Annons
Annons


Måste kalkon 
genomstekas?


välstekt kalkon

Jag undrar om kalkon och and måste genomstekas precis som kyckling? Undrar också hur det kommer sig att anka kan vara rosa? Är det okej att lägga rått kycklingkött på samma tallrik som grönsakerna, vilket man gör på en del asiatiska 
bufféer, när man själv plockar ihop sin mat innan tillredningen?
Carina

Annons

Kalkon, and och anka bör liksom kyckling tillagas så att de är helt genomstekta, enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Innertemperaturen bör ligga på ca 70 grader. Anledningen till att det är nödvändigt beror på att 
fågel kan bära smitta av campylobakter och salmonella. Båda bakterierna dör just vid ca 70 grader.

Vid tillagning av fågel bör man vara mycket noga med hygienen och diska knivar, skärbrädor och tvätta händer väl efteråt. Dessutom bör man aldrig skära t ex grönsaker på samma bräda som använts till fågel.

Om en buffé, som du frågar om, ska fungera utan hälsorisk är det viktigt att både kycklingkött och grönsaker tillagas väl och den färdiga rätten läggs på ren tallrik.

Läs mer här:

Helstekt kalkon med klassiska tillbehör – steg för steg

Kalkon med wokad rödkålssallad


(0)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…