8 varmrätter du kan förbereda dagen innan festen

Att laga mat till många gäster kan ofta kännas som ett stort stressmoment. Men det finns flera maträtter som blir lika goda att äta om du har förberett dem dagen innan. Här är åtta typer av rätter du kan göra idag och servera dagen efter.

Studentmottagning, bröllopsfest, släktträff – eller kanske bara en stor middag? Oavsett vilken typ av bjudning det är brukar det vara mycket att ta hand om vid sidan av själva matlagningen. Skönt då att ha den avklarad redan dagen eller dagarna innan tillställningen!

Här är 8 varmrätter du kan förbereda redan dagen innan festen:

1. Ugnsstekt fläskfilé

Enkelt att tillaga i ugn dagen innan. Skiva upp samma dag som festen och servera som kallskuret.

fläskfilé perfekt till buffén
Servera örtmarinerad fläskfilé på buffén.

Här hittar du recept på örtstekt fläskfilé med parmaskinka.

2. Chiligryta

En chiligryta, liksom de flesta köttgrytor, gör sig nästan ännu bättre när den har fått gotta till sig i 1–2 dygn. Låt den stå och puttra dagen innan, förvara i kylen och värm på i kastrull när det är dags att servera.

 

Här är tre enkla recept på chiligryta:

Chili con carne med färs

Köttgryta med choklad och chili

Chiligryta på högrev med guacamole

3. Pajer

Gör pajerna i ugnen och förvara antingen i kyl eller frys beroende på när du ska äta dem. Ljumma dem i ugn strax innan servering.

Här hittar du våra bästa pajrecept>>

4. Fransk potatissallad

Koka upp potatisen och blanda med senap, rödlök, olja och kryddor. Täck med plastfolie och förvara i kylen. Servera med något kallskuret från charken eller från grillen.

Här hittar du våra bästa potatissallader!

5. Hel laxsida i ugn

Tillaga i ugnen dagen innan och förvara i kylen. Servera kall med en god sås.

Här finns fler goda recept med laxsida: Hel laxsida med skarpsås eller Kantarell- och örttoppad laxsida

6. Pulled pork

Precis som chiligrytan blir pulled pork bara godare efter 1–2 dygn. Låt fläsket tillagas på låg temperatur i 8–10 timmar i ugn och förvara sedan i kylskåp. Värm upp i ugn och dra isär den innan servering.

Prova detta recept på Pulled fläskytterfilé  eller Pulled lax med mango- och ananassalsa

7. Potatisgratäng

Potatisgratäng är en utmärkt maträtt att tillaga dagen innan. Gör precis som vanligt, förvara i kylskåp och värm upp i ugnen igen innan servering. Bara att steka upp en köttbit, tillaga en rostbiff i ugnen eller servera med kallskuret och en sallad.

Här hittar du alla våra recept på potatisgratäng>>

8. Fisk- och skaldjurssoppa

Tricket med fisksoppa är att endast förbereda själva basen i soppan men låta fisk och skaldjur vänta. Gör soppans grund dagen innan och förvara i kyl. Värm upp den i grytan innan servering och tillsätt då fisk och skaldjur.

Soppa med rökt lax, fänkål, morot, palsternacka, purjo och grädde. Receptet finns på denna snabblagade och krämiga laxsoppa hittar du här.

Här är fler läckra fisk- och skaldjurssoppor:

Läcker fisksoppa toppad med räkor

Smakrik fisksoppa med lax och räkor

7 fantastiska fisksoppor – från vardag till fest

Idé: Thowe Wagner Larsson, Elle mat & vin
Bearbetad av Sanna Fogelberg, Året Runt.se

Läs också:

Så beräknar du mat och dryck för buffé eller plockmat

Buffékyckling med ajvartäcke och primörsallad

Bästa buffén med kyckling och paj

 

Mer recept och inspiration hos allas.se: