Annons
Annons


Månadens reportage Augusti: Jag spelade död i mördarens bil


Nu har vi valt ut tolv av årets allra bästa Allas-reportage som varit lite extra berörande och gripande, lite extra dramatiska och spännande eller av andra anledningar varit extra bra och fängslande läsning. Längre fram kommer du också ha möjlighet att rösta på det reportage som är din favorit!

Annons

Det här reportaget om Hilary Frihd publicerades i Allas nummer 36 i augusti 2014.

Hilary kunde inte skydda sin kompis mot seriemördaren

HAN FÖRSÖKTE DÖDA MIG OCKSÅ

Polisen tror att mannen har dödat minst tio kvinnor. Ett av hans offer var Hilarys väninna Christy. Och eftersom Hilary visste vem han var måste även hon dö…

AV: SUSANNE STAMMING FOTO: SUSANNE STAMMING OCH PRIVATA BILDER

Varje dag har Hilary Frihd, 44, en stilla utsikt över havet från sin balkong. Långt från det våldsamma liv hon lämnade i USA.

– Jag hade inte sett havet när jag träffade min man Sven första gången, berättar hon.

Hilary har hållit på med allt från professionell rullskridskoåkning till att spela i ett band. Uppväxten omgärdades av fattigdom och våld.

Hon föddes i Kansas City, Missouri, och hennes föräldrar skildes tidigt.

– Min mamma Darlene hade haft polio och jag insåg tidigt hur sårbar någon med ett handikapp kunde vara. Jag försökte ofta försvara henne när någon var dum. Att hjälpa utsatta har jag gjort hela livet, säger Hilary.

Fick mycket stryk

Samtidigt beskriver hon sin mamma som en fantastisk person som kunde sjunga som Elvis och spela piano.

– En förebild, en riktig konstnär.

Pappa var polis och Hilary hade också två syskon. De bodde i slummen.

– Jag fick stryk i skolan var och varannan dag från första klass. Men jag slog aldrig tillbaka utan försökte hålla mig undan i stället, berättar Hilary.

Hon ser på den tiden med positiva ögon.

– Det gjorde mig ödmjuk. Vad var det värsta som kunde hända? Att de slog mig igen. Det kunde jag stå ut med, säger Hilary.

Tuffa tankar hos en tjej på 8–9 år, men även om hon stod ut med att bli illa behandlad själv kunde hon inte se andra fara illa.

– Jag brukade passera ett inhägnat område där en vakthund höll till. I början kastade han sig på staketet och skällde, men vi blev snart vänner. En dag hörde jag hunden gnälla. Då stod ägaren där inne och slog honom. Jag blev jättearg och skrek åt honom att sluta men han fortsatte och sa till mig att sköta mig själv.

Hon gick hem fast besluten att göra något för att rädda schäfern.

– Jag gick dit mitt i natten och stal honom. När mamma såg hunden blev hon kanske inte så glad först men sedan gav hon med sig och sa att han fick stanna om han sov ute, berättar Hilary.

Det dröjde inte många dagar innan hunden sov med henne i huset.

Djur, mobbade barn och andra behövande kunde alltid räkna med Hilarys hjälp. Men själv fick hon det allt svårare.

– Vi hade det svårt ekonomiskt på grund av mammas handikapp och flyttade hem till mormor. Hon gillade inte mig.

Misshandeln i skolan pågick ända upp i högstadiet men plötsligt blev allt bättre.

– Kanske för att jag aldrig gav igen. Konstigt nog blev jag populär även bland dem som varit mest elaka.

Levde dubbelliv

Hon fick framförallt en mycket nära vän i hippiekillen Ted.

– Han var gay och världens snällaste. Vi brukade åka rullskridskor ihop. Men en dag fick jag ett samtal. Ted var död. Jag fattade det inte, säger Hilary.

Polisen hade hittat honom i badrummet där han gömt sig för sin styvfar. Sedan styvfadern misshandlat hans mamma till döds, letade han upp Ted och sköt honom i huvudet.

– Vi var 16 år och han var min bästa vän. Jag var helt förstörd.

Hilary hade en kort karriär som rullskridskoåkare.

Hilary hade en kort karriär som rullskridskoåkare.

Hilary skakar på huvudet och håller tillbaka tårarna.

– Det var så onödigt.

Efter det hoppade hon av sina studier. Hon ville ha ett jobb, en egen bostad och komma bort från det eländiga livet.

– Jag fick ett trädgårdsjobb och kom i kontakt med en kille som hette Larry. Han flörtade lite redan från första dagen, men först efter sex månader tog han mod till sig och bjöd in mig på en fest. Sedan blev jag kär.

Det dröjde inte länge förrän Hilary blev gravid och paret såg fram emot att bli föräldrar även om det inte var planerat. Men än en gång fick hon ett samtal hon skulle vilja vara utan. Larry var död, skjuten till döds i en gränd.

– Jag visste inget om hans dubbelliv. Att han var inblandad i droghandel. Jag vägrade först tro det när han syster ringde och berättade. Sedan såg jag artikeln i tidningen.

Han var skjuten, han var död, säger Hilary.

Fick en son

Hon gick på begravningen. Där var fler kriminella, poliser och FBI-agenter än släktingar. Hilary var i chock vilket hennes mormor snart skulle utnyttja.

– Så fort min och Larrys son Russel var född slog hon mynt av det. Först fick jag betala henne för att hon var barnvakt när jag jobbade och senare lurade hon till sig vårdnaden och därmed också barnbidraget, berättar Hilary.

På något sätt gick hon vidare. Hon fick ju i alla fall träffa sin son och något annat alternativ fanns inte för stunden.

– Jag fick råd med en gitarr, låste in mig efter jobbet och lärde mig alla ackord, ler Hilary.

Hon kunde därmed uppfylla en gammal dröm.

– Jag startade ett källarband och även om vi inte direkt var bra fick vi en del spelningar.

Bandet levde vidare i flera år. När Hilary var 24 år och skulle uppträda i Kansas City träffade hon den unga tjejen Christy Fugate som gillade bandet och hade sett dem uppträda tidigare. Men denna gång ville Christy något annat. Hon behövde skydd från en man som följde efter henne.

– Vi ställde givetvis upp. Det var en stor kille med hemska ögon, men vi var ju många och det skrämde honom nog. Dessutom såg det ut som hon blivit slagen. Han inbillade sig att de var ihop. Christy var prostituerad och råkade nog ut för en del, men den här killen var annorlunda. Jag har aldrig sett sådan mordlust i en blick.

Förföljde dem

Den vettskrämda Christy berättade att hon var rädd att han skulle döda henne.

– Hon ringde mig en tid senare och berättade att han försökt ta sig in i hennes hem. Jag bad henne komma, men hon dök aldrig upp och det var det sista någon hörde från henne.

Hilary levde i skräck, men det fanns lyckliga stunder också.

Hilary levde i skräck, men det fanns lyckliga stunder också.

Tolv dagar senare drog polisen upp Christy ur floden i närliggande Lafayette County, hackad i bitar. Några månader senare hittades ännu ett offer i floden, dödad på samma sätt – och det skulle bli många fler de närmaste åren. Totalt antas denna seriemördare ha dödat minst tio kvinnor, alla funna i Missourifloden, nedströms från Kansas City. Eftersom alla offer jobbade som prostituerade i distriktet kring gatan Independence Avenue, fick mördaren öknamnet Independence Avenue Killer.

– Det fanns inga spår på deras kroppar efter all tid i vattnet och dna-tekniken var inte lika bra som i dag. Jag är ju säker på vem det är, men polisen kan inget bevisa. Jag kommer fortfarande ihåg hur han såg ut den där kvällen: en lång kille med blå ögon och krulligt hår, klädd som om han vore med i ett motorcykelgäng, blek och annorlunda.

Tyvärr lyckades inte Hilary hjälpa Christy mer än för stunden den där natten. Men deras vänskap innebar också en fara för Hilary.

– Mannen började följa efter mig och de andra i bandet. Vi förstod att han ville veta var vi bodde. Han dök upp i sin bil någonstans varje dag. Jag var fruktansvärt rädd, men polisen kunde inget göra så länge de inte tog honom på bar gärning.

Hilary var mycket nära att bli ännu ett offer även om hon inte stämde in på den typ mördaren riktat in sig på. Men hon skulle kanske vittna mot honom om mer bevis dök upp. En dag tog han steget fullt ut.

– Jag och en av bandmedlemmarna, Roy, åkte i min bil när vi plötsligt såg att han följde efter oss. Vi ökade farten. Han följde tätt efter och det gick riktigt fort. Den här gången var han inte bara ute efter att kolla på oss, utan körde rätt i baken på vår bil. Jag fick panik och skrek. Roy tappade kontrollen och körde rakt in i en telefonstolpe. Att vi överlevde var ett mirakel för bilen vek sig liksom runtom.

Hon måste fly

Hilary åkte ut genom vindrutan och slog hårt i marken. Halva huvudet var spräckt och huden på ryggen avskavd. Hon låg i en pöl av blod men var vid medvetande. Det fanns andra människor där, men först fram var mördaren.

– Han plockade brutalt upp mig och kastade in mig på golvet i sin bil. Sedan försökte han komma åt Roy, men fick inte upp dörren. I stället lämnade han platsen och körde i väg med mig. Han skrek åt mig och anklagade mig för krocken. Jag såg honom delvis i backspegeln. Han babblade på och sa att jag verkligen borde dö nu. Det upprepade han flera gånger. Jag förstod att han väntade på det. Så jag beslutade mig för att spela död. Jag spärrade upp ögonen och höll andan. Då stannade han till vid sjukhuset, bar ut mig och lämnade mig till en sköterska.

Hilary vågade andas igen. Men hon var svårt skadad.

– Efter en månad lämnade jag sjukhuset. Det var ett mirakel.

Nu var Hilary så rädd att hon flydde till Texas, långt från Missouri.

– Mannen hade försökt ta sig in på sjukhuset när han fick veta att jag levde. Han låtsades vara min fästman. Som tur var sa en sköterska att jag behövde vila och körde ut honom. Min pappa ordnade besöksförbud, men det hade inte hjälpt. Jag var tvungen att fly och lämnade allt.

Gifte sig snabbt

I Texas väntade ett annat liv. Hilary blev framgångsrik i en växande byggbransch och köpte sig ett hus. När fastighetsbubblan sprack började hon i stället trycka tidningar som hon gav ut, lärde sig göra hemsidor och påbörjade en del konstnärliga projekt. Hennes intresse för datorer ledde till kontakter över hela världen. Hon pratade bland annat med en kille i Sverige. Efter ett par år beslutade de sig för att träffas och Sven åkte till Texas.

– Vi fann varandra direkt. Hon var så vacker, säger Sven.

De gifte sig nästan direkt. Resan gick till deras nya hem i Sverige.

– Jag hade aldrig haft ett pass, aldrig varit utomlands. Det var klart det var spännande.

I dag bor hon i lugna lantliga Åskloster nära havet norr om Varberg, njuter av naturen och lugnet.

NU lever Hilary med sin man Sven i trygga Sverige.

NU lever Hilary med sin man Sven i trygga Sverige.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…