Annons


Martzys man levde dubbelliv: Efter bröllopet fick jag sms från hans sambo

Under en period när Martzy mådde dåligt träffade hon en fantastisk man, som bedyrade henne sin kärlek.
 Strax efter att de gift sig visade det sig att han levde dubbelliv.


Av Ulf Österlind 
Foto: Drago Prvulovic

Det är en mulen dag i Malmö men trots det kan man se Danmark när man står på Martzy Nilssons balkong och tittar ut över Öresund. Det Danmark där hennes nyblivne man hade en älskarinna, förutom den sambo han hade i Sverige.
– Jag är varken godtrogen eller lättlurad men när vi träffades var jag ett lätt byte, säger Martzy. Jag var 59 år och min bror hade precis gått bort.
Tre veckor senare fick hon bröstcancer och opererades flera gånger. Ett halvår före det hade hon gått igenom en stor höftoperation och blivit varslad på sitt jobb.
Enligt henne själv är hon en pigg, glad och stabil person med fötterna på jorden, en Malmöbo med skinn på näsan och erfarenhet av arbete med ungdomsbrottslingar och unga med problem.

Annons

Möttes som statister
– Jag har gått kurserna och är ingen duvunge när det gäller att se igenom folk.
Hon gillar musik och film, har en dotter, går på fotboll, tränar lite och roar sig när möjlighet ges.
– Jag har haft roller i spelfilm och musikvideo, bland annat i en film som heter ”In i dimman”. Jag brukar även vara statist emellanåt.
Mannen hon gifte sig med träffade hon fyra månader in i cancerbehandlingen. I april 2013 var de statister på en musikvideoinspelning och det slog gnistor mellan dem. Enligt honom gick det som en stöt genom kroppen när han såg Martzy. Regissören parade ihop dem under inspelningen då manuset krävde ett antal personer som skulle agera som par.
– Senare berättade han att han sett mig när jag steg ur bilen, men tänkt att hon är säkert gift och har barn. Jag tänkte inget speciellt men när han tog mig i hand och hälsade kände jag mig trygg på något vis.

En gentleman
Det tog dock ett tag innan de blev ihop. Det gick ett par månader då de sågs lite löst och möttes under inspelningar, framför allt i samband med filmen ”In i dimman”. Det fanns en gnista men han ville ta det lugnt. Fast efter att ha spelat in tagningar sent på natten sov han över.
– Jag får erkänna att jag efter operationerna och min cancerbehandling ibland kände mig orolig och rädd när jag sov ensam. Och att ta det lugnt har aldrig varit min grej.
Det hon gillade var att han var en gentleman. Han var snäll och ordningsam och hjälpte henne med det mesta, tvättade bilen, dammsög, handlade och gick ut med soporna. Att hon inte tycker om att köra bil längre sträckor gjorde att det bara var bra att han alltid kom till henne. Ur hans perspektiv var det ju också utmärkt – då var han långt hemifrån och slapp riskera att bli upptäckt med en annan kvinna …
– Han var duktig på att lyfta mig mentalt. Berättade hur intelligent och snygg jag var, hur fint jag hade det hemma och så vidare. Han tog massor av foton på mig, så många att jag kände att nu är det väl ändå nog.
Kärleken spirade, de sågs så ofta det gick men ibland var han tvungen att hastigt åka iväg. Det var jobbet som kallade, saker som bara han kunde sköta. Några gånger var det en handikappad kompis i Danmark som behövde hjälp med att tapetsera, snickra och måla. Ibland var det händelser med dottern som kom emellan. Han hade dessutom sagt att han bodde hos sin bror, men att det inte var någon trevlig upplevelse att hälsa på där eftersom brodern hade svårt med spriten och lite andra problem.

