Annons


Mandelmanns kamp för Akram,19 ”Han känner sig trygg med oss”

På Mandelmanns gård lunkar livet vidare med TV-inspelningar och förberedelser för säsongen. Samtidigt kämpar Mandelmannarna för att Akram,19 ska få stanna i Sverige. "Han är en otrolig tillgång här"


Akram flydde från talibanerna i Afghanistan. Nu bor han på Mandelmanns gård i väntan på besked om han får stanna i Sverige eller inte. Bild: TV4

Den andra säsongen av succéserien Mandelmanns gård är under inspelning på Österlen. Och även om våren verkar tveka så är förberedelserna inför sommarsäsongen i full gång.

Samtidigt som det är ”business as usual” på gården har Gustav och Marie Mandelmann annat än skörd och sådd att tänka på. Paret har tagit sig an den afghanske flyktingen Akram som bor på gården. Och nu har Migrationsverket gett besked om datum för en intervju som väger in i beslutet om Akram ska få uppehållstillstånd eller ej.

”Det kunde ha varit jag”

För Marie Mandelmann är det självklart att Akram måste få stanna. Akram har tidigare berättat om hur han flytt hals över huvud från talibanerna från hemmet i Kunduz-regionen.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Bakom sig lämnade han sin pappa, lillasyster och lillebror. Paret Mandelmann menar att det var självklart att öppna sin gård.

– Det kunde varit jag, så är det. Mina föräldrar har också flytt en gång och kommit till Sverige, har Gustav Mandelmann berättat.

– Jag tänker så här, allt som kommer till en och allt som finns runt omkring – det är meningen att man ska säga ja till saker.

– Och det är så roligt att höra om hur de gjorde när han var liten. När man hör Akram berätta om odling, herregud vi har mycket att lära oss!

Är en otrolig tillgång

Marie Mandelmann menar att Akram inte längre har ett hem att komma till i Afghanistan.

Det är oklart om han har familj kvar i livet eller ej.

– Det finns egentligen inte på kartan att skicka hem honom. Då dör han, säger Marie Mandelmann.

Hon beskriver att den Akram som kom till gården från asylboendet var en traumatiserad pojke som fått stadga och stöttning av att bo på gården. Han är nervös inför intervjun men mår bättre.

– Just nu är han så glad att han lever. Han känner sig trygg med oss.

Fyller 20 på 1 maj

Akram, som är uppvuxen med lantbruk, kan dessutom bidra till arbetet på gården.

– Han är en otrolig tillgång här. Han kommer att behövas i vårt samhälle, säger Marie Mandelmann.

Enligt tillgängliga handlingar från Afghanistan är Akram 19 år. Man vet att han är född på våren men det finns inget exakt födelsedatum.

– Så vi har bestämt att fira hans födelsedag 1 maj. Då blir han 20 år, säger Marie Mandelmann.

Av Henrik Högström

 

 

 


(1.44k)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…