Annons
Annons


Män fikar oftare än kvinnor!

Boende i Sverige, med en unik och världsberömd fikatradition, ägnar i genomsnitt 52 minuter om dagen åt att fika - helst med kändisskvaller. Det motsvarar 268 timmar – eller elva hela dygn – under ett år.


Männen fikar oftare än kvinnorna, medan kvinnorna tar längre fikapauser. Det är några av resultaten av ”Fikarapporten 2012”, en undersökning om svenska fikavanor som presenteras av Tassimo/Gevalia.

Annons

Rapporten visar bland annat även att vi i Sverige:

 • föredrar vanligt kaffe när vi fikar
 • föredrar vänner som fikasällskap
 • helst pratar om nyheter och skvallrar om kändisar när vi fikar
 • anser att eftermiddagsfikan är dagens viktigaste fikastund
 • ser chansen till en stunds avkoppling som viktigast med att fika
 • fikar i genomsnitt 1,6 gånger/arbetsdag och 1,4 gånger/dag övrig tid

Vad pratar vi om?
Drygt tusen personer i åldrarna 15-80 år, geografiskt spridda över Sverige, har medverkat i undersökningen som utgör grunden för ”Fikarapporten 2012”. Respondenterna fick bland annat svara på frågor om hur mycket, varför och med vem de fikar samt vilka samtalsämnen de helst avhandlar i fikapausen.

Gilla Allas.se på Facebook

Så ofta – och länge – fikar vi
Vi fikar i snitt 1,4 ggr per dag utanför arbetstid och något mer, 1,6 ggr per dag, på jobbet. Männen fikar oftare än kvinnorna, både hemma och på jobbet, men kvinnorna å andra sidan tillåter sig att ta en lite längre paus. Yngre personer drar gärna ut lite extra på fikapausen, jämfört med äldre som fikar mer ”effektivt”.

Ett sätt att slippa måsten
Vi fikar av olika anledningar. Viktigast är att fikapausen bjuder på en avkopplande stund, vilket 4 av 10 uppger. Att ta en fika är dessutom en vanlig ursäkt för oss att slippa måsten i vardagen. 4 av 10 säger att de prioriterat en fikastund framför viktiga hushållssysslor. 2 av 10 uppger att de har prioriterat fika framför viktiga arbetsuppgifter på jobbet.

Nyheter och kändisar dominerar snacket
När vi fikar vill vi helst diskutera nyhetshändelser/samhällsfrågor, vilket en av fyra uppger som favoritämne. Det finns tydliga skillnader mellan män och kvinnor: 14 procent av männen pratar helst om sport, vilket endast en procent av kvinnorna uppger som favoritämne. Bland kvinnorna uppger 15 procent relationer som favoritämne, vilket endast tre procent av männen helst pratar om.

När det gäller skvaller vill fikande svenskar helst avhandla kändisar, vilket en av fyra uppgett som favoritskvaller. Men även kollegorna är ett hett ämne, snudd på lika många har detta som favorit.

Eftermiddagsfikan viktigast
Eftermiddagsfika är den fikastund som vi värderar högst – en av tre anser att den är viktigast. Särskilt yngre personer vurmar eftermiddagsfikan medan äldre personer anser att morgonfikan är viktigast. Det finns även tydliga geografiska skillnader: t ex föredrar boende i övre Norrland morgonfika medan smålänningar och västsvenskar föredrar förmiddagsfika och stockholmare och skåningar föredrar eftermiddagsfika.

Vanligt kaffe
Undersökningen visar även att vi är traditionella i valet av fikadryck. 6 av 10 säger att de helst dricker vanligt kaffe när de fikar. Särskilt männen håller fast vid kaffet som favoritdryck, medan kvinnorna väljer te och kaffe latte i betydligt större utsträckning än män..

FIKA I SIFFROR:

 • Under en genomsnittlig dag fikar vi i snitt 1,6 gånger på jobbet och 1,4 gånger på fritiden
 • En fikapaus pågår i snitt 13 minuter på jobbet och 22 minuter på fritiden…
 • … vilket innebär att vi fikar i genomsnitt 52 minuter de dagar vi jobbar
 • På jobbet lägger vi 79 timmar om året eller 10 hela arbetsdagar på fikapauser
 • Totalt sett, jobb och fritid sammanlagt, fikar vi 268 timmar eller 11 hela dygn under ett år

Fakta om undersökningen:
Undersökningen ”Fikarapporten 2012” genomfördes via webbenkät i april 2012 av det oberoende undersökningsföretaget Cint/Snabba Svar på uppdrag av Tassimo/Gevalia. Den omfattar ett representativt urval på 1048 personer i åldrarna 15-80 boende i Sverige.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…