Kan jag få recept på polkagrisar?

Så här bakar du egna polkagrisar.
Foto: Shutterstock/TT
Polkagrisar är ett givet inslag under julen! Allra bäst blir de så klart om man bakar dem själv.

Hemlagade polkagrisar – recept

Fråga: Jag undrar om ni möjligtvis har ett recept på polkagrisar? Jag är van vid att baka och älskar att kladda med deg och annat och detta känns som en perfekt utmaning till jul.

Det är inte alls så kladdigt som man kan tro att göra egna polkagrisar. Du behöver en hushållstermometer, gummihandskar, degskrapa och en marmorskiva. En rostfri diskbänk duger också om du inte har en marmorskiva. Satsen ska inte fördubblas.

Detta behöver du till 500 g polkagrisar

6 deciliter strösocker
3 deciliter vatten
2 teskedar ättiksprit
cirka 15 droppar pepparmyntsolja
röd karamellgärg
matolja

Så här gör du polkagrisar

1. Blanda socker, vatten och ättiksprit i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och rör försiktigt upp sockret från botten. Låt koka kraftigt till 140 - 150°. Vid 140° är massan mer lättarbetad än vid 150°. Karamellerna blir något sega vid 140° och hårda vid 150°.

Så får du perfekt vispad grädde – helt utan stänk

2. Olja under tiden in marmorskiva, degskrapa och gummihandskar. Häll upp sockerlagen på marmorskivan, men spara 1/2 deciliter i kastrullen. Tillsätt 5 droppar karamellfärg till kastrullen och vicka på kastrullen så att lagen blir jämt färgad.

Enkelt recept: Så här gör du fina polkagrisstänger till jul.
Foto: Shutterstock/TT

3. Droppa pepparmyntsolja på den ofärgade massan. Vik upp kanterna mot mitten med hjälp av degskrapan. Flytta samtidigt runt massan på delar av marmorskivan som ännu inte är varma.

4. När massan är en seg klump tas den upp och arbetas med händer i gummihandskar. Lägg massan i ena handen och dra ut den. Se till att hela massan bearbetas och att det kommer in så mycket luft som möjligt. När massan är vit och silkesskimrande är den färdigbearbetad. Forma den då till en rulle. Häll upp den röda massan och låt den svalna något. Lägg den som tre ränder på den vita rullen.

5. Dela rullen i 3-4 bitar. Dra ut smala stänger och vrid dem lite. Klipp till karameller eller käppar och dylikt.

Mer recept och inspiration hos allas.se: