Annons


Marie var så glömsk att hon blev rädd: Jag trodde att jag var dement!

Det var som om hjärnan var av teflon. Ingenting fastnade. Marie hade svårt att fokusera och glömde bort de enklaste saker. Det visade sig att Marie var utbränd. Ständig stress hade fått hjärnan att sluta fungera normalt.


Efter en lång tids vila börjar Marie må bra igen.

Marie Hedman blev svårt sjuk av stress. Det började med näsblod, yrsel och en rad andra somatiska symtom, fortsatte med problem att minnas och fungera mentalt i vardagen och slutade med demensutredning och lång sjukskrivning. I dag är hon inte frisk men på god väg tillbaka.
År 2011 började Marie Hedman, då 50 år, från Göteborg, förstå att något inte var som det skulle. Hon fick fler och fler kroppsliga symtom – yrsel, tinnitus, spända käkar, dålig blodcirkulation och dubbelslag på hjärtat som gjorde att hon åkte in och tog ett EKG. Som visade sig vara normalt. Och så var det ofta när hon sökte hjälp, läkarna hittade inga fel.
– Dessutom var det olika läkare hela tiden, inom olika specialiteter. Jag fick berätta om och om igen hur jag mådde. Och då kände jag att jag inte lyckades förmedla en helhetsbild, vilket ju var enormt frustrerande, säger Marie.

Tappade ord

Innan hon blev sjuk hade hon tränat tre gånger i veckan, gått på massage och yoga. Men nu försvann all energi och till slut kändes också jobbet inom missbruk och psykiatri i Göteborgs kommun övermäktigt.
Marie, som gärna vill ha koll på allt och känner stort ansvar, tappade greppet. Hon tänkte fel. Att läsa tog allt längre tid, de enklaste promemorior blev till tegelstenar. Och det blev svårt att klara av den så viktiga dokumentationen. Dessutom försvann språket, hon tappade ord och hittade inte rätt uttryck.
På vägen hem, i affären, kunde hon inte bestämma sig för vad hon skulle handla, det fungerade inte att koncentrera sig ens på en så enkel sak. Lokalsinnet bara försvann och hon måste i förväg tänka igenom vägen hon skulle ta sig.
– Det var hemskt! Jag blev så orolig att jag inte skulle kunna bli frisk! Det var som om min hjärna fått en hinna av teflon. Inget fastnade, säger Marie.
I slutet av 2012 gick det inte längre utan hon blev sjukskriven på heltid och hamnade på Minnesmottagningen vid Sahlgrenska sjukhuset, som har hand om
dementa patienter. Man hade börjat förstå att Marie Hedmans problem var stressrelaterade och ville utreda henne för det.
– Jag hade redan gått igenom en röntgen av hjärnan när jag kom dit och den visade inget onormalt. Med testerna de gjorde på mottagningen var det samma sak. Men jag fick komma tillbaka något år senare för en uppföljning. Inte heller då fanns några tecken på demens. Jag var helt enkelt utbränd. Min diagnos var utmattningssyndrom.

På rätt väg

Efter ett tag prövade Marie att börja jobba kvartstid, men fick ge upp. Det är först i år som hon har lyckats återvända till sitt arbete. Helst hade hon önskat sig andra uppgifter där, för att inte hamna i samma situation igen. Hon och hennes fackliga representant förde också förhandlingar med arbetsgivaren men nådde inte ända fram.
– Jag hade att välja på att städa skolor och tvätta golvmoppar eller försöka klara av mitt gamla jobb. Men eftersom jag läst till socialpedagog på högskolan vill jag ju gärna få användning för min utbildning. Dessutom har jag 13 års erfarenhet i yrket.
Lite lättare har det ändå blivit tack vare att hon i dag har flexibel arbetstid och kan komma när hon vill.
– Jag sover i och för sig bättre nu, men det här har hjälpt till. Jag kunde bli otroligt stressad av att veta att jag skulle upp en viss tid. Nu är jag faktiskt ofta trött när kvällen kommer, berättar Marie.
I dag känner Marie att hon mår mycket bättre. Hon
säger själv att hon gått igenom en identitetskris och fått omvärdera sitt liv men att det är något positivt. Inte minst har kontakten med andra drabbade genom föreningen Fusig, Föreningen för utmattningssyndrom och stressrelaterad ohälsa i Göteborg, där hon numera sitter i styrelsen, varit värdefull.
Och nyligen reste hon till sin syster i London. Att klara av att hålla ordning på vilken gate som gällde på flygplatsen, veta var biljetterna låg, packa rätt och inte glömma något och checka in i tid innebar en ansträngning som den som är frisk kanske inte kan förstå vidden av.
– Men jag klarade det! säger Marie. Jag reste till London, jag klarade det! Nu är jag på rätt väg.

Från vanlig
 glömska till demens

* Alla människor glömmer ibland saker, det är helt normalt.

Annons

* När vi är stressade
försämras vår förmåga att fungera
normalt och tänka klart mycket mer än vi kanske tror är möjligt. Om du upplever sådana problem, fundera över hur din livssituation ser ut. Har eller tar du dig tid att verkligen koppla av? Ingen klarar sig i längden utan det. Får du
tillräckligt med sömn? Dygnsvilan är
absolut nödvändig för att hjärnan ska må bra.

* Är du ändå orolig för att du lider av början till demens, försök då inte att själv-
diagnosticera dig. Det finns inga enkla tester, du kan inte bedöma dig själv. Börja i stället med att fråga folk i din omgivning hur de upplever dig. Är du förändrad och i så fall på vilket eller vilka sätt?

* Fungerar inte din vardag längre, då är det dags att söka professionell hjälp. Tveka inte att göra det, tidig upptäckt av demens är viktigt.

Av Carina Östman

Foto: Julia Sjöberg


ANNONS

Fynda vacker inredning direkt från oss

Låga priser – snabba leveranser – fri retur


Kronljus LED 2-pack
Ett set om två snygga LED kronljus i äkta vax. Ljusen är mycket verklighetstrogna och ger ifrån sig ett varmt härligt sken från en låga i ständig rörelse. Lågan drivs av en magnet och upplevs som äkta stearinljus. Dessa ljus har flera fördelar; de tar inte slut, du riskerar inga bränder och du kan ha dem tända över natten och när du inte är hemma. Eftersom ljusen är i vax bör de ej stå i direkt solljus. TIPS! Perfekt att ha i ljuskronan då de ej sotar ner och du kan tända och släcka dem med tillhörande fjärrkontroll.

Gå till shoppen

Mässingslampett
Underbar mässingslampett i en vacker modell. Ljuvlig att hänga på väggen och ger ett fantastiskt sken och mysig känsla till ditt hem – perfekt för vinterns mörka kvällar. Lampetten är gjord i solid hamrad mässing och kommer från det svenska märket Miccis House.

Gå till shoppen

Iittala Vas
Vas från Iittala. Vacker vas i klarglas designad av Alvar Aalto 1936. Dess vackra, organiska form uppskattas lika mycket nu som då och har blivit en modern klassiker.

Gå till shoppen

Fat med äpplen Lena Linderholm
Konstnärinnan Lena Linderholm har gjort motivet till detta underbara uppläggningsfat i keramik. Det har en fin dekor med äpplen i fantastiska färger i rött, grönt och blått. Fatet är målat för hand, vilket gör att varje fat är ett unikt konstverk. Fatet är ca 30 cm i diameter.

Gå till shoppen

Läs också:

Tecken på utbrändhet

Utbrändhet skadar hjärnan


(344)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…