10 goda saker du kan göra med överbliven potatis

Potatisrecept! Har du kokt potatis över efter en middag? Här kommer 10 läckra tips på vad du kan använda den till!

Annons
Annons
Annons
Annons

Potatisrecept när du har potatis över:

1. Stekt potatis

En klassiker. Dela potatisen i bitar och stek i smör till fin yta. Krydda med salt, peppar eller citronpeppar och klipp gärna över något kryddgrönt.

2. Potatisplättar

Hacka eller mosa potatisen utan skal. Blanda med ägg, salt och peppar. Forma till biffar och stek dem i smör. Extra gott om man blandar i lite av sin favoritost!

En klassiker till. Mosa potatisen och värm upp den med en äggula, mjölk eller grädde och en klick smör. Salta och peppra.

3. Potatisstomp

Potatisstomp är ungefär som potatismos och kan smaksättas efter egen smak. Skillnaden är att man stöter potatisen så att den blir grövre än ett vanligt mos. Är extra god om man gratinerar den, bred ut stompen i en ugnssäker form och gratinera under grill i 250 grader till fin yta.

5. Potatissoppa

På hösten och vintern kan det vara gott med en värmande soppa. Potatisrester är perfekta att använda i exempelvis en potatis- och purjolökssoppa.

6. Bruten Potatis

Ringla smör i en ugnsfast form, lägg i potatisarna (fungerar både med och utan skal) och knacka sönder dem med något trubbigt. Ringla över smör och salta. Värm ugnen till högsta temperatur med grilleffekt och ställ in potatisarna ca 5 minuter. De ska bli lite småknapriga på ytan.

7. Potatiskroketter

Mosa potatisen (utan skal) och forma små bollar som du sedan friterar i fritös eller i olja i en kastrull på spisen.

8. Potatisomelett

Stek kokta skivade eller delade potatisar i olja i en panna, eventuellt tillsammans med skivad lök. Blanda ägg, salt, peppar och smulad fetaost. Häll blandningen över potatisen och stek i ca 15 minuter med lock eller folie över.

9. Potatissallad

Dela potatisen i bitar och blanda med exempelvis rödlök, haricot vertes, kapris, olja, vinäger och kryddor. Blanda ner crème fraiche om du vill ha en krämigare potatissallad.

10. Pytt i Panna

Perfekt när du har mycket rester hemma! Dela potatisen i bitar och stek tillsammans med kött eller kyckling i tärningar och riven eller hackad lök.

Läs också: