Annons
Annons


Lys upp entrén med blommor

Nu är det dags att liva upp entrén med vackra och hållbara växter i krukorna och ge både dig själv och dina besökare ett varmt välkomnande! Kombinera gärna med en vacker lykta och några färgglada pumpor.


Bollkryss

Bollkryss i olika nyanser. Foto: Blomsterfrämjandet

Prydnadsgräs

Prydnadsgräs vajar vackert för vinden.

När du planterar växter på hösten ska de planteras så tätt att arrangemanget ser färdigt ut redan från början eftersom låga temperaturer och svagt ljus gör att tillväxten blir obetydlig. Välj växter med blommor som redan är lite utslagna. Mycket knoppiga växter kan ha svårt att slå ut i blom på hösten.

Annons

Ju svalare väder, desto mindre vatten behövs. Näring behövs inte.

Använd gärna lite roliga planteringskärl. Gamla trälådor eller zinkbaljor är både fina och lätta att flytta. Planteringskärl i betong ställs med fördel på plats innan de planteras och vattnas, annars blir de väldigt tunga.

Det är också fint att skapa en liten grupp av växter i olika krukor och kärl. Några pumpor, äpplen eller andra frukter och en ljuslykta intill sätter pricken över i.

 

Vackra höstkrukor med alunrot, ljung och prydnadskål.

Alunrot, ljung och prydnadskål är en fin kombination.

Vackra växter för krukan

Bollkryss

Bollkrysantemum finns numera i mängder av nyanser. Växtsättet är precis som en boll, modell badbollsstorlek. De kan vara lite svåra att blanda med andra växter, men två bollkryss i olika nyanser bredvid varandra i en lite större låda blir fint tittgodis. En matta runt bollkryssen med murgröna eller alunrot är också fint.

Prydnadsgräs

Prydnadsgräs är som allra vackrast på hösten då flera hunnit utveckla dekorativa vippor och ax. En del sorter påverkas av svalare temperaturer och skiftar i olika färgnyanser. När gräsen rör sig i vinden skapar de liv och rörelse i planteringen och de är enormt dekorativa när snö och rimfrost fastnar i ax och vippor. Dessutom skapar gräsen volym och höjd, vilket är en av grunderna för alla lyckade planteringar.

Tåliga uteväxter

Skön samplantering med tåliga växter som håller sig fina långt in på hösten.

Alunrot

Alunrot har så vackra och levande bladverk! Det finns ett enormt utbud av olika sorter med blad i grönt, lime, bärnsten och olika nyanser av vinrött. Flera har marmorerade blad med vackra teckningar i avvikande färg. Speciellt den sticklingsförökade alunroten ger mycket volym. Alunrot kan användas för att fylla ut i samplanteringar, men fungerar också utmärkt på egen hand, gärna i flera nyanser.

Ljung

Höstljungen, Erica gracilis, blommar i rosa, vitt eller purpur. Den klarar ett par minusgrader och passar utmärkt att samplantera. Det är viktigt att de inte torkar ut. Däremot tål de frost, de står sig fina hela vintern, och torkar först in på våren.

Ljung, Calluna vulgaris, är en flerårig art som växter vild på svenska hedar. Den finns med såväl fyllda som enkla blommor. Färgskalan är främst rosa, vit, purpur, men det finns även sorter med infärgade blommor. Även bladfärgen kan variera kraftigt, från grönt till grått och lime. Passar bra även i mellersta och norra Sverige.

Färgstarka blad

Färgstarka blad lyser upp i planteringen.

Cyklamen

Cyklamen trivs bäst i svala temperaturer och med jämn tillförsel av vatten. Den kan med fördel användas ute och klarar utmärkt ett par frostgrader. Genom att plantera många tillsammans blir effekten imponerande. Cyklamen finns i en mängd former och storlekar, och i ett brett färgspektrum från rött, cerise, rosa till vitt.

Prydnadskål

Läcker, tålig, formstark och lätt att kombinera, ja den har många fördelar! Den finns i olika nyanser av grönt, vitt och purpur och passar utmärkt att samplanera med till exempel cyklamen, prydnadsgräs och ljung. Tack vare sitt starka formspråk är prydnadskål också mycket lämplig att använda för sig själv och skapa vackra mönster av.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…