Annons
Annons


Lyxig slottsweekend till bra pris

Resejournalisten Lotta Hellman åkte som mamma, väninna, dotter och budgeten fick inte överstiga 5.000 kr per resa. Det blev tre helt olika upplevelser. Här kan du läsa om hennes weekend på ett slott med sin mamma.


 

Rånäs slott.

Rånäs slott.

Text och foto: Lotta Hellman

Det har varit viktigt för mig att regelbundet resa ensam med mina barn och min gamla mamma. När jag var liten minns jag hur hon tog mig med ut i skärgården och vi lånade hus, bodde själva en helg. Vi badade och letade stenar på stranden. Det är sådant man minns.
Nu närmar hon sig 90 år och badar fortfarande. Men våra resor blir allt mindre äventyrliga. Nu är de mest inom landet. En slottshelg känns som det perfekta resmålet.

Serotoninet får skjuts

ljusrumRånäs slott är byggt 1833 i senempirisk tid med influenser från italiensk arkitektur. Trädgården var på sin tid den mest påkostade i Roslagen. Det syns fortfarande och att promenera är en alldeles perfekt aktivitet för dotter och mor på ålderns höst. Överraskande nog så har Rånäs slott ett ljusterapirum inhyst i en paviljong, knappast något de tänkte på när slottet byggdes.
Det är ett skönt rum, alldeles vitt, upplyst med 3000 lux. Ett ljusbad som ger uppåthormonet serotonin en skjuts. Efter vår eftermiddagspromenad när solen börjat dala, så går vi in i ljusterapirummet och badar i ljus.

Fantastisk service

Efter hormonkicken tar vi på oss de höga klackarna och trippar uppför stentrappan till den grandiosa matsalen för en slottsmiddag. Det är nog ändå höjdpunkten för min mamma att bli så uppassad i den rit som en femrättersmiddag utgör med tillhörande ädla drycker.
Servicen är fantastisk. Jag berömmer ett rosente och lyhörd personal fångar upp mitt intresse som sedan blir en present till rummet. Kännetecknande för svenska herresäten är att de ofta är familjeägda med en lotta-hellmanpersonal som vet att skämma bort gästerna.
Sover gör man sedan bland antikviteter och spöken, det ingår på det flesta ställen med anor. Jag vet att när min mamma somnar i sängen bredvid mig är hon lika nöjd som jag var då i skärgården för många, många år sen.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Kostnader:

• Slottshelg med afternoon tea, övernattning/frukost, drink, femrättersmiddag 2.295 kr/person.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…