Annons
Annons


Männen är värst!


Två av tre svenskar slarvar med solskyddet – och männen värst av alla!

Endast 36 % av det svenska folket uppger att de alltid skyddar sig mot solens starka strålar, alarmerande siffror när semestertiden närmar sig med stormsteg. Ser man endast till männen är sifforna än mer oroväckande – tre av fyra män (74 %) svarar att de aldrig eller bara ibland smörjer sig med solkräm när de är ute under sommaren. Detta visar en färsk undersökning genomförd av Cint på uppdrag av Apoteksgruppen.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

– Jag är överraskad över att det inte är fler som tänker på att smörja in sig när de vistas i solen. Antalet hudcancerfall stiger och en av de tydligaste anledningarna är ett oförsiktigt solande. Vid sidan av att sola måttligt är skyddande kläder eller regelbunden insmörjning med tillräcklig hög solskyddsfaktor viktigt, säger Margareta Frohm Nilsson, hudläkare på Karolinska sjukhuset.

Hudcancer är en av de cancerformer som ökat mest i Sverige de senaste årtiondena och sjukdomen är lika vanlig hos kvinnor som hos män. Trots detta verkar män enligt undersökningen ha en mer nonchalant inställning till riskerna då endast 26 % av männen väljer att smörja in sig när de vistas i solen.

– För den som upplever det svårt att smörja in sig med lotion rekommenderas spray. Det gör att du kan fördela solskyddet jämnt över hela kroppen. Använd gärna minst solskyddsfaktor 20. På andra, mer utsatta ställen såsom näsa, läppar och öron är det perfekt med ett stick med faktor 50. Många är rädda för att de inte ska få någon färg om de använder en solkräm med hög skyddsfaktor, men det tar bara längre tid och man får dessutom en jämnare färg. Solskyddsfaktorn gör att man slipper bränna sig, fortsätter Frohm Nilsson.

Att lära känna sin hud är viktigt. Tänk på att med jämna mellanrum titta på dina prickar och ta hjälp av andra med att kolla din rygg efter förändringar. Upptäcker du förändringar ska du kontakta sjukvården.

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…