Annons
Annons


Magnus Carlsson 2001: Jag var rädd att publiken skulle hata mig


magnus-carlsson

På lördag den 14 februari medverkar Magnus Carlsson för åttonde gången i Melodifestivalen. I andra deltävlingen i Malmö sjunger han bidraget ”Möt mig i Gamla stan”. (Låtskrivare: Thomas G:son, Lina Eriksson)
Här kan du läsa en intervju med Magnus som publicerades i Allas nummer 9 2001, i samband med att han tävlade med Barbados för andra gången i Melodifestivalen. Följ med på en nostalgitripp tretton år bakåt i tiden, då Magnus öppenhjärtligt berättade om slagsmål, svartsjuka, sitt extraknäck på en bensinmack och mycket mer…

Barbados-Magnus slogs för livet

I dag ångrar jag att jag lät någon göra mig så illa

Han har blivit framröstad som Sveriges mest välklädde man och som den näst sexigaste. Och han tillhör favoriterna med sin grupp Barbados i den svenska Melodifestivalen i helgen. Men tro inte att Magnus liv varit en dans på rosor. Det är inte länge sedan han var skräckslagen för att publiken skulle hata honom. När han berättade sanningen om sig själv…

AV CHARLOTTE SILFVERBERG FOTO: CICCI JONSON

Annons

Brukar du titta på Melodifestivalen när du inte är med och tävlar själv?
Självklart! Jag har alltid spelat in den på video och nästa dag brukade mina kompisar säga att ”nu kan Magnus redan alla låtarna!”. Det var en pojkdröm att få vara med.
Förra året blev Barbados tvåa. Är du en god förlorare, eller försökte du sätta krokben för Roger Pontare på efter-festen?
Det skulle jag aldrig våga. Han är så stor. Allvarligt talat var vi skitglada för andraplatsen, det kändes som den sista knuffen vi behövde för att slå igenom på allvar.
År 2000 haglade framgångarna över Barbados. Bland annat fick ni en Grammis för Årets Dansband och vann Dansbandslåten 2000. Svävade du på rosa moln?
Ett tag var det helt sanslöst och jag undrade vad som hände egentligen. Det var ett stolt ögonblick att hålla sin första egna guldplatta i handen, och att prata inför alla tuffa popsnören på Grammisgalan.
Mitt i succén började du extraknäcka på en bensinmack i Göteborg. Varför?
Min bästa vän är chef för macken så jag tänkte att jag lika gärna kunde få betalt för att hänga där hela tiden, haha. Samtidigt var det ett sätt att ta ner mig själv på jorden och få distans. Det blev mycket ryggdunk och prat om Barbados hela tiden, jag kände att jag skulle bli knä pp om jag började leva upp till den bilden.
Jobbar du kvar?
Jag är extraanställd och hoppar in då och då. Mest står jag i kassan. Ibland blir kunderna helt förvirrade och tittar fram och tillbaka mellan Barbadosplattan i skivstället och mig bakom disken.
Det var även förra året som du gick ut offentligt med att du är gay. Blev reaktionerna som du förväntat dig?
Jag funderade mycket innan, men hade egentligen inte så stort val. Alla journalister frågade om jag träffat någon ”Belinda” eller ”Rosalita”, samtidigt som de visste hur det var. De kunde inte skriva det, men väntade på bilden där jag typ höll någon kille i handen. Så jag berättade det på mitt eget sätt för att ta bort snaskeriet. Privat hade jag varit öppet gay i 5 –6 år, så det var ingen stor grej för mig personligen. Men jag var orolig för hur karriären skulle påverkas. Det värsta skräckscenariot jag målade upp var att publiken skulle hata mig när jag stod på scenen och att jag skulle bli tvungen att sluta. I stället fick jag väldigt mycket stöd och uppmuntran. De flesta fansen visste redan hur läget var, och bryr sig inte.
Du blev samtidigt en förebild för många unga homosexuella, känns det som ett stort ansvar?
Jag tänker pådet ibland och får skärpa till mig lite, haha. Min framtoning är en vanlig svensson, lite tråkigt normal. Det är bra för att få bort clown-varningen det ofta är på homosexuella personer i media.
Har du blivit illa behandlad för att du är gay?
Det finns alltid folk som retar sig. Killar kan stå vid scenkanten och kasta gliringar för att få pluspoäng hos tjejerna. Men jag är rätt bitsk och verbal, när jag käftar emot börjar tjejerna asgarva och killarna lommar därifrån.
Är det många tjejer som försöker ”omvända” dig?
Det händer. När vi spelade i Malmö var det en tjej som sa: ”Jag måste ligga med dig. Jag vet hur det är, men jag måste!” Fast killarna kan vara lika rätt fram, titta på vår turnébuss och säga: ”Så det är här jag ska sova i natt!” Det är lite charmigt.
Du har blivit vald till Sveriges mest välklädde man och den näst sexigaste. Är du fåfäng?
Ja, det är väl en arbetsskada. Det är klart jag bryr mig om hur jag ser ut.
På en ”fåfängskala” från ett till tio?
Då är jag nog en åtta… eller nia. Sen har jag vissa ”rasdagar” när jag inte visar mig ute alls. Då är jag ingen vacker syn.

Intervju i Allas

En just nu lycklig men stressad Magnus berättar för Allas Charlotte Silfverberg att oavsett hur det går i schlagerfestivalen känner han sig som en vinnare.

