Annons
Annons


Män fikar mer på jobbet än kvinnor


jkshd

Enligt ny undersökning tar kvinnor för få och för korta fikapauser.

Drygt var tredje kvinna tar bara en paus om dagen. Så lite raster tar bara var femte man. Dessutom tycker dubbelt så många kvinnor som män att de får för få pauser under en arbetsdag.

Annons

Det har gjorts en ny undersökning från Selecta där 1 000 svenskar mellan 25 och 55 år på företag med mer än tio anställda har berättat om sina fikavanor.

De flesta män och kvinnor fikar två gånger per dag. Men drygt var tredje kvinna unnar sig bara en rast per dag. Bara var femte man tar så få raster. Dubbelt så många män som kvinnor tar också tre pauser under arbetsdagen.

Gilla Allas.se på Facebook

– Pausen är en viktig del av arbetsdagen. Den skapar social sammanhållning samtidigt som den är ett redskap för att hantera stress. Fikapausen hjälper oss helt enkelt att må bra och orka med arbetsdagen. Det ser ut som att kvinnorna har något att lära av männen här, säger Johan Lindblom, marknadschef på Selecta.

För många är pauserna inte bara få – de är korta också. 20 minuters pauser två gånger om dagen är långt ifrån verkligheten för de flesta anställda. I snitt fikar vi 15 minuter och 40 sekunder per arbetsdag.

De äldre fikar fler gånger under arbetsdagen än de yngre. Den sociala biten av pausen är också viktigast för den här gruppen. Medan många äldre ser pausen som en möjlighet att stärka banden till kollegorna tycker de yngre att det är viktigast att få en lugn stund.

– Kanske gör sociala medier att många unga tar kaffekoppen framför datorn för att kommunicera med vänner utanför arbetet istället för att umgås med kollegorna på plats. Det kan påverka de sociala mönstren på arbetsplatsen, säger Johan Lindholm.

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…