Annons
Annons


Människans bästa vän kan ge oss borrelia

Sommaren står för dörren och därmed även fästingsäsongen. Men fyra av tio svenska husdjursägare skyddar inte sina djur mot fästingar, trots att djuren kan få borrelia.


Nästan hälften av svenska hundägare skyddar inte sina husdjur mot fästingar. Detta trots att fästingar kan ge våra husdjur borrelia och infektionssjukdomen granulocytär anaplasmos (som ger hundar feber, trötthet, aptitlöshet, avmagring, ledont, stelhet och vinglighet. Katter kan också drabbas). Det visar den nya undersökningen HusdjursPanelen genomförd av Animail.

Annons

Borrelia är en bakteriell infektionssjukdom som sprids via fästingbett. Symptomen hos en borreliasmittad hund uppkommer 4-6 veckor efter smittillfället, och risken för smitta ökar ju längre tid fästingen sitter fast. Många djur som blir smittade visar inga tecken på sjukdom.

Gilla Allas.se på Facebook

Läs också: Bärnsten kan skydda mot fästingar

– Många hund- och kattägare känner inte till att deras husdjur lätt kan få fästingar, med risk för allvarliga följdsjukdomar, när de springer i skog och natur. Det finns också en reell risk för att fästingarna överförs till sina hussar och mattar och de barn som leker med husdjuren. Därmed kan vi människor också få borrelia om det vill sig illa, säger Karl Prytz, VD för Animail.

– Det är lätt att skydda sitt husdjur mot fästingar med hjälp av fästingshalsband eller spray som finns att köpa i djuraffärer och på apotek. Ett fungerande fästingsskydd är väl investerade pengar för både dig själv, din familj och ditt husdjur som skydd mot de sjukdomar som fästingarna sprider.

Av de husdjursägare som skyddar sina husdjur mot fästingar (56 procent) är det vanligaste vapnet fästingshalsband (44 procent) och fästingspray (35 procent).

Läs också: Testa dig själv och se om fästingen bar på borrelia

HusdjursPanelen är en webbaserad undersökning som genomfördes under mars månad med 1248 husdjursägare i hela Sverige. Av dessa är 43 procent hundägare, 33 procent kattägare och 23 procent både hund- och kattägare. 0,5 procent äger en annan typ av husdjur.


(3)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…