Annons
Annons


Malmöfestivalens kulturprogram 2014


Till Malmöfestivalens 30-årsjubileum, den 15-22 augusti är kulturutbudet stjärnspäckat med extra allt. På spelplatserna möter du bland annat Pernilla August, Samuel Fröler, Rickard Söderberg, Sanna Nielsen, Bianca & Tiffany Kronlöf och The Knife.

Annons

Malmös egen kulturbåt, Blå Båten, kommer att lägga till vid Hjälmarekajen hela festivalveckan och där ser programmet ut så här:

Kringlan Svensson + Tomas Högblom. Gör showen Höstjackan.

Sanna Persson-Halapi

Jesper Rönndahl. Gör en show om semesterbilder.

Ewert Ljusberg. Undrar om vi har hört den förut.

Specialisterna. Från P3-programmet med samma namn.

Lilla Vilda Teatern. Humor för barn.

Cecilia Ramstedt och Olof Netterstedt. Gör en show om sin indiebakgrund.

Erik Börén. Gör en show om musik och varför det är så bra.

Johannes Finnlaugsson. Löser Palmemordet.

Anna-Lena Efverman. På slak lina.

Henrik Mattisson och Anders Celin. Med showen Bakom vitrinskåpet.

Lilla Drevet (Nanna Johansson, Liv Strömquist, Kringlan, Ola Söderholm) podd-show.

Ahmed Beran och Branislav Pavlovic. Stand up.

Kalle Lind

Dilan Apak och Moa Lundquist. Från Tankesmedjan.

Dan Ahtola. Estradhypnos.

Simon Svensson och Jonatan Unge

 

Övrigt program på Malmöfestivalens kulturscener:

Bathing Fun (Barn). En kittlande upplevelse av cirkusmagi i luften och på golvet. Välkoreograferade akrobatiknummer av cirkusartisterna Sara Jane (SE) och Lilli Mühleisen (DE).

Blås! (Unga). Konsertföreställning för barn/ungdomar i högstadieåldern och familjer. Dans, blåsmusik, marsch, filmvinjetter och jonglering möts kring rätt och fel, grupptillhörighet, roller och spel.

Club Killers festivalspecial. Specialafton med klubben som blandar storband med dj’s och inbjudna gäster. Rocksteady, ska och reggae och allt däremellan.

Cronopia Contorsiones – Onewomancircus. Solocirkus med Agostino Mendiola. Under en dryg halvtimme kombinerar hon cirkuskonst, akrobatik och gatukonst. Garanterat imponerande kroppsvridningar.

Dance like a butterfly dream boy. Nya Zeeländske koreografen Joshua Rutter leder ett svettigt gympapass med ritualer tillsammans med en grupp män från Malmö.

Dansstationen/Skånes Danskollegium. Presenterar föreställningarna Without Walls, Tetris och InPrint.

Det är dyrt att vara fattig. En läsning om barnfattigdom i Sverige baserad på dokumentära berättelser. Med Daniel Sestrajcic, Ann Heberlein och andra kända skånska profiler.

Du är väl Googlebar, lille vän? Möt Samuel Fröler som den utbrände lektorn Birger i en varmt humoristisk och högaktuell föreställning av Ylva Lööf, om den raka vägen till en lyckad image.

Europa Europa. Konstgruppen Ful ger en antinationalistisk kabaré om europeisk migrationspolitik med The Knife som husband.

Evil Returns. Romantisk Bollywood-skräckfilm, inspelad i Skåne under hösten 2011 och hade biopremiär i Indien.

Faunan och jag (Barn). Dansföreställning för hela familjen om oss och djuren. Tre dansare sjunger, pratar och dansar, ibland iklädda djurmasker.

Flumskolan. Serieförlaget Galago presenterar sin livesända podcastföreställning. Nanna Johansson, Jonatan Unge och riksdagsledamoten Hans Linde läser och diskuterar Fredrik Reinfeldts ”Stenen i handen på den starke”.

From A to B – what Malmo sounds like. Innovativ ljudguide, stadsvandring, performance och konstupplevelse i ett, med artisten Tim Bishop. Ta med dig din smartphone och hörlurar. Var på plats tio minuter före avfärd.

