Annons
Annons


Massera bort celluliterna!

Dyra crèmer hjälper inte. Bara långärmat och långbyxor tycks kunna trolla bort dem. Men har du provat att massera dina celluliter...?


Apelsinhud kallas de också. Varför är lätt att förstå. Bortsett från färgen är likheten med skalet på en apelsin påtaglig.

Celluliter – även kallat apelsinhud. Varför är lätt att förstå. Bortsett från färgen är likheten med skalet på en apelsin påtaglig.

Celluliter. Dessa förargliga gropar på låren, skinkorna och ibland också på överarmarna. Det märkliga med celluliter är att de drabbar både den tjocke och den smale. Att svälta bort dem hjälper därför oftast inte.

Kommer med generna

Troligen får man sina celluliter med generna. Har din mor och mormor gropar i låren är sannolikheten ganska stor att även du får det. I rättvisans namn är det därför något även kändisar och andra storheter får dras med vilket kan ses på avslöjande badbilder i skvallertidningarna. Men oavsett om man är i gott sällskap eller inte – kul är det inte.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Här kan du läsa om hur du gör din egen bodyscrub

Hormoner spelar in

Cellulit betyder egentligen bakteriell inflammation i underhuden. Men det vi talar om här är inte en inflammation utan en ojämn fettinlagring i huden. Orsaken till den vet man inte riktigt men den tros vara hormonell då apelsinhuden oftast dyker upp i samband med pubertet, graviditet eller klimakterium.

Att bekämpa groparna är ett slit. För det finns inga enkla vägar här. Nix. Crèmer hjälper inte ett dugg vad de än lovar. Tyvärr. Det som visat sig eventuellt kunna påverka är livsstilsförändringar som:

  • att motionera flera gånger i veckan
  • skippa cigaretten och alkoholen
  • dricka mycket vatten
  • dra ner på kaffe
  • torrborstning för ökat blodflöde.

Massage hjälper

Men ett ännu bättre sätt att öka cirkulationen på låren är genom bindvävsmassage. Är du ihärdig kommer du definitivt att få resultat för din möda. Här visar vi hur du ska göra.

Så här gör du:

  1. Sätt pek-, lång-, ring- och lillfingertoppar bredvid varandra
  2. Tryck ner huden och dra den emot dig så det bildas en liten valk
  3. Placera tummarna på andra sidan valken och håll ihop den med hjälp dem och de andra fingrarna
  4. Tryck nu med hjälp av tummarna valken bort ifrån dig mot de andra fingrarna så att den rullar tvärs över lårmuskulaturen
  5. Ta ett nytt tag en liten bit vid sidan om och rulla bort valken. Om och om igen tills du arbetat igenom utsidan på låren.

Läs också: Fem enkla knep som tar bort rynkor

Tips:
Träna först in tekniken på ditt underben. Där är huden lösare och lättare att rulla. När greppen sitter kan du köra i gång med cellulitbehandlingen av dina lår.

Bindvävsmassagens historia:

Bindvävsmassagen upptäcktes 1929 av den tyska sjukgymnasten Elisabeth Dicke. Hon hade drabbats av en allvarlig cirkulationsstörning i sitt ena ben och läkarna övervägde amputation.

Ryggsmärtor lindrades

Av att vara sängliggande så länge hade hon fått svåra ryggsmärtor. För att lindra dem försökte hon massera sig själv och drog med fingrarna i huden i korsryggen och på höfterna. Hon noterade då att det började sticka i benet som skulle amputeras. Till hennes förvåning verkade det som om blodgenomströmningen blev bättre av hennes massage.

Undvek amputation

Hon fortsatte med behandlingen och efter några månader var cirkulationen i benet så bra att hon slapp amputation. Tillsammans med sjukgymnasten och läkaren Hede Teirich-Leube och professor och sportmedicinaren Wolfgang Kohlrausch utvecklades metoden tio år senare. De hade då kommit fram till att våra inre organ är förbundna med hud- eller bindvävszoner, så kallade reflexzoner. Genom att behandla dessa zoner kan man indirekt påverka organ och olika sjukdomstillstånd eller störningar.

Fingertopparna

Bindvävsmassage utförs för det mesta med en speciell fingertoppsteknik som bearbetar huden på djupet. Men det finns också en ytligare variant som passar utmärkt för självbehandling av celluliter och som den vi här visar.

Här kan du läsa om hur du gör din egen bodyscrub

Läs också: Fem enkla knep som tar bort rynkor

LÄS OCKSÅ


(9)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…