Annons
Annons


Många oroliga att mista bostad vid sjukdom


För tredje året i rad ökar oron hos svenskarna för privatekonomiska smällar. Särskilt oroliga är 80-talister där varannan tvivlar på att familjen kan bo kvar om man skulle avlida. Samtidigt uppger hela 30 procent i samma grupp att de inte kan bo kvar om de skulle bli långvarigt sjuka, enligt Nordeas undersökning.

Annons

Även om oron för inbrott, brand, fukt- eller vattenskada toppar listan, fortsätter risker som har en betydande påverkan på ens privatekonomi att öka.

Gilla Allas.se på Facebook

Kan inte bo kvar
På frågan om familjens möjlighet att bo kvar i nuvarande boende i minst 24 månader vid långsiktigt sjukfrånvaro från jobbet tror nästan en av fem svenskar, 19 procent, att det inte skulle kunna bo kvar. På samma fråga fast vid dödsfall, är det nästan en av tre, 32 procent, som anser att deras familj inte skulle kunna bo kvar i nuvarande boende.

– Många, särskilt yngre, är dåligt skyddade mot privatekonomiska smällar. Det är i sig naturligt då de troligtvis är högre belånade och inte har hunnit bygga upp en ekonomisk buffert. Men att så många som 50 procent inte tror att familjen kan bo kvar om man skulle avlida borde vara en väckarklocka, säger Britta Burreau, vd på Nordea Liv & Pension.

För liten livförsäkring
Undersökningen visar att fler än varannan svensk, 56 procent, har en livförsäkring, via facket och/eller privat. Men den livförsäkring som ingår avgiftsfritt via facket är ofta för liten, den täcker inte upp till halva bolånet. Andelen svenskar som har en privat livförsäkring som de själva betalar för är 34 procent.

– Svenskar är dåliga på att skaffa försäkringar som kan hjälpa till vid dödsfall eller långvarig sjukskrivning. Alla bör ställa sig frågan vad som händer mina närstående när jag blir långvarigt sjuk eller avlider. För många räcker 100 kronor i månaden för ett skydd som gör att familjen kan kunna bo kvar, jämför det med en dagens lunch” säger Britta Burreau.

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…