ANNONSSAMARBETE MED MORA ARMATUR

4-åriga Cleos lasagne gör succé – här är hemligheten i receptet

Cleo i kökshatt med sin färdiga lasagne.

Den lilla kökskocken Cleo lagar en extra god lasagne.

I serien Barn lagar mat, som produceras i samarbete med Mora, får 4-åringar experimentera i köket. Mästerkocken Cleo lagar världens godaste lasagne. Här är hemligheten för att lyckas!

I köket trivs alla, stora som små. Det finns många fördelar med att släppa in de yngre barnen i köket redan tidigt. Att låta dem vara delaktiga och själva få experimentera med matlagning ökar barnens motorik, självförtroende, nyfikenhet och bygger förhoppningsvis ett intresse för livet.

Som vuxen gäller det att våga släppa lite på kontrollen. Att röra, kladda och smaka är ett sätt för barn att utforska kökets värld. Resultatet kan bli en fröjd för alla. Självklart behöver det inte vara perfekt – det viktiga är att barnen har roligt!

I den nya serien Barn lagar mat låter vi, tillsammans med vår samarbetsparter Mora Armatur, tre stycken 4-åringar laga sina favoriträtter. De får på egen hand mäta, räkna, hälla – och givetvis smaka! Melker bakar födelsedagstårta, Ines knådar kanelbullar och Cleo lagar lasagne.

Melker och Ines från Barn lagar mat-serien älskar att baka i köket.

Cleos hemlagade lasagne gör succé

I avsnitt 2 är det 4-åriga Cleo som är mästerkock. Hon ska laga världens godaste lasagne och bjuda Melker. Men vad ingår i en lasagne? Hur gör man en vegetarisk? Och hur uttalas egentligen ordet köttfärssås? Se det roliga klippet här:

Här är hemligheten bakom en lyckad lasagne

Hur lagar man en riktigt saftig och krämig lasagne? Jo, oavsett vilket grundrecept du använder är hemligheten för att lyckas följande:

 • Använd en lite mindre och djupare form för godare resultat.
 • Förkoka lasagneplattorna så att de mjuknar. Doppa 2–3 plattor i taget i kokande vatten i ca 1 minut (behövs ej om du använder färska plattor).
 • Välj gärna fullkornsplattor för GI-vänligare variant.
 • Öka andelen krossade tomater för en saftigare färs.
 • Blanda rikligt med ostsås, gärna dubbel sats, och snåla inte med grädden.
 • Lägg folie över lasagnen mot slutet av gräddningstiden så att den inte blir bränd.
 • Låt lasagnen stå inne lite länge tid i ugnen så blir den riktigt smarrig.

4-åriga Cleos egna hemliga knep

 • Grädde
 • Crème fraiche
 • JÄTTEMYCKET köttfärssås
 • JÄTTEMYCKET ostsås

Cleo är nöjd med resultatet och har dukat fint i köket.

Var kan jag se Barn lagar mat?

Du kommer att kunna följa serien på allas.se:s IGTV samt i artiklar här på allas.se, baaam.se och hos ELLE Mat & Vin. Du kommer också att kunna se trailers på Instagram och Facebook i samma kanaler som ovan.

Avsnitten är 5 minuter långa och vi lovar – du kommer inte att vilja titta bort!

Serien startar 14 mars och pågår under fyra veckor.