Annons
Annons


Min man fick barn med en annan kvinna

Lailas make sedan 25 år körde in bilen till vägkanten, orden han skulle uttala var svåra att få fram. Till slut visade han ett foto på en alldeles nyfödd pojke och sa: ”Det här är min son.”


Laila fylldes av en ilska hon inte visste att hon hade, när maken avslöjade sin otrohet. Foto: Johanna Norin

Laila fylldes av en ilska hon inte visste att hon hade, när maken avslöjade sin otrohet.
Foto: Johanna Norin

Otrohet skär djupt och gör förfärligt ont

AV MAJKEN ÖST-SÖDERLUND
FOTO: JOHANNA NORIN

Laila Dahl är artist, författare och par- och relationsterapeut. Hon har precis fyllt 50 år och hon hade aldrig ens i sin vildaste fantasi kunnat tänka sig att hon skulle skilja sig. Hon träffade sitt livs kärlek redan som 14-åring. De hade alltid hållit ihop. Musiken var deras stora gemensamma intresse.
De har arbetat och rest tillsammans, renoverat hus, fått tre barn, planerat att bli gamla tillsammans. De hade levt ihop i över 30 år och varit gifta i 25. Men en ljummen höstkväll 2010 avslöjas hemligheten som sliter isär förhållandet. Det skulle ta lång tid innan någon av dem var så pass hel att de kan fungera som vanligt igen.

Levde dubbelliv

I boken ”Att gå sönder och bli hel igen” skriver Laila Dahl: ”Med ett foto på en nyfödd bebis i min hand krackelerade min värld. Chocken var total. I veckor och månader kände jag inte igen mig i mitt eget liv.”bokomslag
– Det handlade inte om att kärleken tagit slut mellan oss, förklarar Laila. Det gjorde han väldigt klart för mig redan innan han kom med dråpslaget.
I den förtätade stämningen i bilen säger exmaken att han fortfarande älskar sin hustru och sin familj, han orkar inte ens tänka tanken att mista dem. Han är beredd att göra vad som helst för att få stanna kvar i familjen. Men han förstår att det kommer att ta lång tid och krävas mycket arbete för att han ska få förlåtelse.
Laila beskriver beskedet om otroheten som en personlig tsunami. Hon besparades inte detaljerna. Efter bara någon minut inser hon att den nyfödde sitter i samma bilbarnstol som de fem år tidigare använt till sitt gemensamma tredje barn. Maken bekräftar också att han varit med på både förlossningen och på BB på samma sjukhus som Laila själv relativt nyligen födde sin yngste son.
Maken hade levt ett dubbelliv.
Människor är motsägelsefulla och kan härbärgera totalt motstridiga känslor. Det fick Laila erfara inpå bara skinnet tiden strax efter att flodvågen svept med sig allt det som tidigare varit självklart och sant. Hon slets mellan kärleken till sin man och tankarna på det helt obeskrivliga som han försökte berätta för henne. Den svarta hemlighet som han hade tigit om i tio månader.
– Det är aldrig antingen eller. Jag älskade fortfarande hans fina sidor, även om jag inte kunde acceptera att han svikit både mig och barnen.
– Jag försökte att inte prata med så många. Det är så lätt att säga: Hade det hänt mig hade jag lämnat honom direkt. Det sa jag också. Innan. När det väl var ett faktum var livet inte längre svart eller vitt.

Sökte upp henne

Lailas grundinställning är att människan är föränderlig. Misstag kan korrigeras. Kanske var det därför hon långsamt började arbeta med tanken att hon kanske skulle kunna förlåta. Hon kunde inte bara radera allt det fina som de haft tillsammans. Men otroheten hade också hänt. Den kunde inte heller göras ogjord. Hur skulle hon förhålla sig till makens nya och okända sida, som hon introducerats för – oväntat och abrupt?
De gick i parterapi och fick rådet att ge varandra en tidsfrist. De skulle prata och reda ut sin situation men ingen av dem fick fly vare sig till någon annan eller ut ur relationen innan tidsfristen gick ut.
– För mig var det viktigt att få svar på mina frågor. Jag ville veta. Där fungerar människor olika, för mig var det viktigt att veta. Att Jan hade hemlighållit en del av sitt liv var det absolut värsta för mig. Sanning är en av mina grundvärderingar. Om vi hade separerat direkt hade jag aldrig fått svar på mina frågor.
– Det var också viktigt att återta min värdighet. Redan i bilen, i chockfasen, bestämde jag mig för att äta, sova, duscha och klä mig respektabelt. Jag fick inte gå ner mig, jag måste hålla mig upprätt, jag fylldes också av en ilska som jag inte visste att jag hade. Så småningom svor och bankade jag i väggarna, kallade honom ord jag inte visste att jag kunde uttala. I trauman är det viktigt att känslorna får komma ut, annars kapslas de in. Skulle vi fortsätta vårt förhållande var det absolut nödvändigt att det kom ut.
– Jag funderade också på hämnd. Men insåg att det var jag själv som skulle lida mest av det.
Så småningom skrev Laila ett brev, sökte upp kvinnan som var mor till Jans fjärde barn, och läste upp brevet för henne.
– Jag vägde mina ord noga. Jag ville inte förivra mig och ångra mig efteråt. Det var därför jag hade skrivit ner varje ord. Jag ville inte hamna i affekt och säga ord jag inte kunde stå för. Men det var viktigt för mig att hon förstod vad jag kände, vilken konsekvens hennes handlande hade fått. Även om det var Jan som bröt ett äktenskapslöfte hade hon också en del av ansvaret för relationen.

