Annons
Annons


Så kan det låta när kändisar håller i taktpinnen!


Ska det låta så? Tycks Ola Rapace undra. Foto: Johan Paulin

Ola Rapace, Viveca Lärn, Petra Mede, Claes Elfsberg, Marit Bergman och Jörgen Kruth är alla stjärnor i sin genre. Nu ska de lära sig dirigera. Hur svårt kan det vara? Jättesvårt, visar det sig.

Första dirigentförsöket blir en chock! När noviserna hämtat sig tar de ny sats. Alla vill bli bäst och vinna titeln Maestro!

Annons

Ola Rapace håller i taktpinnen
Musikresan inleds när programledaren Kristian Luuk och Maestrojuryns ordförande professor Cecilia Rydinger Alin delar ut taktpinnar. Sedan kastar de ut deltagarna på djupt vatten direkt. Det vill säga; ställer dem på dirigentpallen framför Radiosymfonikerna. Ola Rapace är förste man och sedan följer de andra. ”Det känns som att hoppa från högsta trampolinen – utan att veta om det finns vatten under”.

Gilla Allas.se på Facebook

Petra Mede får lära sig att hålla i taktpinnen av coachen Karin Oldgren. Foto: Johan Paulin

Tränar hemma
Varje vecka tilldelas eleverna var sitt klassiskt musikstycke. De får ett antal lektioner av proffsdirigenter under veckan. Men det räcker inte. Några tränar hemma och privatlektioner kan ingen hindra en att ta. Tävlingsinstinkten växer. Den spännande kampen om Maestro har börjat. Och tittarna får följa den.

Varje vecka avslutas när eleverna spelar upp sitt stycke för Radiosymfonikerna. Juryn ger sitt omdöme och orkestern röstar om vem av de två deltagarna med lägst betyg som får lämna tävlingen. I det första avsnittet lär sig eleverna grunderna och får visserligen spela upp för juryn men ingen röstas ut. Men från och med del två lämnar en i gänget tills segraren står ensam kvar.

Claes Elfsbergs fighting face. Foto: Johan Paulin

Mästarstycken

Varje avsnitt i serien har ett tema och i det första avsnittet är det Grunderna: Så här behöver du slå för att få igång orkestern, det här är ett partitur. Musiken är klassiska pärlor som Johannes Brahms: Ungersk dans nr 5, Ludwig van Beethoven: Symfoni nr 5, Edvard Grieg: I bergakungens sal, Hugo Alfvén: Festspel, Bobbie Ericson: Utskärgård, Felix Mendelssohn: Bröllopsmarsch

Maestro: Måndag 22 augusti, kl 20.00. SVT1

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…