Annons
Annons


Månadens reportage: Therése blev kär i fel man!


Solochvårare tog pengarna

Ständig uppvaktning, komplimanger och presenter… Ja, det är lätt att falla för en solochvårare. I synnerhet om man varit singel en längre tid. Therése i Dalarna är bara en av det 30-tal kvinnor som drabbats av den ökände ”Carlitto”!
Det spännande reportaget om hur Therése Eriksson avslöjade sin man som en av vår tid största bedragare publicerades i Allas nr 50 och blev månadens reportage i december.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

AV USSIE HJELM FOTO: HENRIK HANSSON

Det var för bra för att vara sant. Han var snygg, charmig och uppvaktade henne flitigt. Therése föll pladask, gifte sig och fick barn med honom. Men hon började bli misstänksam när han tömde barnens spargris…

Carlitto kallar sig en av Sveriges mest kända solochvårare. Han är dömd för att ha lurat ett 30-tal kvinnor men det kan röra sig om ett hundratal, tror polisen.

En av dem som charmades av mannen var Therése Eriksson, 39, från Insjön i Dalarna. De gifte sig och fick ett barn tillsammans innan hon efter tre år lyckades lämna honom.

Hon vill berätta sin historia för att varna andra kvinnor.

– I dag kan jag inte förstå hur jag kunde tro på honom. Men han är smart och manipulativ och har svar på allt. Och vi är många som han har lyckats lura, säger Therése medan hon ställer fram kaffe och sockerkaka i villan där hon bor med en ny sambo och sina barn.

Det var svårt att lita på en man igen, säger Therése som nu lever i en ny relation.

Det var svårt att lita på en man igen, säger Therése som nu lever i en ny relation.

Möttes på nätet
Therése hade varit singel i tre år när Carlitto kontaktade henne på Spraydate. Hon drev då en erotikbutik i Borlänge, hade sina tre barn varannan vecka men längtade efter att träffa en man och leva ett vanligt tryggt familjeliv.

Carlitto hade ingen bild på dejtingsajten, men i presentationen skrev han att han var halvitalienare och det gjorde Therése intresserad.

– Han vet förstås att det går hem, det är därför han använder olika italienska namn. Sen var det också det manliga, han skrev att han var lång – 189 cm – och muskulös.

– Nästan genast började han tjata om att vi skulle ses och äta middag. I det där pådrivande, att inte ge sig, finns det också något manligt som tilltalar mig.

Han betonade hela tiden att de skulle ses som kompisar och äta middag. Till slut gav hon efter. En lördag två veckor efter deras första kontakt steg han av tåget i Insjön.

– Jag kände mig nästan generad först, för att han var så snygg, helt i min smak, det hade jag inte väntat mig.

– Han gjorde också allt rätt. Gav inga komplimanger i början, det tycker jag bara är smörigt. Han var mera som en kompis, skämtade mycket och var allmänt charmig bara. Nu vet jag att han är väldigt duktig på att läsa av vad man vill ha.

Ville inte döma
Allt kändes avspänt och naturligt, som om de varit tillsammans länge. De åt middag och drack vin och tittade på film. Han låtsades intresserad av barnen och skojade och pratade med dem.

– Barnen är ens känsliga punkt. Den som är snäll mot ens barn tycker man om. Och det visste han. Han riktade ju in sig på ensamstående mammor. Men jag reagerade när han lovade köpa lasergrejer till killarna. Sen kom det ju aldrig några presenter.

Under helgen pratade de om allt, inte minst om sina tidigare liv. Carlitto hade haft en tuff barndom, berättade han. Han målade upp en bild av sig själv som ett offer, någon som det var synd om.

Redan då berättade han att han suttit i fängelse i 1,5 år för bedrägeri mot 35 kvinnor. Ändå ringde inga varningsklockor för Therése.

– Nej, faktiskt inte. Alla ska få en andra chans, tänkte jag då. Själv hade jag jobbat som nakenmodell en period. Vem var jag att döma honom?

Therése tolkade det snarare som ett tecken på att han var seriöst intresserad av en relation med henne och därför ville vara ärlig.

Han åkte tillbaka till Stockholm men en vecka senare flyttade han in hos Therése med det lilla han ägde – lite kläder och en tv. De första veckorna var fantastiska. Han spelade rollen av den familjeman som Therése längtat efter under de ensamma åren.

– Han var precis så manligt omhändertagande som jag ville. Han planerade till och med in fasta städdagar, ler Therése. Allt var så gulligulligt och han fick mig att må bra.

Therése gifte sig med Carlitto i Insjöns kyrka 2008. Två år senare sprack bubblan.

Therése gifte sig med Carlitto i Insjöns kyrka 2008. Två år senare sprack bubblan.

Arg och våldsam
Efter en månad förlovade de sig i bubbelpoolen, då var Therése redan gravid.

Ett halvår efter sitt första möte gifte de sig i Insjöns kyrka. Under kvällen upptäckte Therése att bröllopspengarna som de fått var borta. Det var inte det enda tecknet på att hennes nye man kanske inte var att lita på.

– I personbeviset som krävs när man ska gifta sig såg jag att han var fem år äldre än han sagt och att namnet inte stämde, säger Therese som redan hunnit tatuera in hans falska namn på sin högra underarm. Den har nu tatuerats över med blommor.

Handväskor och plånböcker försvann. Pengar som låg framme likaså. Han använde telefonen dygnet runt och skickade sms alla tider på dygnet. Räkningarna på 10 000–15 000 fick Therése betala.

Snart upptäckte hon att han även länsat barnens stora spargris.

– Om han till och med kan ta barnens pengar är det riktigt illa, tänkte jag. Men han erkände aldrig utan skyllde på en kompis till barnen. Han la alltid ut misstankarna på någon annan.

