Annons
Annons


Måste jag ha en speciell termometer till fritering?


fritera2

Hörde på radio att fettet ska vara max 160° när man friterar. Vad kan man då använda för termometer för att kolla temperaturen? Måste man köpa någon specialtermometer?
Siri

Egentligen är 160° lite väl låg temperatur när det gäller fritering. (Den temperaturen är mer lämpad för stekning i panna.) Till fritering bör fettet ligga på ungefär 180°, för att man ska få ett snabbt och bra resultat. Vid 200° börjar det ryka och är alldeles för varmt.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Man behöver inte ha någon specialtermometer. Förutsättningen är bara att den vanliga stektermometern klarar dessa höga temperaturer som krävs vid fritering. Det finns exempelvis en bra kombination av digitalt tidur och termometer för strax över hundralappen som sträcker sig upp till 300°. Det finns även speciella friteringstermometrar om man vill satsa på det.

Ett gammalt tips om man helt saknar termometer är att lägga en bit vitt matbröd i friteringsfettet. Om den blir fint gyllenbrun på en minut så har fettet lagom temperatur så att man kan börja fritera. Lägg inte i för mycket livsmedel åt gången för då kyls fettet ner och resultatet blir inte så bra.

Ha alltid ett lock till hands vid fritering. Vid överhettning kan fettet ta eld och då kväver man elden med locket. Släck aldrig brinnande fett med vatten!

Läs också:

Vilken olja ska jag använda till vad?

Munkar med krämig vaniljfyllning- steg-för-steg

Frågor om mat och bak på allas.se

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…