Annons


Martas modiga ingripande: Rånaren kom emot oss med dragen kniv…

Marta ingrep direkt när rånaren drog kniv. Snacka om civilkurage!


Marta Iwas är hela Gånghesters mamma, hennes hjärta är stort nog att rymma alla invånare. Så när rånaren drog kniv mot en bybo var det självklart för Marta att stoppa honom.
Marta har allt det där en mamma ska ha. Hon är glad och bestämd och full av hjärta, vilket gör henne både modig och omtänksam. Det är något som bara finns där och som de flesta känner av så fort de träffar henne.
Hon har fem egna barn och flera barnbarn, men tar mer än gärna på sig den trygga mammarollen för alla som behöver stöd. Hon pratar ofta med de unga som besöker hennes pizzeria, bjuder in dem när det regnar ute och ser till att de respekterar varandra.
– Jag kom till Sverige 1991 från Libanon. Det var krig och jag hade redan då fyra barn. Det gick inte att stanna, berättar Marta, som är kristen assyrier.
Flydde från kriget
Bombningar i hemlandet hade blivit vardag och det var ofta rena turen att hon undkom. Ingen plats var fredad, och när hon var på sjukhuset för att föda sitt första barn, kom hon närmare döden än någonsin när en raket landade rakt in i förlossningsavdelningen där hon precis varit.
– Den slog ner i sängen där jag hade legat.
Marta och hennes man George kämpade ändå vidare, men till slut tog de det svåra beslutet att fly.
– Idag älskar jag Sverige och saknar inget. Vi har en stuga i Ånge och naturen där betyder allt. Det är jättevackert, med många rådjur och fåglar, berättar Marta.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Flyttade runt
Redan från första dagen i sitt nya hemland ville hon och hennes man göra rätt för sig. De flyttade runt, jobbade inom olika områden och till slut hamnade de i lilla Gånghester, där de startade sin pizzeria för ungefär tretton år sedan.
– Vi bor precis ovanför så det är nära till jobbet, ler Marta.
Det är inte speciellt stort, men det är en klassisk småstadspizzeria med utomhusterrass och några få bord även inne. På disken står flera stora blombuketter och mängder av tackkort från både kända och okända. Allt på grund av en händelse som utspelade sig knappa hundra meter därifrån, i den lokala ICA-butiken på andra sidan vägen.
Det var en tisdagskväll efter en helt vanlig arbetsdag. Som vanligt jobbade Marta länge. Klockan var snart nio och pizzerian skulle strax stänga. Då kom hon tänka på att hon inte hade någon frukost hemma för sitt barnbarn Emilio som var på besök och skulle sova över.

Emilio tycker att Marta är en hjälte och världens bästa mormor.

Rånaren drog kniv
– Jag brukar alltid handla på ICA eftersom det är nära. Det är oftast till oss själva, men ibland saknar vi något till pizzerian också. Det kan vara lök eller gräddfil och då går man dit lite snabbt. Vi är jätteglada att det fortfarande finns en butik här, säger Marta.
Klockan tio i nio på kvällen överlät hon det sista åt maken George och begav sig iväg för att köpa ost och mjölk.
– Jag trodde att jag skulle vara snabbt tillbaka.
Marta gick in i butiken och gick runt tills hon hade hittat allt hon skulle ha, ställde sig vid kassan och betalade. Det fanns anställda klara att snart stänga och några få kunder. Marta gick mot utgången. Då såg hon något spegla sig i glasdörren. En yngre man drog upp en stor kniv och hotade kassörskan och de andra. Han ville ha pengar.

Gick mot mannen
Utan att tänka på eventuella konsekvenser vände sig Marta om och gick mot mannen.
– Jag skrek; Vad gör du, ut med dig!
Men mannen fortsatta hota och förde kniven mot en i personalen, en kvinna som kunde varit hennes dotter. Då blev Marta riktigt upprörd och tog i ordentligt.
– Jag skrek igen och vet inte riktigt var jag fick rösten från. Men då sprang han ut och försvann, utan att få med sig något, berättar Marta, som inte kunde se på hur han skrämde människor hon lärt känna.
– Jag var aldrig rädd för min egen skull. Däremot var det han gjorde mot tjejen i kassan hemskt.
Marta kunde andas ut, men hindrades av de anställda att lämna butiken.
– Jag tänkte inte på att det kunde vara farligt först. Men de hade rätt förstås och jag ringde till min son för att han skulle kolla min man. Jag var mer rädd att rånaren tagit sig till pizzerian faktiskt, säger Marta.
– För egen del kände jag bara att jag inte hade kunnat leva med mig själv om jag inte gjort något. Tänk om han skadat någon och jag inte ingripit, fortsätter Marta.