Frieri-tävling
– Det var ju lite konstigt, men inte omöjligt. Och han arbetade sedan 30 år inom en statlig myndighet med väldigt gott renommé, där vi dessutom hälsat på, så jag tänkte att honom går det att lita på. Jag borde anat oråd, men tyckte ibland att det var rätt skönt när han åkte iväg. Jag var van vid att vara ensam och emellanåt blev det lite väl intensivt. När han for kunde jag ta det lugnt och göra annat.
Det gick två år och till sist kom ett frieri, och inte vilket frieri som helst. Det var ett som ingick i en kampanjtävling där man sökte ett par som ville fria på ett ovanligt sätt.
– Han frågade om han skulle anmäla oss och ”det kan du väl göra” sa jag, och tänkte inte mer på det, men tydligen skrev han in om vår historia, ålder och att jag varit sjuk.
Det blev ett överraskningsfrieri där en lokal buss kom körande, med en banderoll i fronten där det stod: ”Martzy, vill du gifta dig med mig?”
– Då gick han ner på knä i regnet och friade till mig. Jag sa: ”Jaaaa!”
Men var kom alla pengar ifrån? Hur hade han råd med en sambo, en kvinna i Danmark och så Martzy i Malmö? Det hade han inte.
– Efter att hela historien avslöjats kollade jag upp honom hos Kronofogden och han hade nästan en halv miljon i skulder. Han var alltid generös när han fått ut det han hade kvar efter att de tagit sitt, men oftast betalade jag.

Skuldsatt
Skulderna visste hon inget om då och bröllopsplanerna fortskred. Inbjudningar skulle ut – men han skickade inte sina och ljög om varför ingen kom. Systern kunde inte resa från USA, dottern var tvungen att arbeta över och brodern ville inte. Det var dyra ringar, frack och klänningar som beställdes, kyrka som bokades och bröllopsresa som planerades.
– Vi skulle åka husbil i Europa. Bilen skulle vi äga och det skulle vara det absolut senaste. Topputrustad skulle den vara, inget annat dög.
Så fort något skulle betalas i samband med bröllopet lyckades han alltid smita undan. Han hade glömt kortet, hans placerade pengar gick inte att få loss, han var försenad och kunde hon lägga ut så länge? Eller andra kreativa ursäkter.
– Han hade lovat att betala för hela bröllopet.
När Martzy lagt ut nästan 60 000 kronor tvingade hon honom att skriva på ett papper där han lovade att betala tillbaka. Totalsumman för bröllopet blev dryga 100 000 kronor. Utöver det var han skyldig Martzy 30 000.

Sms från sambon…
Bröllopet hölls den 28 maj. En solig dag, Martzy i elegant svart klänning och han i frack. Många av vännerna var på plats och en del har efteråt sagt att de uppfattade det som att han verkligen älskade henne. Kanske gjorde han det, men i så fall var han inte tillräckligt stark för att berätta det för sina andra kvinnor, eller så var han kallhamrad och hoppades att dubbelspelet inte skulle upptäckas.
– Jag har träffat hans dotter, och till henne sa han att han berättat om mig för sin sambo, vilket inte stämmer.
Natten mellan den 30 maj och den 1 juni slog bomben ner. Det plingade till i Martzys mobil. Det var ett sms från hans sambo sedan 22 år, som kort och gott gick ut på att hon fanns och att de båda var duperade. Martzy hörde inte plinget under natten utan läste meddelandet först på morgonen dagen efter, när mannen åkt iväg till jobbet.
– Han agerade märkligt redan under bröllopsmiddagen, var ganska tyst och pratade en hel del i telefon. Dessutom var han orolig under den natten jag fick sms:et. Han höll på mycket med sin
mobil och gick inte och la sig förrän sent.
Martzy ringde upp sambon och fick bekräftat att det var samme man. Medan de talade kom han in hos sambon och fick ta över telefonen. Då vrålade Martzy rakt ut, han började gråta och sambon sa att så gör han varje gång det blir kris eller när han blir upptäckt.
– Min bild är att han grät för att vi kommit på honom, inte för att han var ledsen på riktigt. Och det är väl så det är med den typen av personer. Sådana som enligt min tolkning har en form av narcissistisk störning.

Drabbas fler?
Det kan vara Sveriges kortaste giftermål någonsin och efter den natten har Martzy bara pratat med honom i
 telefon. Hon har uppmanat honom att gå i terapi och till och med erbjudit sig att följa med, för att göra det lättare för honom.
– Han fångade mig när jag var svag, och kanske har sådana människor en radar för sådant. Så här efteråt känner jag att han regisserade vårt gemensamma liv. Det som oroar mig nu är att han kanske lurar andra kvinnor.
Ekonomiskt blev det besvärligt ett tag, men hon har tack och lov inte lidit någon bestående skada.
– Som tur var tyckte hans bror och syster synd om mig och brodern betalade tillbaka hela beloppet när han fick reda på hur det gått till. Jag är enormt tacksam mot brodern, och systern har jag fortfarande kontakt med, fantastiska människor.


(49)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…