Full Patte! Världspremiär live! Världspremiär för live-föreställningen av Bianca & Tiffany Kronlöfs och Sara Haags humorshow som gjort succé i SVT. Tvära kast mellan skämt och allvar och med ett stort mått satir och humor.

Gattu (Barn). Berörande och humoristisk spelfilm om den nioårige gatupojken Gattu som hellre flyger drake än jobbar på farbroderns soptipp. Tal på hindi med svenska undertexter. Tillåten från 7 år.

Gittansånger (Barn). En musikalisk resa genom barnboksfiguren Gittans egen värld, tonsatt av artister som Annika Norlin och Martin Hederos. Sjung med Julia Messelt (Bolibompa) samt barnsolister och en barnkör.

Habana Eva. Romantisk komedi med inslag av magisk realism om Eva, en ung sömmerska som arbetar i en statlig klädfabrik på Kuba.

Humorkollo. Komikerna Emma Knyckare och Josefin Johansson öppnar famnen för alla tjejer till ett seminarium i ståuppkomik, manusförfattande och framförande.

Hur gick det sen? (Barn). Interaktiv familjeutställning baserad på Tove Janssons klassiker om Mumin och hans vänner. Klättra in i boken och delta i äventyret. Från 3 år.

JUCK. Urban dansföreställning med attityd. Om friheten att uttrycka sig, om sexualitet, att ha kul och vidga perspektiven på femininitet och kön.

Jörgen + Anne = sant (Barn). Rolig och charmig film om den första förälskelsen, om svartsjuka, om att trotsa rådande ideal och allas rätt att få vara den en vill vara. Presenteras i samarbete med BUFF Filmfestival.

Kalle Haglund… och den stora skogen. Kalle Haglund är komiker, poet, musiker, författare och artist. Föreställningen är en vemodig och lågintensivt humoristisk iscensättning av ett antal separata texter.

Katie Wright Dynamite. Premiärföreställning av australiensiska Katie Wright. En stor portion skoj, humor och cirkus medan hon jonglerar rockringar och leker med publiken.

Kvarteret Korpen. Bo Widerbergs kanske mest älskade film och Malmöklassiker från 1963. I fattigkvarteret Korpen spelar Thommy Berggren författarämnet Anders. Filmen Oscarsnominerades.

Kåldolmar och Kalsipper (Barn). Parkteatern och storbandet Club Killers gör sin version av Nationalteaterns klassiker. Äventyrlig familjekonsert med fantasi, humor, mod och solidaritet.

Leka världen med BUS. Systrar och lekare från Barnens Underjordiska Scen rycker ut för att rädda rädda världen med sin lekekonst. Interaktiv gatuteater-happening där besökaren får vara med och skapa sin egen lek.

Lili & Sara – en hang-about. Välkoreograferade akrobatiska nummer i luften och på golvet. En kittlande upplevelse av cirkusmagi.

Lite Billigare Lite Sämre Malmöfestivalen. PotatoPotato har gjort Lite Billigare Lite Sämre versioner av fotoutställningar, hollywoodfilmer, prinsessbröllop och melodifestivaler. Nu har turen kommit till Malmöfestivalen!

Love in times of Ikea. Soloföreställning som utspelar sig på Ikea och blandar bergsklättring, dans, videoprojektion och teatermonolog. Av och med Nadine O’Garra.

Magicians with balls (Unga). Humor- och trollerigruppen som kallats magins motsvarighet till One Direction och tagit sig till semifinal i Talang 2014 i TV3.

Malmö hit me! Avgångsstudenter från Teaterhögskolan i Malmö under ledning av Monica Tyllgren, sjunger viktiga musikaliska händelser under Malmöfestivalens levnadstid.

Malmö Limelight Chorus. Show- och tävlingskör med rötterna i barbershop men fötter i allt från pop och rock till visa och musikal.

Malmöepoker – godbitar ur filmarkivet. Följ med på en filmresa i tiden med nostalgiska återblickar från ett svunnet Malmö. I samarbete med Cinemateket och filmarkivet.se.

Malmös resa feat Banditteatern. Södra Sveriges vassaste improvisationsgrupp. Slipade skådespelare och musiker, utan manus men med knivskarp tajming.

Moulin Noir. En glittrande varieté med humor, magi, musik, cirkus och kärlek. Möt Ziegfried, Divana, Fifi och Madame Magdalen i en nattklubb på en Parisisk bakgata.

Muminverkstad med återSKAPA (Barn). Bygg en fantasifull muminkaraktär av övergivet strumpspill från återSKAPAs materialbank, en så kallad strumpf.

Musikhistoriens rätta ansikte. Ett samtal med fokus på att skriva om musikhistorien och skriva den rätt. Hur kan fler bidra till en mer jämställd bild av musikindustrin då och nu?

Oslipat pratar om Malmöfestivalen. Sex komiker från ståuppklubben dissekerar festivalveckan och låter olika aspekter passera skämtfiltret.

Pekkaris kök. Talkshowen där gästen inte är kändis. Lär känna en ”vanlig” människa med en unik historia, medan husbandet Solala sjunger och lagar gästens favoritsoppa.

Pernilla August och Petri sångare framför Förklädd Gud. Petri Sångare med orkester och solister bjuder på musik med Malmökoppling. Gästartist: Pernilla August.

Resumé Malmö Pride. Tillbakablick på Regnbågsfestivalen Malmö Pride. Fotoutställning och möjlighet till samtal med festivalledningen.

Revolution Poetry. Kulturkollektiv med förortsförankrade poeter, konstnärer och artister som vill bredda scenen för kulturyttringar.

Rickard Söderberg med vänner. Tenoren Rickard Söderberg med gästartister presenterar Malmö Operas kommande säsong. Vi får höra musik ur bl a Aida, Romeo och Julia, Doktor Zjivago och American Idiot.

Rockstjärnor. En samling av Rockfotos bästa bilder, kurerad av fotografen Olle Enqvist, ställs ut för att visa och främja kvinnors närvaro i den moderna livescenen.

Rosa Liksom. Samtal med konstnären och visning av BURKA-utställningen. I samarbete med Finlandsinstitutet.

Sambalelé (Barn). Musik och dans från Latinamerika för hela familjen. Barnen får delta i medryckande samba, cumbia, huayno, cha-cha och mycket mer. Från 3 år.

Sjung med Världens Kör. Sjung med Världens kör från Komvux Malmö Södervärn. Eva Bornemark leder kören och har skrivit låtarna.

Skeppet Fasa seglar igen (Barn). Familjeföreställning om de två arbetslösa piraterna Jongjong Silver och Jenny Sjörövare på skeppet Fasa. Drama, spänning, action, frukt, teater, dans, cirkus och ankor med Sara och Daniel Oja.

The Spooky Men. En mullrande, svartklädd manskör som för tankarna till de skönsjungande rövarna i Mattisborgen eller möjligtvis Monty Python.

Stefan & Kim. Det blir vackert, fult, otroligt snabbt, gripande och lättsamt när du får chansen och nöjet att återuppleva Stefan & Kim live på hemmaplan.

Stenkakekryss Malmö. Erik Ask-Upmark leder ett melodikryss till trattgrammofon med utgångspunkt i 1920-, 30- och 40-talens populärmusik.

Stenkakor världen över. En föreställning för vintagefantasten där Erik Ask-Upmark spelar sydamerikansk rumba, tysk polka och arabisk schlager på stenkakor från 1910-1950.

Suzy – the tiny van. Åk på en äventyrlig tur i den hundra procent koldioxidfria minibilen Suzy.

Vi är bäst! (Unga). Lukas Moodyssons film om ett ungt band, barndomens plågor och lyckorus, om den starkaste vänskapen i världen och om vikten av att fortsätta vara sig själv. Visas i samarbete med BUFF Filmfestival.

Vi Är Nära! (Barn). En föreställning för de som inte tar plats. Om och med Jenny och Ellen som låst in sig i badrummet för att vara ifred och drömma om en annan värld. I samarbete mellan PotatoPotato Scenkonstkollektiv och Ung Scen Öst.

Vår festliga riksdag – VALSPECIAL. Kalle Lind och Kristoffer Jonzon ger en munter introduktion till några av de 349 människor som styr Sverige. Från då till nu, vänster till höger, konstigheter till dumheter.

Wild Minds. Möt fyra personer som är besatta av sina dagdrömmar. Performance av dramatikern och regissören Marcus Lindeen med musik av den prisade musikern, artisten och regissören Hans Appelqvist.

 

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…