Annons
Annons


Maria: Jag ströp min mamma

Maria mördade 
sin mamma under ett drogrus för att komma åt hennes receptbelagda tabletter. I dag är hon dömd till livstids fängelse och har till sist accepterat vad hon gjort.


Drogerna gjorde Maria känslokall

Det tog lång tid innan jag 
accepterade att jag var skyldig

Av Sofia Sofroniadou  Foto: Shutterstock

Maria är i 40-årsåldern, hon är söt och har långt blont hår. Av hennes forma missbruk finns i dag inga spår.
– I dag är jag en annan person. Drogerna gjorde mig farlig, det är jag inte nu när jag är nykter, säger hon.
Maria har dömts till mord i två fall, varav det ena på hennes egen mamma. Maria var inne i ett drogrus och ville komma åt de receptbelagda tabletterna som mamman hade hemma.
– Hon tyckte inte om att jag drogade, och ville inte stötta det på något sätt. Ibland lyckades jag ta hennes tabletter utan att hon märkte, men hon blev arg på mig och sa ifrån, då blev det svart för mig, berättar Maria.
Maria dömdes till livstids fängelse för morden. Först om några år kan hon ansöka om ett tidsbestämt straff. Men innan dess vet hon inte när hon får komma ut i frihet igen.
– Det jag drömmer om allra mest just nu är att få gå fritt ute i naturen, inte behöva vandra runt i samma lilla inhägnad varje dag. Det känns jobbigast. Det är som att vakna upp och inse vad man har gjort och att ett dåligt beslut kan ha konsekvenser för resten av livet. Det har kostat så mycket.
Maria växte upp i kriminalitet, båda föräldrarna missbrukade och hon hade det svårt både hemma och i skolan. I tonåren började hon själv att använda droger.
– Det är som att hela mitt liv sedan tonåren var ett enda långt drogrus. Och helt plötsligt vaknar jag upp i den värsta tänkbara mardrömmen.
Länge var hon arg på sin mamma för att det blev så här. Känslorna pendlade mellan ilska, kraftig ångest och sorg.
– Jag saknar henne fortfarande, men under långa perioder, när hon var inne i sitt missbruk, var hon ju någon annan, inte min mamma och det satte spår i en liten tjej.

Hundkoppel runt halsen

Maria vill inte gå in på detaljer om brottet. Hon ser sig som en annan person i dag och hon ångrar det hon gjorde. I förundersökningen går att läsa att relationen mellan henne och hennes mor var spänd.
– Hon hade anmält mig några månader tidigare för att jag hade stulit hennes mediciner, hon litade inte på mig. Jag missbrukade amfetamin och benzo och hon hade dem på recept. Man tänker inte när man missbrukar. Känslorna stängs av.
Marias mamma hittades död på golvet i badrummet. Hon hade då ett hundkoppel virat runt halsen och plastpåsar trädda över huvudet. Hundkopplet var fäst i vattenledningen under handfatet.
Dagarna innan Marias mamma hittades död av en granne hade Maria varit på desperat jakt efter droger. Flera vittnen har berättat om hur hon försökt sälja diverse saker för att få pengar. En granne till mamman hade nyckel till lägenheten. Han brukade låta Marias mamma förvara värdesaker och tabletter hos honom eftersom det ofta var mycket folk som kom och gick i hennes lägenhet.
– Det var min födelsedag men jag minns ingenting.
Vår hund hade rymt och polisen försökte nå mig vid flera tillfällen för att be mig hämta den. Det första jag minns riktigt tydligt är hur det står flera poliser utanför toalettdörren och jag går fram för att se efter vad de gör.
Grannen hade då sett att Marias hund hade rymt och gått över till mammans lägenhet för att se efter vad som hänt. Han träffade på Maria sovande på golvet, märkbart påverkad. När han frågade var hennes mamma var svarade hon att mamman sov på toaletten.
Grannen upptäckte Marias mamma på golvet, död, med en plastpåse över huvudet. Fastsurrad i handfatet. Han blev så rädd att han glömde sin egen hund i lägenheten när han sprang hem för att ringa efter hjälp.
– Jag grät och förstod då vad jag hade gjort men ville inte erkänna det för mig själv. Jag trodde först att det var en mardröm, att jag hade fantiserat ihop allt eller att jag sovit mig igenom hela händelsen. Det tog väldigt lång tid innan jag accepterade för mig själv att det var jag som var skyldig till det här.
Maria greps efter några dagar, misstänkt för mordet på sin mamma. När tingsrätten åtalade henne för mord blev hon friad efter att åtalet ogillats. Men domslutet ogillades, och hovrätten ändrade tingsrättens bedömning och dömde Maria till livstids fängelse för mord.
I dag är Maria drogfri och har använt tiden i fängelset till att studera. Hon tycker om design och har inrett sin cell i starka färger. Hon har en pojkvän på en annan anstalt i Sverige och de skriver brev till varandra.
– Man behöver mänsklig kontakt. Jag blev länge utstött, att ha dödat sin mamma är inte populärt i fängelset och tjejerna kan vara riktigt hårda.
Trots att hon ännu inte vet när hon kan komma att släppas ut ser hon fram emot den dag då hon kan leva ett så normalt liv som möjligt.

Fotnot: Maria heter egentligen något annat.

Annons

Experterna: Maria hade flera riskfaktorer

Mikael Rying är kriminolog vid Polisens utvecklingscentrum i Stockholm. Han menar att det finns två typiska scenarier då en kvinna dödar.
– Vanligast är att mordet begås inom familjen och att förövaren antingen har missbruksproblem eller en psykisk sjukdom. Det sistnämnda är nästan uteslutande orsaken när en kvinna dödar sitt barn, säger Mikael Rying.
Andelen kvinnliga förövare vid mord eller dråp är konstant sedan 1800-talet. Av det hundratalet mord som begås i Sverige varje år är andelen kvinnliga förövare tio procent.
– Den siffran ligger fast. Vad vi däremot kan se är att andelen dödligt våld mot barn under 15 år har minskat under de senare åren, förmodligen för att samhället har blivit bättre på att upptäcka mödrar i riskzonen.
Jenny Yourstone är doktor i psykologi och forskningsledare vid Kriminalvårdens FoU-enhet. Hon har studerat kvinnor som dömts för dödligt våld och håller med Mikael Rying om bilden han ger.
– Vi vet att man i dag i större utsträckning upptäcker kvinnor som befinner sig i riskzonen, som kanske lider av depression eller andra riskfaktorer, och det har lett till att fler har fått rätt hjälp och att andelen barndråp har minskat, säger Jenny Yourstone.
Men det är inte alla mord och dråp där gärningspersonen är en kvinna som följer bilden av den typiska förövaren. Ett av de mer spektakulära fallen skedde sommaren 2014 i Askersund då en ung kvinna dödade sin rival och sedan styckade kroppen.
– Ibland kommer fall där man inte kan förklara brottet med exempelvis psykisk sjukdom, missbruk eller en destruktiv relation, men när man studerar de här fallen närmare kan man ofta se att det finns ett problematiskt förflutet eller att gärningspersonen exempelvis har en 
personlighetsstörning, säger Jenny Yourstone.
– Men dessa fall hör till de mer ovanliga. Att en kvinna mördar över huvud taget är sällsynt, att hon dessutom mördar någon som hon inte har en relation till är ytterst ovanligt.
I Marias fall fanns flera riskfaktorer. Hon hade tidigare vårdats för sitt missbruk men inte själv kunnat ta sig ur det, hon hade diagnostiserats med emotionell instabil personlighetstörning, tidigare kallad borderline personlighetsstörning, och hon hade en problematisk relation till sin mamma. Hennes känslighet kan även kopplas till den otrygga barndomen. Maria växte upp med föräldrar som själva var kriminella och missbrukade droger.
– Enbart psykisk sjukdom behöver inte innebära att man är mer benägen att begå allvarliga våldsbrott. Ofta krävs det något mer, som alkohol- eller drogmissbruk. Risken ökar med fler riskfaktorer.
En stor skillnad mellan män och kvinnor som begår grova våldsbrott är att de under uppväxten uttrycker aggressivitet på olika sätt.
– Tjejer vänder sin ilska inåt och skadar sig själva i större utsträckning än killar som är mer utåtagerande. I den meningen är kvinnor ”osynliga” under uppväxten, säger Jenny Yourstone.

Mer om kvinnliga mördare
Av alla mord som begås i Sverige varje år står kvinnliga förövare för cirka tio procent. Denna siffra har varit konstant sedan 1800-talet. 
I Sverige finns i dag sex anstalter för kvinnor. Hinseberg är den största. Här sitter samtliga 
kvinnor som dömts till 
livstids fängelse.

 

 

LÄS OCKSÅ


(27)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…