Är du rädd för att åldras?
När jag var yngre blev jag lite rädd när jag kollade på farsan och insåg att jag skulle bli tunnhårig. Men i dag vet jag att det finns många fräcka frisyrer man kan ha ändå.
Så det känns helt okej att fylla trettio om tre och ett halvt år?
Nja… jag vet inte. Okej, jag fasar lite för den dagen!
Vad är det bästa med att vara man?
Att man slipper föda barn? Jaghar ingen aning, jag är ingen vanlig mönsterman.
Är du en macho eller mjukis?
Mer en fånig mjukis än macho. Det beror på vem jag träffar. Jag får ofta höra att jag är snäll, lite för snäll ibland. Jag ställer alltid upp, betalar för allt och sådär. Fast i jobbet kan jag vara en riktig häxa! Jag är kontrollmänniska och lägger mig i allt.
Minns du din första kärlek?
Hon hette Vicki och var min grannes kusin. Vi var 9–10 år och det var väldigt oskyldigt. Vi lekte, sjöng Carola- ochHerreyslåtar och brevväxlade efteråt. Det var gulligt.
Har du lätt för att bli kär?
Ja! Ibland kan det ta två sekunder och ibland tar det ett tag. Har personen både ett fint yttre och inre blir jag hopplöst kär. Men jag har blivit mer försiktig, allt jag gör hamnar förr eller senare i tidningarna.
Är det någon speciell typ du faller för?
Långa, mörka och blåögda. Då är det stenkört! Och så ska det vara snälla och normala människor, jag faller inte för machotyper. Sen har det hänt att jag gått på nitar också.
Är du romantisk?
Ja, romantik kan vara allt från att gå ut på restaurang till att stanna hemma och mysa.
Är du svartsjuk?
Något så vansinnigt! Det bottnar nog i en osäkerhet. Är man ute och spelar torsdag till söndag måste man veta var man har varandra och lita på varandra. Men ser jag min partner stå och prata med någon annan kan jag inte låta bli att gå fram och avbryta och fråga om vi ska gå och köpa en drink eller dansa.
Vad anser du om otrohet?
Det är inget att föredra. Så dåligt som man mår efteråt och så skyldig man känner sig. Jag tycker man bör göra slut med den första innan man börjar nå
got med den andra. Det har hänt några gånger att jag varit otrogen, men det är alltid något telefonnummer man inte kan förklara och så upptäcksdet. Dessutom är jag i grund och botten en ärlig människa, och det har varit ett svek mot mig själv när det hänt.
Har du funderat på barn i framtiden?
När jag träffar barn vill jag gärna ha, men sedan börjar de skrika och då undrar jag om det inte är bäst utan. Men det här med barn blir ju krångligt när man är gay. Jag är väldigt god vän med Kim i Friends och vi brukar sitta och prata om det, att om vi slutar som två gamla nuckor kan vi ordna det så att hon föder mina barn, haha.
Vilket slags temperament har du?
Ett hiskligt humör! Jag var en satunge när jag var yngre. Jag är bestämd, vet vad jag vill ha och ser till att få det på ett eller annat vis. Med åren har jag blivit lite mer kontrollerad, men jag är fortfarande väldigt envis och långsint. Mest förbannad blir jag på personer som vägrar att se saker från två håll, som inte lyssnar på andra och är nedvärderande.
Har du blivit så förbannad att du slagit någon på käften?
Jag har slagits med en galen sambo. Vi demolerade ett helt hotellrum, det är nog enda gången jag slagits på liv och död. Annars föredrar jag att slåss verbalt eftersom jag inte är stark. Fast jag är bra på att klösas, dra i håret och ta till fula tricks.
Vad är du mest rädd för?
Just nu lever jag i en slags egen bubbla och känner mig trygg med folk jag litar på. Omvärlden gjorde sig påmind när några nazister slog sönder en ruta i turnébussen, men jag vägrar bli rädd för dem. Räknas fobier som rädsla? Jag måste gå runt tre varv i lägenheten för att kolla att spisen är avstängd och sladdar är urdragna. Det känns lite sjukt, men jag tror att det beror på att vårt garage brann upp när jag var liten. Elden höll på att sprida sig till huset och det var väldigt otäckt.
Ångrar du något i ditt liv?
I det här förhållandet där vi slogs ångrar jag att jag var så blåögd. Att jag gick på den lätte och tillät någon människa att göra mig så illa. Men jag var ung.
Vilka drömmar har du kvar att förverkliga?
Att ge ut en riktig popstänkarplatta och åka ut på turné med lättklädda dansare, rök och eld. Det hade varit kul att göra en soloplatta, under förutsättning att jag kan göra det som en avstickare och fortfarande vara med i Barbados.
Är du en lycklig man?
Ja, lycklig men stressad. Det är mycket som händer nu.

Namn: Magnus Carlsson.
Ålder: 26.
Familj: Mamma, pappa, två syskon.
Bor: I Göteborg.
Husdjur: Nej.
Röker: Nej.
Dricker: Coca-cola till vardags. På krogen är det kul att testa nya drinkar, gärna dekorerade med paraplyer och tomtebloss.
Äter: Är kass på att laga mat, men har som tur är en pizzeria och en kinarestaurang nära min lägenhet.
Läser: Inte så mycket, Dean Koontz böcker är rätt bra.
Lyssnar på: Jag är skivsamlare och köper nästan allt som kommer ut. ABBA är min stora passion. Carola, Madonna och Roxette är andra favoriter.
Aktuell med: Barbados tävlar i Melodifestivalen med låten ”Allt som jag ser”. Under våren gör Magnus en krogshow, ”Rickard + Magnus”, tillsammans med Rickard Engfors på Göta Källare i Stockholm.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…