Greps snabbt
Under rånet hade polisen larmats av ägaren och de var mycket snabbt på plats.
– Det kändes lugnande och jag var imponerad av hur fort de kom.
Som en lycklig omständighet fanns även en polishelikopter i luften och den kunde hjälpa till i sökandet.
Och då började Marta fundera över vad hon gjort.
– Det var fullt med folk utanför och det kändes lite konstigt. Jag fick berätta för polisen vad som hänt och sedan kom min man och gick med mig hem.
Efter en kortare polisjakt kunde mannen gripas inte så långt från affären. Då hade både polispatruller, hundförare och helikopter varit involverade i sökandet.
– Jag fick höra att han erkände och jag hoppas att han tar detta som en andra chans i livet. Att han inser att det kunde gått mycket värre. Än har han inte skadat någon. Jag tyckte väldigt synd om honom. Jag hoppas att detta leder till att han ändrar sitt liv, säger Marta.
– Alla är värda en andra chans. Hade han inte blivit gripen för detta kanske han hamnat på kyrkogården en dag istället om han fortsatt.

Vill gärna förlåta
Själv fick hon några nätter med dålig sömn och hemska drömmar.
– Framför allt första natten var jobbig. Jag tänkte på vad som kunde hänt. Men jag är ändå trygg i mig själv och vet att det var något man bara måste göra. Man ska kunna leva med sina beslut efteråt. Jag kan inte bara se på.
Hon skulle till och med kunna tänka sig att bjuda in rånaren till pizzerian om han bara ändrar sig helt och går in på en ny väg.
– Han är välkommen i så fall. Man ska förlåta om någon verkligen förändras, säger Marta.
Hennes man och barn är inte direkt förvånade över hennes styrka. De vet vilken tuff kvinna hon är, även om det blev lite mer uppståndelse den här gången.
Mamma för alla
Marta går fortfarande själv till ICA för att handla och tar ut sin dansk-svenska gårdshundsvalp Noa på promenad. Hon vågar säga ifrån när det är stökigt bland de unga utanför och ger gärna en kram när det behövs. Lite av Gånghesters mamma är hon och många uppskattar henne. Inte minst hennes barnbarn Emilio som är mäkta stolt över sin modiga mormor som alla pratar om.
– Hon är fantastisk, säger Emilio. Den bästa mormor man kan ha. Hon betyder allt för mig. Mina kompisar i skolan säger att du är en hjältinna. Att du är stark och att du har räddat Gånghester. Du är snäll, omtänksam, du gillar alla och är kärleksfull.

Rånen ökar

Butiksrånen har ökat stadigt under en längre tid. Men det vanligaste är personrånen som står för ungefär 70 procent av alla rån. Därefter kommer butiksrånen och mest ovanliga är bank-, post- och värdetransportrånen, men det är dessa som ändå väcker mest uppmärksamhet.
De som begår personrån är oftast ungdomar mellan 15 och 20 år. Även butiksrånarna är ofta unga.
Det sker överlag fler brott under vinterhalvåret, på kvällstid och det är större risk för en butik som blivit rånad att bli utsatt för det igen. Mest drabbade är livsmedelsbutiker som utgör ungefär 46 procent av alla rånade butiker.
Utsattheten är störst kring storstäder.
Ofta innebär rånen stort trauma för de som varit med om det, ibland är de även skadade fysiskt.

Inte så smarta brottslingar…

1. Polisen i New Mexiko letade efter en man som hade rånat en butik med en påse över sitt huvud. Trots förklädnaden hade polisen ett bra signalement, eftersom påsen var av genomskinlig plast…

2. När Sherry Bush kom hem gjorde hon en obehaglig upptäckt. Någon hade brutit sig in i hennes hus. Men till hennes förvåning hade tjuven inte tagit något, bortsett från soporna.
Inbrottstjuven hade städat hela hemmet grundligt, men också lämnat en räkning för jobbet. Drygt 400 kronor skulle utbetalas till en Susan Warren. När polisen knackade på hemma hos Susan förklarade hon att hon hade svårt att hitta ett jobb och detta var hennes lösning på detta.

Text och foto: Susanne Stamming


(4)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…