Förvara brödet så här och förläng livstiden

Så här förvarar du bröd för att det ska hålla längre.
Ska bröd förvaras i kyl eller i rumstemperatur? Vår matexpert svarar!

Ska man förvara matbröd i kylen?

Det gör min pojkvän och hans familj. Själv har jag lärt mig att ha det i rumstemperatur.

Brödet möglar fortare när det är fuktigt och varmt

Allt mjukt matbröd åldras. Rent kemiskt innebär detta enkelt uttryckt att stärkelsen i brödet hårdnar. Denna åldringsprocess går i regel snabbast i kylskåp, eftersom det håller en perfekt ”åldringstemperatur” på 4–7 grader. Av den anledningen brukar man inte rekommendera att förvara jäsbröd i kylskåp.

Åsikterna går dock isär och många föredrar kylskåpskallt bröd. Under varma somrar kan det faktiskt vara en fördel att förvara brödet i kylen. Brödet möglar ganska snabbt om det är fuktigt och varmt. Detta kan man undvika genom att förvara brödet i kylen.

Annons
Annons
Annons

Frys avstannar brödets åldrande

När man fryser brödet avstannar åldrandet nästan helt. Därför är frysning det absolut bästa sättet att förvara brödet. Sedan är det lätt att bara ta fram och tina det som går åt för dagen.