Annons
Annons


Månadens reportage Maj: Chocken – i toalettstolen låg en baby och gnydde!

Vi väljer ut månadens bästa Allas-reportage under 2016 som är lite extra berörande och gripande, lite extra dramatiskt och spännande eller av andra anledningar är extra bra och fängslande läsning. Det här reportaget handlar om tonårstjejen Linnéa som trodde hon var dålig i magen och rusade till toaletten - där hon födde sin son! Reportaget publicerades i Allas nummer 21 i maj.


Linnéa är nu mammaledig med Karl, men till hösten börjar hon gymnasiet.

Linnéa är nu mammaledig med Karl, men till hösten börjar hon gymnasiet. I bakgrunden Linnéas mamma Annelie som stöttat sin tonårsdotter.

16-åriga Linnéa visste inte hon ens hon var gravid

Jag födde lille Karl i toalettstolen

Mamma Annelie och pappa Patrik kom rusande när de hörde dottern Linnéa skrika från toaletten. Chockade tittade de ner i toalettstolen – där låg en baby och gnydde…

AV MATHIAS PERNHEIM FOTO STEFAN LINDBLOM

Annons

Linneá Fritz är 16 år och lycklig mamma till Karl, fyra månader. Men att bli mamma var inget som hon hade planerat. När värkarna satte in trodde hon att magen krånglade och sprang ut på toaletten.
– Jag födde Karl rätt ner i toalettstolen. Det var en chock. Jag hade ju inte en aning om att jag var gravid, berättar Linnéa en eftermiddag hemma i villan i utkanten av Malmö.
Det har gått några månader sedan den dramatiska söndagsmorgonen. Nu har hon hunnit landa i att bli mamma och funnit sig väl till rätta i sin nya roll. Hon är mammaledig och hemma med Karl som för tillfället ligger och sover bredvid henne.
Hela familjen har tydliga minnen av vad som hände på morgonen den 8 november 2015. När Linnéa vaknade kände hon att magen krånglade och gjorde ont varpå hon rusade ut på toaletten. Hon var rejält omtöcknad när hon satte sig ner. Sedan var tumultet igång.
– Vi hörde hur Linnea skrek från toaletten och jag for upp ur sängen, berättar Linnéas mamma Annelie. När jag kom in på toaletten hörde jag något som gnydde och såg att det låg ett barn i toaletten. Jag kunde inte tro att det var sant. Jag blev såklart chockad och nästan paralyserad, men sedan handlade jag på ren instinkt och tog upp barnet och började masserade det.

Ringde 112

Samtidigt var oron för Linnéa stor. Hon satt blek och medtagen på toalettstolen och hade vid det laget förlorat mycket blod. Allt gick med blixtens hastighet. Linnéas pappa Patrik blev chockad även han, och när han såg blodet på golvet trodde han först att Linnea var allvarligt skadad. I kaoset lyckades han ringa 112 och fick instruktioner hur de skulle göra i väntan på ambulansen.
– Först kunde jag inte ta in att det var ett barn. Jag förstod inte. Det var en chock kan man lugnt säga. Sedan kom oron och stressen för hur det skulle gå för Karl. När jag såg att Anneli höll upp Karl visste ju ingen av oss hur han mådde. Vi fick hålla honom nära luren så att personalen på SOS-alarm hörde att han levde. Och vi fick inte klippa navelsträngen, berättar Patrik på telefon vid ett senare tillfälle eftersom han inte är hemma när Allas hälsar på.
Det var några rejält svettiga minuter för Annelie och Patrik innan ambulansen dök upp. Patrik beskriver det som ett vakuum där han successivt tog in vad som hade hänt.
– Jag är väldigt tacksam för att Anneli var hemma. Hon hanterade det jättebra.

Gilla Allas.se på Facebook
Lille Karl kom till världen som en överraskning minst sagt.