Var som en flykt

Både Jan och jag lever med en sorg.

Otrohet på nära håll är något helt annat än på film, säger Laila.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Laila betonar att den som blivit sviken inte ska ta ansvar för de handlingar som partnern valt att göra. Men för att ett par ska kunna fortsätta umgås efter en otrohet – endera som äkta makar eller som frånskilda föräldrar till gemensamma barn – är det viktigt att också se det gemensamma ansvaret för hur relationen såg ut innan otroheten inträffade.
– Jan berättade för mig, vilket han också skriver i boken, att han inte flydde ifrån mig, han flydde inte heller till den andra kvinnan. Han flydde ifrån sig själv. Han hade haft en extrem arbetsbörda och alla vi som fanns i hans närhet fruktade att han skulle bli utbränd eller få en hjärtinfarkt. Att han skulle vara otrogen fanns inte i vår föreställningsvärld.
En av anledningarna till att Laila velat skriva en bok om otrohet är att ämnet är så omgivet av starka känslor och reaktioner. Det skämtas och raljeras om otrohet – det finns till och med en dejtingsida för par som vill ”pigga upp” sitt förhållande med en otrohetsaffär. Ämnet är ett återkommande tema för film, sånger och litteratur.
– Jag vill visa att otrohet på nära håll är något helt annat än på film. Den skär djupt och gör förfärligt ont.
När Laila började skriva boken var den tänkt som en ren självhjälpsbok att hantera en otrohet. Men under tiden som makarna gick i terapi och samtalade med varandra växte en önskan fram att också berätta den gemensamma personliga berättelsen.

Familjen har sorg

När de började skriva var det en berättelse med ett tänkt lyckligt slut. De trodde länge att de kunde klara av att reda ut sitt förhållande. Men för två år sedan, när manuset var en god bit på väg, måste ett nytt kapitel läggas till det redan skrivna. En upprepad otrohet rev sönder det sköra förtroende som höll på att byggas upp. Laila bestämde sig för att avsluta sitt 27-åriga äktenskap.
– Både jag, Jan och barnen lever fortsättningsvis med en sorg över att vi inte längre kan leva tillsammans. Jag bor med barnen i vårt hus och Jan har en lägenhet i närheten där barnen kan vara så ofta de vill. Jag hade helst velat vara utan denna erfarenhet, men nu vet jag att även den som går sönder kan bli hel igen.
Fotnot: Boken ”Att gå sönder och bli hel igen” består dels av före detta makarnas personliga berättelse, dels av en teoretisk del där Laila använder olika verktyg och tänkesätt hon lärt sig genom sitt yrke som samtalsterapeut. Hon önskar att hennes bok ska bidra till att fler par ser sina problem i förväg, innan katastrofen är en verklighet. Att de ska kunna prata med varandra och se varandras behov innan allt är för sent.

 

Jan berättar:
 Jag fick en kick av uppmärksamheten

Lailas exman vill inte låta sig intervjuas men han har skrivit två avsnitt i boken och han har läst och godkänt hela bokens innehåll. Han läser också igenom och godkänner alla intervjuer i förväg som Laila ger i detta ämne. Här är tre utdrag ut boken där Jan medverkar:
”Man vaknar inte plötsligt upp en dag och tänker att man ska vara otrogen. I mitt fall handlade otroheten inte heller om att jag hade funnit en ny kärlek i mitt liv. I stället var det andra saker som spelade in, som att jag kört på alldeles för fort och för länge och slutat tänka och känna efter. Som ett resultat av det tappade jag bort både mig själv och riktig närhet till andra. I min terapi, genom samtal och tid att själv känna och tänka efter har jag i efterhand kunnat summera det som en flykt.”

”Känslorna handlade i första hand om kicken jag fick av den andra kvinnans uppmärksamhet, spänningen, hela konceptet som jag hade fixerat mig vid. Vi gjorde en överenskommelse där jag var tydlig med att jag aldrig skulle lämna Laila, och kvinnan var lika tydlig med att hon inte var ute efter ett långsiktigt förhållande. Där och då såg det ut som en enkel lösning, och så länge Laila inte fick veta något skulle hon inte heller ta skada. Väldigt fel tänkt, men det var så jag fick ihop det i mitt huvud.”

”Min medverkan i den här boken är ett tillkännagivande av en kaotisk tid i mitt liv. Genom att berätta om den hoppas jag att jag kan hjälpa någon annan att göra bättre val än de jag gjorde. De där som kastade omkull allt, för hela min familj och för mig själv. Att Laila och barnen trots allt ändå kan se mig för mer än mina misstag är ett ovärderligt stöd.”

privatbilder

Mer om Laila
Laila Dahl har gett ut nio skivor. ”Att gå sönder och bli hel igen” är hennes andra bok.
Hon fick en grammis 1987 för sin skiva ”Efter regn” – den gavs också ut på engelska. 1991 deltog hon i Melodifestivalen där hon slutade på fjärde plats.

Fler gripande reportage ur Allas hittar du HÄR.

LÄS OCKSÅ


(111)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…