Annons
Annons


Anders Bagge: Jag trodde jag skulle dö på en gata i New York

Idol-domaren Anders Bagge satt med bultade hjärta och våldsamma panikattacker i sändning efter sändning. Nu har han lärt sig att inte vara rädd för att bli rädd.


Esther är Anders trogna följeslagare.

Esther är Anders trogna följeslagare.

Anders Bagge har besegrat sin panikångest

AV AGATA GARPENLIND CRONQVIST
FOTO: PETRA KYLLERMAN OCH MAGNUS RAGNVID/TV4

Man såg det bara om man tittade noga. Hans byxor var helt blöta där bakom jurybordet. Av isen i ishinken som sakta smälte, droppade. Han höll sina händer i hinken för att kyla dem, för att stå ut. För att hålla Ångesten och det hotande monstret Panikångesten stången. För att kunna göra sitt jobb i Idol-juryn.
– Jag var livrädd. Livrädd, alltså. Och så kommer den första sökanden in… Och är ännu räddare än jag… Det blev liksom ett möte mellan två extremt rädda djur. Jag kände att jag måste hjälpa det här skrämda djuret, säger Anders Bagge med en skrattrysning när vi ses hemma i hans vackra hus på Färingsö i Stockholms skärgård.
1 100 kvadrat, med flera inspelningsstudior, är det. Själv bor han på 200 kvadrat. Ljust, luftigt, en blänkande kolsvart jätte, hans flygel, ser liten ut här.

Går bara förbi

Alltså, två rädda djur på ”Idol”-audition. Anders intog fadersrollen. Den tog honom igenom pärsen. För den gången. Egentligen skulle han ju bara provfilma. Hade det sagts. En stand-in skulle såklart stå i kulisserna, redo att rycka in. För Anders visste hur panikångesten plötsligt bara kunde hoppa ut på honom med glödgade käftar, vilja förgöra honom. Han hade levt den nära-döden-erfarenheten. Ville inte igen. Var alltid rädd för den.
– Men, det var skarpt läge från början. Och min stand-in, nä, han syntes aldrig till… Det sa de bara för att locka mig till inspelningen… Jag gav det en chans, tänkte att det kanske är att sätt att övervinna rädslan på.
En inspelning över. En till. Och så ytterligare en. Kampen mot demonerna pågick där bakom jurybordet i flera år. Anders, alltid obekvämt i knäet på rädslan.
New York, 2003. Anders pausar för lunch, tar hissen ner från studion där han suttit och jobbat. Ut i 10:de gatans soliga Manhattan-myller.
– Utan förvarning får jag dubbelseende, börjar svettas över hela kroppen, får ont i hjärtat. Jag känner att jag inte kommer att kunna ta mig till nästa kvarter. Så jag sätter mig ner mittpå trottoaren. Jag är så fruktansvärt rädd. Jag vet ju inte vad det är. Pulsen rusar. Folk går bara förbi. Tror att jag är påverkad av narkotika. Jag vet att jag ska dö.
Han får upp sin telefon. Ringer Laila, sin dåvarande fru och sedan Idolkollega, som springer ner från hotellrummet till hans undsättning.
En annan gång, i bilen på väg till musikmogulen och gode vännen Denniz Pops begravning. En attack. Sedan, i mataffären i Täby. Ännu en. Han satte sig där utanför butiken och grät. Laila Bagge hittade en specialistläkare som tog prover, konstaterade serotoninbrist som orsak till attackerna.
– Alltså, du vet, den rädslan som man kanske får om man plötsligt håller på att bli påkörd av en lastbil. Fast med skillnaden att rädslan håller i sig mycket längre. Pulsen går inte ner. Dödsångest.

Slapp missförstånd

Medicin och kognitiv beteendeterapi, som Idol-inspelningarna blev en del av, för att lära sig att att inte vara rädd för den hotande rädslan har hjälpt. Pärsen är över.
– Jag älskar ”Idol”. Programmet blev min räddning. Dessutom lärde jag mig att hålla tyst och stå ut och vänta tills det blev min tur att tala. Hade alltid haft oerhört svårt för det. Men aldrig fattat varför.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook
Idoljuryn: Alexander Bard, Laila Bagge och Anders Bagge.

Idoljuryn: Alexander Bard, Laila Bagge och Anders Bagge.

En dag för drygt två år sedan meddelade kompisarna att de bokat en doktor till Anders. Undersökningen var betald, så att det inte skulle finnas någon återvändo för den motvillige Anders. Svårigheten att under hela sitt liv styra upp sina myror i kroppen, sin iver, överskottsenergi och otålighet, visade sig vara en diagnos, adhd. Inte att han, som folk trodde ibland, bara var oförskämd eller knäpp. Stor lättnad.
– Äntligen fick jag veta varför jag var som jag var. Jag slapp alla obehagliga missförstånd. Nu behövde jag inte längre be om ursäkt för mig själv. Jag älskar faktiskt min adhd. Just för att folk numera vet om den. Min oro blir mindre och jag lugnare.
Han gråter inte längre så ofta heller. Adhd-medicinerna klipper de värsta stormarna. Men när han väl gör det så är det hejdlöst. Som när fina kamraten Esther fick livshotande njurproblem och opererades i två omgångar.
– När jag blir så ledsen hoppar jag in i duschen. Och sitter där på golvet och hulkar.
Vår riksnalle är älskad. Till och med hans tatueringar är snälla. Blommor, hundar, budskapet: ”Var glad!”
När jag nämnde för folk (läs: kvinnor) att jag skulle träffa Anders, var kommentarerna enstämmiga: ”Åååh, han som verkar vara såååå mysig. Får jag följa med? I din väska?” På ett ungefär.
– Ja, det är många som diggar mig. Jag tror att det kan vara för att jag berättar öppet om mina tillkortakommanden. Jag sänder inte ut hotsignaler.

Längtar efter barn

Han har en kvarts miljon följare i det sociala mediet Instagram, där han lägger ut bilder från sin verklighet. Facebookgrupper som ”Alla vi som tycker att Anders Bagge är en nallebjörn”, har skapats till hans ära.
Han älskas inte bara av kvinnor, tanter och barn. Också av män. Många skriver till honom.

Det blir ingen sprit på Anders midsommarfest.

Det blir ingen sprit på Anders midsommarfest.

– Det händer faktiskt ganska ofta att killar i kanske 18–20-årsåldern kommer fram och säger att de önskar att jag vore deras pappa…
Barn, ja. Han vurmar för dem. Lånar ut sitt namn till olika barnorganisationer. Men inga egna än, förutom bonusbarn.
– Det blev bara inte så i mina tidigare relationer. Och när jag började tänka på adoption, så var det för sent på grund av min ålder. Om jag fick ett litet barn skulle jag nog älska sönder den lilla sötnosen. Kanske skulle jag vara världens sämsta pappa, för jag skulle vara så jävla rädd att något skulle hända min ädelsten, funderar Anders.
Anders och hans exfru Laila Bagge? Bara vänner?
– Haha, ja! Jag älskar Laila som min egen syster. Hon är en av mina fem bästa vänner. Vi finns för varandra i vått och torrt. Men vi skulle aldrig kunna bli ett par igen. Vi har inte pussats på munnen på 15 år! Precis som jag inte pussar mina syskon eller killkompisar så! Så ja, bara vänner!
Strax midsommarfirande.
– I år blir det midsommarstång! Och hade jag haft barn skulle det såklart blivit Små grodorna. Vi dansade ju det när jag var gift och hade barn. Högtiderna är viktiga, man samlas, umgås.
Däremot får man inte dricka sprit på Anders midsommaraftnar.
– Jag tycker alltid att det blir fel med sprit, alltså inte öl och vin, för det går så fort för vissa människor. Och det blir bara så trist alltihop. Speciellt om det är barn med. Då ska man inte dricka sprit!

Älskar att klippa gräs

På Anders midsommarbord?
– Potatis! Jag älskar potatis. I alla dess former. Och tomater. Det är det absolut bästa jag vet. Varje år säger jag att jag borde bygga ett växthus och odla egna tomater. Så att jag kan gå in där mitt i vintern. Sill är inte min favorit. Däremot köttbullar och revbensspjäll.
Böcker, film och cool modern konst i det vackra huset. Panoramafönster mot den egna lilla sandstranden och bryggan.
Och så gräset ända ner mot vattnet. 11 000 kvadratmeter.
– Jag älskar gräs. Jag älskar att se gräs gro. Att känna lukten av gräs. Att ligga på gräs. På en äng där man inte syns. Och att klippa gräs! Jag är lika glad varje gång. Nu jävlar, nu är det gräsklippningstajm! Då sätter jag mig i en av mina fyra gräsklippare och åker runt, runt. Jag kan åka från morgon till kväll.
Musikinspiration à la Anders som dansar genom rummen högt ovan våra huvuden, kaffe och många snälla skratt bland soffkuddar, skulpturer och tavlor med väldigt klappvänliga Esther på. En fin eftermiddag i gott sällskap.

Namn: Sven Anders Bagge.
Ålder: 47 år.
Gör: Låtskrivare och musikproducent som jobbat med bland andra Madonna och Céline Dion.
Bor: Hus i Stockholms skärgård och lya i Los Angeles från och med augusti.
Familj: Älskade, älskade, älskade engelska bulldoggen Esther.
Aktuell: Slutar som jurymedlem i TV4:s långkörare ”Idol” efter åtta år för att satsa på sin egen musik och sin svensk-amerikanska talangskola Dreamhill i USA.

Bagge om Bagge x 3
* Känslorna-utanpå-kille.
* Rättvis.
* Godhjärtad.

Mer baggologi
* Tog svenskt rekord på 3×1 000 meter löpning för pojkar 16 år. Och kom sexa i SM i terränglöpning ungefär samtidigt:
– Jag sprang ju alltid när jag var liten: till skolan och hem. Jag var som Emil i Lönneberga, fast i Sollentuna. All min överskottsenergi fick ju sin förklaring många år senare, i och med diagnosen adhd.
* Älskar att laga mat:
– Jag är jävligt bra på att göra fläskkarré i ugn. Det blir vansinnigt gott. Och så gör jag extremt goda hamburgare, Baggeburgare. De är alltså jäääääävligt goda, lite som Wallenbergare. Vad de innehåller? Ha, den hemligheten tar jag med mig in i döden! Ett familjerecept. Kanske startar jag en hamburgerrestaurang någon gång…
* Älskar film, cineast ut i fingerspetsarna. Har ett helt rum fullt med filmer, cirka 3 000 dvd:er:
– Tre filmer om dan brukar jag se: en till frukost, en när jag lagar mat, en när jag ska sova. Men då har jag å andra sidan inga barn som ska läggas.
* Hobbyer och intressen:
– Jag är asbra på pingis. Det är inte många som slår mig där. Jag är bra på schack också.
* Fritidslyssnar på:
– Jazz eller Frank Sinatra när jag lagar mat eller grillar. Just nu också mycket filmmusik: särskilt musik till filmen ”Franska nerver”. Eller så sätter jag bara på Billboards Top-100-lista. Och så hip hop! Det gillar jag. Och så klassiskt.


(48)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…