Lille Karl kom till världen som en överraskning minst sagt…

Finns ingen förklaring

Linnéa och Karl blev inlagda på sjukhuset där Linnéa fick flera blodtransfusioner. Hon var medtagen men återhämtade sig snabbt. Karl däremot mådde bra och var välskapt med sin vikt på 2 935 gram och 47 centimeter lång. I tre dagar var de kvar innan de fick åka hem till villan i stadsdelen Husie igen.
– Det tog nog en månad innan jag förstod vad som egentligen hade hänt, säger Linnéa medan hon håller ett vakande öga på Karl. Chocken satt i länge, egentligen är det först nu som jag vant mig vid att vara mamma.
Det ovanliga i sammanhanget är att ingen förstod att Linnéa var med barn. Inte ens Linnéa visste om det.
– Jag mådde precis som vanligt. Det var inget som kändes annorlunda.
Annelie och Patrik märkte inte heller något:
– Linnéa såg ut som vanligt. Hon var lite mullig men det har hon alltid varit, så det var inget vi reflekterade över. Vi har inte fått någon förklaring på hur det kan komma sig att det inte märktes.

Pappan hälsar på

För omgivningen blev det också en chock när Karl helt utan förvarning kom till världen. Inte minst för Karls pappa. Han finns med i bilden även om han och Linnéa inte är ihop längre.

Efter att chocken lagt sig är glädjen stor.

Efter att chocken lagt sig är glädjen stor.

– Han kommer hit ganska ofta och träffar Karl. Jag tror han har vant sig nu. Han var ju lika chockad som jag.
Vardagen har återgått till det normala för Linnéa och resten av familjen. Fast riktigt som förr är det inte. Nu är man en familjemedlem rikare med allt vad det innebär. Nu när chocken har lagt sig reflekterar de över vad som egentligen har hänt. Och glädjen är stor.
– Det är många känslor. Det är ju såklart chockartat att Linnéa fick barn så plötsligt, men det har också inneburit mycket glädje. Det har varit väldigt många glädjetårar.
Att göra det bästa av situationen är ord som dyker upp med jämna mellanrum hemma hos familjen Fritz. För Annelie har det varit en självklarhet att ställa upp för Linnéa. Patrik resonerar på samma sätt. När Linnéa var nyförlöst tog Annelie ledigt några veckor för att hjälpa och stötta sin dotter i hennes nya roll som mamma.
– Självklart ställer man upp för sitt barn. Man får göra så gott man kan helt enkelt.
Och det har gått bättre än vad någon hade kunnat ana.
– I början var jag lite orolig för hur Linnéa skulle klara att vara mamma. I normala fall kan man ju förbereda sig på att bli förälder. Men det har gått jättebra. Linnéa är lugn som mamma och är väldigt tålmodig. Jag är stolt över henne.

Familjens medelpunkt

För Linnéa är livet som för de flesta andra småbarnsmammor: amning och sömnlösa nätter. Anneli rycker in ibland så Linnéa får sova ut. Men det är på Linnéas villkor.
– Jag är mormor och inte mamma. Jag är noga med att inte ta över.
Linnéa är harmonisk och trivs med sin nya roll.
– Det känns jättebra. Det är väldigt roligt att vara mamma. Även om jag inte hade någon vana och inte hade förberett mig så kom modersinstinkten med en gång. Jag tror att jag har mognat, säger Linnéa.
Linnéa kommer att vara hemma med Karl fram till i höst då hon börjar gymnasiet. Under tiden njuter hela familjen av att ha en bebis i huset. För Annelie och Patrik innebär det en stor lycka att ha blivit morföräldrar.
– Vi får ju vara så nära Karl. Det är ju inte alla som har den förmånen att få vara så nära sitt barnbarn. Det är jätteroligt. Jag tror att han kommer att bli morfars kompis. Det är mycket som jag vill visa och lära honom, säger Patrik.
– Karl är hela familjens medelpunkt, säger Annelie. Allt kretsar kring honom just nu. Han är en helt fantastisk liten påg. Vi är så glada över att få ha honom hos oss.

Annelie är lycklig över närheten till sitt barnbarn: - Allt kretsar runt honom just nu. Vi är så glada över att få ha honom hos oss.

Mamma och mormor hjälps åt och Annelie är lycklig över närheten till sitt barnbarn:
– Allt kretsar runt Karl just nu. Vi är så glada över att få ha honom hos oss.


(33)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…