3 goda påskdesserter

Tre påskdesserter att bjuda på till påsk!

Det bästa med påskens efterrätter förutom att de är söta och goda är att du har all möjlighet att vara kreativ i med påskens lekfullhet och alla härliga färger som kommer med påsken.

Påsken skulle kunna sägas vara vårens förrätt för det är verkligen nu allt det härliga börjar. Förutsatt att man är en person som gillar knoppar som brister och solstrålar som når ner bland träden förstås. På påskens ljuvliga bord samsas ägghalvor, sill, potatis och allt det där klassiska som vi känner till.

Vi har letat fram tre smaskiga desserter som får det att vattnas i munnen och som passar efter maten. Duka upp och bjud vänner och familj på en mysig stund vid fikabordet.

Annons

Freixenets Mia Moscato är ett sött mousserande vitt vin med en tydliga inslag av päron, fläder, apelsinskal och friska citrustoner. Lång aromatisk eftersmak med en krämig mousse. Perfekt till söta desserter med bär och frukt!

Mia Sparkling Moscato hittar du hos Systembolaget.

3 söta desserter

Påsktårta med citronkräm och kola

 

ca 10 bitar
Tid: ca 35 min + tid i frys

Botten:

25 g rumstempererat smör

1/2 dl strösocker

1 ägg

1/2 dl vetemjöl

2 1/2 dl kokosflingor

1/2 tsk bakpulver

Fyllning:

3 ägg

1 1/4 dl strösocker

3 dl vispgrädde

fint rivet skal av 2 citroner samt ca 3/4 dl saft

2 dl crème fraiche

1/2–1 burk färdigkokt kondenserad mjölk à 397 g (som kolasås)

Garnering:

valfria godisägg

citronmeliss

Gör så:

1. Vispa ihop smör och socker, tillsätt ägget. Blanda torra ingredienser och rör ner. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Bred ut smeten jämnt. Grädda i 175°, ca 15 min. Låt svalna i formen.

Annons

2. Dela äggen till fyllningen och vispa äggvitorna till hårt skum, vispa sedan äggulorna med socker poröst och vispa till sist grädden. Tillsätt citronskal och -saft i äggulevispet, rör ner crème fraiche, vänd ner vispad grädde och slutligen äggvitevispet.

3. Varva citronfyllning med kolasmeten över bottnen.

4. Släta till ytan och ställ i frysen minst 6 tim. Ta fram tårtan ca 10 min före servering. Garnera med godisägg och citronmeliss.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Pontus Ferneman

Påsktårta i långpanna

12–14 bitar

Botten:

200 g smör

6 ägg

3 dl strösocker

2½ dl vetemjöl

1 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

1½ tsk bakpulver

Fyllning:

ca 1½ dl aprikosmarmelad

ca 250 g tärnad mango, färsk eller fryst

ca 250 g tärnad ananas, helst färsk

Glasyr:

200 g mörk choklad

2 dl vispgrädde

3 msk ljus sirap

2 msk mjukt smör

Garnering:

marsipankycklingar

chokladägg eller annat påskgodis

Servering:

lättvispad grädde

Ugn 175

Gör så här:

1. Botten: Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner det i äggsmeten tillsammans med smöret. Bred ut smeten i en långpanna, ca 30×40 cm, klädd med bakpapper. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt svalna.

2. Fyllning: Bred marmelad på bottnen och dela den på mitten. Fördela mango och ananas på den ena halvan. Lägg på den andra bottnen, med marmeladen neråt och tryck till lite lätt.

3. Glasyr: Hacka chokladen. Låt grädde och sirap koka upp. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt chokladen och rör tills den har smält. Klicka i smöret och rör till en blank, slät glasyr. Låt svalna och tjockna till bredbar konsistens.

4. Bred glasyren på kakan. Garnera med marsipankycklingar och ägg.

Av Boel Ottmer
Foto: Pontus Ferneman

Söta påskpajer i mandelskal

8 portionspajer

Pajdeg:

4 dl vetemjöl

140 g smör

1/2 dl mandelmjöl

1 äggula

1 dl florsocker

2 msk kakaopulver

Fyllning:

1 dl vispgrädde

300 g färskost

1 dl florsocker

1 burk aprikoser

Gör så här:

Mixa samman ingredienserna till pajdegen och tryck ut i portionsformar. Ställ kallt 30 minuter. Baka i ca 12 minuter. Låt svalna.

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa grädden, blanda färskost och florsocker, vänd ner grädden. Fördela i pajskalen. Lägg en aprikoshalva i varje.

Av Janet Gustavsson
Foto: Erik Karlsson