Annons
Annons


Marie Bergman: Vi ska skriva en bok om krisen


Melodifestivalen 2015

Marie har vunnit Melodifestivalen lika många gånger som Carola.

Marie Bergman och Sanne Salomonsen tävlar i Melodifestivalens andra deltävling i Göteborg den 14 februari med bidraget ”Nonetheless” (Låtskrivare: Andreas Stone Johansson, Allison Kaplan)
I veckans nya Allas, nummer 8, har vi en intervju med Marie som du kan läsa här.

Marie Bergman fick panik när Lina drabbades av cancer

Jag höll på att förlora min dotter en gång till

Marie Bergman har vunnit Melodifestivalen tre gånger av tre möjliga. Men den största segern är den då hennes dotter Lina bekämpade sin bröstcancer.

AV JOAKIM LÖWING FOTO: PETER ERICSSON OCH PRIVAT BILD

Dottern Linas födelse för snart 40 år sedan blev väldigt dramatisk för både mor och dotter. Plötsliga komplikationer gjorde att båda två riskerade livet under förlossningen. Men läkarnas arbete gjorde att bägge överlevde, vilket Marie Bergman förstås är evigt tacksam för.
Minnena från den omskakande händelsen dök upp igen för några år sedan, då Lina drabbades av allvarlig bröstcancer.
– Samma hemska panikkänsla dök upp igen. Man är ju helt hjälplös i ett sådant livshotande tillstånd och vet knappt vart man ska ta vägen. Men är det något jag har lärt mig är det att hela tiden försöka gå vidare och se framåt. Att inte rota ner sig för mycket i sjukdomen och dess orsak, utan hur man ska bli frisk igen, menar Marie.

En jobbig tid

Lina bor sedan många år tillbaka i Los Angeles – där hon först pluggat och sedan har arbetat som mäklare.
– För mig var det en självklarhet att vara så mycket som bara möjligt med henne och finnas där som ett stöd genom alla behandlingar – både operationer, strålning, cellgifter och mediciner. Det var den värsta och jobbigaste tiden i mitt liv. Men vi försökte att fokusera på sådant som var roligt och positivt. Vi bakade bland annat kardemummabullar åt hela sjukvårdspersonalen, Lina fortsatte att rida, göra yoga och laga god mat – även om matlusten tröt många gånger.
För att orka med startade Marie Glädjekören – som sjunger för livsglädje och livsmod.
Först efteråt, när dottern förklarades cancerfri av läkarna, har de börjat bearbeta allting tillsammans – bland annat genom att skriva brev till varandra där de berättar sina allra innersta känslor.
– Om man som nära anhörig eller vän ska stödja är det viktigt att man står helt för sig själv och inte lägger över sina egna känslor på den som är sjuk. Senare har vi kunnat förklara för varandra hur enormt oroliga båda var. Just att skriva ner sina känslor är en bra terapi och bearbetning för oss. Vi har även bestämt oss för att skriva en bok om hur det kan vara att gå igenom en allvarlig sjukdomskris som denna, som mor och dotter.
Efter det som hände har deras relation vuxit sig ännu starkare än någonsin tidigare. De både hör av sig och hälsar på varandra oftare än innan.
I sommar ska hela familjen – som även består av Maries man Lasse Englund och hans son Fredrik (som också fyller 40 i år) – turnera en månad tillsammans.
– Det är första gången vi gör det. Har pratat om det ofta innan, men efter Linas sjukdom bestämde vi oss för att verkligen komma i väg och det ska bli fantastiskt roligt. Lasse spelar gitarr, Fredrik slagverk, medan jag och Lina sjunger.

Satte barnen främst

Marie träffade gitarristen och musikproducenten Lasse Englund 1978 – då båda hade var sitt treårigt barn.
– Man kan säga att det är Ola Magnells förtjänst att vi möttes. Lasse turnerade nämligen med honom, medan jag körde som soloartist. De ville ha med mig ut och spela och så föll vi två för varandra. Det var en ofrånkomlig smärtsam skandal, men i dag är vi goda vänner med våra ex – som är härliga människor – och vi har lyckats samspela genom alla år i både dur och moll.
Antalet turnéer har varit många – både tillsammans och var för sig.
– Jag ser enbart fördelar med att vi ofta jobbar ihop. Det finns ingen som jag lirar så bra med som med min man. Och det är inget jag bara säger för husfridens skull, utan jag menar det verkligen (ha, ha).

Annons
Gilla Allas.se på Facebook
Marie Bergman med barn och familj

I sommar ska hela familjen turnera tillsammans, Lina , Fredrik, Marie och Lasse.

Marie släppte sitt första album 1974 och sitt 18:e 2014 – alltså 40 år senare.
– Lasse och jag har tillsammans spelat in och producerat det senaste albumet ”Den mänskliga faktorn”. Musiken är vårt lim och det mycket i livet kretsar kring. Är glad över att vi har samma gemensamma stora intresse. Annars kan det ju säkert vara svårt att leva med en frilansande musiker.
Trots att mycket resande och en hel del spelningar ingår i yrket var båda makarna kanske extra noga med att sätta sina barn i första rummet under deras uppväxt.
– För barnens skull valde både vi och våra ex att samtliga svälja många förtreter så att våra barn kunde få en lugn och trygg uppväxt. Och det är något vi alla kan vara stolta över i dag när samhället ser ut som det gör, där egot och det individuella så ofta sätts i första rummet. Hur kan vi ta gemensamt ansvar på ett balanserat vis? Hur kan vi bli bättre på att tolerera olikheter? Är lösningen att exkludera?

Livet på landet

Paret har bott över 30 år i Lasses barndomshem. Det är ursprungligen ett torp som härstammar ända från 1800-talet och som ligger i norra delen av Lidingö.
– Lasses morfars far köpte gården 1901 och vi är femte generationen som bor här. Det känns underbart och spännande med den långa historien.
Runt i huset springer den dansk-svenska gårdshunden Sickan med sina vuxna ungar Solvej och Lisa. Det är ofta full fart – både i huset och när de är ute i naturen.
– Min man och jag älskar att vara ute i skog och mark. Därför är det perfekt att bo här på Lidingö – nära Stockholms innerstad, men också vid skog och vatten. Vi gillar att gå mycket med hundarna, att kunna plocka blåbär, lingon och svamp. Det är verkligen livskvalitet och ger energi.
Marie växte upp i arbetarklass och började sin karriär på 1960-talet – bland annat på Vispråmen Storken i Stockholm. Hon råkade hitta en gitarr i sin mosters garderob som 14-åring och föll direkt för instrumentet.
Efter att ha sjungit i Putte Wickmans band blev hon en av medlemmarna i Family Four – som vann Melodifestivalen 1971 (”Vita Vidder”) och 1972 (”Härliga sommardag”).
1974 drog solokarriären i gång – och 20 år senare var Marie med och vann Melodifestivalen igen. Tillsammans med Roger Pontare och låten ”Stjärnorna” blev det tredje segern av tre möjliga.
Med andra ord vet hon inte hur det är att delta i Melodifestivalen och inte vinna…
– Ha, ha, den sviten vore väl synd att bryta, skrattar Marie – som tillsammans med Carola är den som vunnit tävlingen flest gånger.

Går inte i pension

Den här gången blir det en duett med danska Sanne Salomonsen.
– ”Nonetheless” är en tidlös, varm, intensiv och cool ballad som jag bara inte kunde tacka nej till. Sedan är det fantastiskt roligt att få sjunga ihop med Sanne. Vi har stött på varandra många gånger under karriären och känner varandra lite, men har aldrig jobbat ihop på det här sättet. Det är Christer Björkman som har inviterat oss till Mellon personligen.
Marie har en stark kärlek för den berättande tidlösa sången, efterfrågar den autentiska visan och tror på ljudens läkande kraft.
– Att vara autentisk innebär att man är sig själv och ingen annan. Att man får sången att leva mellan raderna. Den berättande sången betyder allt för mig, den är ett möte och en närvaro – sårbar och stark. Det är hela min grund som artist.
Visserligen fyller Marie 65 i år, men pensionärsliv är inget för henne. Hon kommer aldrig att sluta med musiken. Den är ju hennes livskraft.

Namn: Marie Bergman.
Född: 21 november 1950 i Stockholm.
Familj: Maken Lasse Englund, dottern Lina Pasqua, 39, och bonussonen Fredrik, 39. Har även vovvarna Sickan, Solvej och Lisa av rasen dansk-svensk gårdshund.
Bor: Hus på Elfvik, Norra Lidingö utanför Stockholm.
Yrke: Sångerska, låtskrivare och musiker. Leder kurser i toning, läkande ljud och sång, samt har olika typer av föredrag och seminarier.
Intressen: Musik, hundar, toning, att umgås med familj och vänner.
Bästa egenskap: Är en väldigt god lyssnare.
Sämsta egenskap: Kan ofta bli rastlös, men jobbar på det.
Största fobin: Mörker och höjder.
Aktuell med: Deltar i Melodifestivalens andra deltävling i Malmö den 14 februari tillsammans med Sanne Salomonsen och låten ”Nonetheless”.

Marie i Mellon
1971: ”Vita vidder” med gruppen Family Four – vann och blev delad sexa i Eurovision.
1972: ”Härliga sommardag” med Family Four – vann och trettonde plats i Eurovision.
1994: ”Stjärnorna” med Roger Pontare – vann och trettonde plats i Eurovision.

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…