När hon ställde honom mot väggen och frågade ut honom blev han aggressiv och våldsam. Första gången det hände tog han stryptag och slog mot hennes huvud.

– Det var något helt nytt för mig. Jag har alltid varit tillsammans med snälla män som aldrig skulle kunna slå en kvinna. I dag fattar jag inte själv att jag inte lämnade honom, men han är så otroligt skicklig på att manipulera och ljuga att jag tänkte: Tänk om jag har fel och det är sant som han säger?

Blev gravid igen
Therése började leta efter bevis och blev som den värsta detektiv. Hon ville ha fakta om var han fanns på dagarna och vad han hade gjort.

– Jag letade i väskor, i strumpor, kollade under skosulorna. Han gömde saker överallt. Jag kunde hitta spelbongar i skorna, och under madrassen låg papper som han ville dölja för mig.

Även de perioder då han hade jobb var det Therése som fick försörja dem. Själv hade han alltid någon förklaring till varför pengarna aldrig kom in.

Therése upptäckte att han spelat bort stora summor på nätet och lyckades få honom att söka hjälp för sitt spelmissbruk på ett behandlingshem i Kolmården.

Ibland kom han hem på permission till Therése som hade fött en dotter och var gravid på nytt.

– Men jag kände på mig att han inte var på hemmet. Jag bad honom skicka bilder men det kom inga.

När han en gång skickade pengar till henne upptäckte hon att de skickats från en bank i Ludvika, inte Kolmården.

När Carlitto kom hem och hon konfronterade honom blev han aggressiv och våldsam. Hur kunde hon vara så dum att hon trodde att han var hos en kvinna? Han påstod att en kompis från Ludvika satt in pengarna.

Varje gång Therése ifrågasatte honom blev han våldsam.

– Jag anmälde honom flera gånger för misshandel. Varje gång tog jag honom tillbaka, jag åkte till och med och hämtade honom från häktet en gång.

Kände sig lättad
Hon gjorde det för att hon var rädd, säger hon. Ofta hotade han med att se till att hon skulle bli fråntagen vårdnaden om sina barn.

– Det är klart att självkänslan påverkas. När jag var gravid andra gången och han åkte till behandlingshemmet kunde jag gråta i timmar. Jag var ledsen i flera månader.

I april 2010 sprack bubblan när en granne ringde på dörren hos Therése med telefonen i handen: ”En kvinna från Stockholm söker dig”.

– Kvinnan berättade att hon hade haft ett förhållande med Carlitto. Hon hade lyckats spåra inte bara mig utan minst 20 olika kvinnor. Hon kunde bekräfta att han bodde hos en kvinna i Ludvika precis som jag misstänkt.

– Jag blev inte svartsjuk eller ledsen, trots att jag var gift och gravid. Jag hade levt så länge med misstankarna att jag bara kände mig lättad när jag äntligen fick veta sanningen. Då hade jag redan gått igenom den värsta krisen.

Den här gången gick hon inte på hans bortförklaringar när han försökte få henne tillbaka. Nu var det slut. Några månader senare fick Therése missfall i sjunde månaden. Då kontaktade Therése honom för att han skulle få se det döda barnet. Det var sista gången de sågs.

Fick fängelse
Det tog ett år innan han skrev på skilsmässopapperna. Först 2011 gick skilsmässan igenom.

– Han betalade också tillbaka 30 000 av de pengar han lurat mig på. Jag är nog den enda som har fått tillbaka pengar av honom.

Carlitto dömdes tidigare i år till nio månaders fängelse för grov kvinnofridskränkning för vad han utsatt Therése för men också för några bedrägerier.

Therése har kontakt med flera kvinnor som lurats på pengar av Carlitto och har blivit nära vän med en av dem. Det har känts bra att få prata av sig och känna att man inte är ensam, tycker hon.

– Man känner sig dum. Men när man tänker på hur många som har råkat ut för den här mannen är det inte svårt att förstå hur det kan hända.

– Solochvårare är skickliga på att läsa av vad man behöver och ge just det. Och Carlitto riktade in sig på ensamstående mammor.

Therése har i dag uppdrag som övervakare och är god man för människor som inte kan ta hand om sig själva. I framtiden drömmer hon om att öppna ett relationscenter för kvinnor. Centret ska ta emot kvinnor i kris men också lära ut sex och samlevnad.

– Jag har alltid velat hjälpa människor. När jag hade erotikshoppen handlade en del av jobbet om att lära ut sex – och samlevnad. Det vill jag gärna utveckla.

En ny kärlek
Therése lever också med en ny man och väntar barn med honom.

– Han har inte haft det lätt, jag har verkligen testat honom. Det är först nu, efter nästan två år, som jag kan lita helt på honom.

Men det finns också positiva saker. Jag har varit för mesig och inte hävdat min egen vilja tidigare. Nu kan jag säga ifrån.

Ett råd har Therése till andra kvinnor:

– Var försiktig om någon är för ”på”. Om man inte har bråttom med att flytta ihop eller skaffa barn hinner man upptäcka sprickorna.

Så känner du igen en solochvårare

  • Han/hon uppvaktar dig på ett intensivt sätt.
  • Han/hon svarar ogärna på konkreta frågor om sitt tidigare liv men berättar ofta om en tragisk uppväxt för att väcka medlidande.
  • Han/hon är bra på att lyssna och har stor inlevelseförmåga.
  • Han/hon visar tecken på att ha lätt för att ljuga.
  • Han/hon är extremt intresserad av din ekonomi och låter dig betala.

Du hittar fler av Månadens reportage HÄR

 


(3)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…