanvändningen.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…