Annons
Annons


Många gamla tusenlappar kvar


Vid årsskiftet blir de äldre versionerna av tusenlapparna ogiltiga. Med en månad kvar finns det fortfarande uppemot fem miljarder kronor i gamla sedlar kvar ute hos hushållen.

En stor mängd tusenlappar under julhandeln kan ställa till problem för handeln och de som vill bli av med sina gamla sedlar bör inte vänta till sista stund.

Annons

– December är alltid en hektiskt månad för handeln och det extra stora inflödet av kontanter kommer sätta press på butikerna vad gäller växelkassor, värdetransporter och annan kontanthantering, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Gilla Allas.se på Facebook

Säkerhetsrisk
Indragningen av de gamla sedlarna innebär ökade säkerhetsrisker för handeln. Många tusenlappar i butikerna ökar risken för rån. Butikerna måste även vara uppmärksamma på risken för förfalskningar. För att förhindra att kriminella försöker växla in svarta pengar mot nya sedlar rekommenderar Svensk Handel bland annat att butiker sätter en maxgräns för kontant återbetalning vid öppet köp.

Skynda!
Den 31 december blir de äldre versionerna av tusenkronors- och femtiokronorssedlar utan folieband ogiltiga att handla för. När en månad återstår har endast två tredjedelar av de gamla sedlarna kommit in till Riksbanken och sedlar till ett värde av ungefär fem miljarder kronor finns kvar ute i samhället.

– Vår uppmaning till hushållen är att inte vänta till sista stund utan se till att bli av med sina gamla tusenlappar i god tid, säger Per Geijer.

 

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…