Detta är viktigast när vi väljer vad vi ska lägga på grillen

En kvinna står vid en grill full med kött och grönsaker.

Foto: Shutterstock/TT

Inhemska råvaror är det viktigaste när vi väljer vad vi ska lägga på grillen. Det visar Icas årliga grillrapport, där över 4 000 personer har svarat på frågor om sina grillvanor.

Svenskar älskar att grilla. Och när vi väl baxar fram grillen ur förrådet och gör den redo för sommarsäsongens kommande barbequekvällar, vill vi allra helst att råvarorna vi lägger på den ska vara svenska.

I alla fall om man ska tro butikskedjan Icas grillrapport för 2020. I den uppger nästan en tredjedel, eller 32 procent, av de tillfrågade att råvarornas ursprung är den viktigaste faktorn när de ska grilla. Och 12 procent menar att det inte räcker med att maten är inhemsk, den ska vara lokalproducerad också.

Sverige importerar 50 procent av maten

Men det är inte alltid helt lätt att hitta lokalproducerad eller ens svensk mat i alla mataffärer. Hela 78 procent av de 4 200 tillfrågade personerna som deltog i undersökningen, uppger att de vill ha fler lokalproducerade alternativ i sin matbutik.

– Idag importerar vi mer än 50 procent av det vi äter i Sverige, trots att vi har potential att odla mer på hemmaplan. Det finns ett fantastiskt kulturarv i svensk matkultur med grödor som helt eller delvis har glömts bort, som exempelvis gråärtan – ett utmärkt substitut till kikärtor. Här finns en enorm tillväxtmöjlighet för Sverige, säger Tomas Erlandsson som driver företaget Nordisk Råvara och som intervjuas i grillrapporten.

Många vill stötta lokala lantbrukare

Undersökningen visar att det framför allt är fågel (46 procent) och kött (41 procent) som vi är måna om att ska vara svenskproducerade. Och de mest lokalpatriotiska vid grillen är norrbottningarna, följt av gotlänningarna och jämtlänningarna. Minst brydd om att maten är lokalproducerad är man i Blekinge och Örebro län.

Anledningen till att svenskarna vill ha inhemsk eller närproducerad mat beror, enligt rapporten, framför allt på att man vill stötta de lokala bönderna. Hela 54 procent uppger det som det viktigaste skälet. För 40 procent är kortare transporter och klimatfrågan den viktigaste aspekten. Djurhållningen och produktionsvillkoren är det viktigaste för 28 procent och 24 procent uppger att kvaliteten är det viktigaste orsaken till att välja inhemskt till grillen.

Se också! Fem tips för att grilla säkert i sommar:

När svenskarna får välja vad som är viktigast mellan ekologiska och lokalproducerade råvaror, så vinner de sistnämnda med hästlängder. Hela 74 procent prioriterar lokalproducerat medan bara 19 procent tycker att ekologiskt är viktigast.

Det här grillar svenskar helst 2020:

Så vi vill att råvarorna ska vara inhemska. Men vilken typ av mat är det vi helst slänger på grillen? Jo, fortfarande vill svenskarna helst av allt grilla kött – även om grönsakerna tar ett kliv på popularitetsstegen.

Så här ser listan ut (inom parentes är siffrorna från 2019 års grillrapport):

  1. Fläskkött – 51 procent (57)
  2. Nötkött – 44 procent (54)
  3. Grönsaker – 30 procent (24)
  4. Korv – 30 procent (35)
  5. Kyckling – 29 procent (27)
  6. Hamburgare – 28 procent (29)
  7. Ost – 22 procent (19)
Grillad majskolv, squash och fläskkotletter som ligger på ett bord.

Fläskkött lägger flest svenskar helst på grillen. Foto: Shutterstock/TT

De mest populära grönsakerna att grilla är majs, champinjoner, lök, paprika, tomat och sparris. Och till det grillade måste vi förstås ha goda tillbehör. Deltagarna i grillrapporten tycker att potatis, sallad, potatissallad, rotfrukter och bröd är mumsigast. Och sås då? Där är bearnaise den absoluta favoriten, följt av tzatziki, barbequesås, vitlökssås och aioli.

4 200 personer över 18 år deltog i grillrapporten, som genomfördes av Kantar Sifo på uppdrag av Ica. Här kan du läsa hela rapporten.

Rengöra grillgaller – 7 tips som fungerar utan slit

Mer recept och inspiration hos allas.se: