Så håller du jordgubbarna färska så länge som möjligt

Jordgubbar på en jordgubbsplanta

Jordgubbar serveras bäst rumstempererade. Men vill du förlänga hållbarheten bör de förvaras kallt. Här är tipsen för att hålla jordgubbar färska lite längre.

I en tårta, doppade i choklad eller bara som de är. För de flesta av oss är jordgubbar en naturlig del av sommaren. Därför vill vi gärna att det röda guldet håller sig färskt och fräscht så länge som möjligt.

Bild: IBL

Här är Anna Bensons, författaren till ”Jordgubbsboken”, bästa tips för att få jordgubbarna att hålla så länge som möjligt.

1. Tid är hårdvaluta för fräschören

Färska bär håller sig bäst och smakar mer om de får vara osnoppade och förvaras kallt så snart som möjligt efter skörd. Men för bästa smak vid servering bör de vara rumstempererade. Ställas därför fram bären ungefär en timme innan de ska ätas.

2. Plocka själv – om du kan

Allra bäst smak är det förstås på gubbarna du tar direkt från plantan. Då har du också möjlighet att snabbt se till att de förvaras på ett lämpligt sätt.

Finns det något bättre n färska jordgubbar? Bild: IBL

3. Importerade bär håller längre

Väljer att du att ställa in jordgubbarna som blev över i kylskåpet är det bra att känna till bärens ursprung. Importerade bär håller mellan tio och tolv dagar i kylskåpet. De svenska har en något kortare livslängd, upp till fem dagar, om de är ”dagsfärska”.

4. Frys i minst minus 17 grader

Vill du frysa in jordgubbarna ska det vara minst minus 17 grader. För bästa hållbarhet är det också bra att skiva och lättsockra bären innan du stoppar in dem i frysen.

Skiva och sockra bären innan du fryser dem för längre hållbarhet. Bild: IBL

Av Helena Sjögren

 

Mer recept och inspiration hos allas.se: