Så länge håller glöggen!

Så länge håller glöggen

Har du en öppnad flaska med glögg kvar från förra julen? Lugn – den behöver inte vara dålig!

I Sverige dricker vi ungefär fem miljoner liter glögg varje jul. Men ibland blir det några skvättar över.

Vem har inte hittat en öppnad flaska glögg på hyllan längst in i skåpet! Ingen fara – det behöver inte alls vara något fel på den! Det som avgör är alkoholhalt och sötman, som båda har en konserverande effekt.

Det bästa är förstås att bara lita på sina sinnen, lukta och smaka, så avgör du om den är okej. Här kommer några generella tips som du ändå kan ha som stöd för att avgöra om glöggen är okej.

Ett annat bra tips är att använda överbliven glögg i maten. Det blir en fantastiskt god kryddning.

Starkvinsglögg

Är det starkvinsglögg (omkring 15 % alkoholhalt) klarar den flera års lagring, även om flaskan är öppnad. Det beror på den höga alkoholhalten och att glöggen är söt. Det kan dock bildas fällning när den har stått, men det går bra att sila bort om du vill.

Vinglögg

Vanlig vinglögg (omkring 10 % alkoholhalt) håller också, men inte riktigt lika länge. Den brukar hålla i alla fall till nästa år.

Saftglögg

Alkoholfri glögg har däremot inte lika lång hållbarhet utan tappar snabbare i smaken.

Det bästa tipset är att lukta på glöggen och provsmaka. Det värsta som kan hända är att smaken har försämrats och fått oxiderad karaktär. Så länge glöggen luktar och smakar gott så är det ingen fara.

Tips! Värm glöggen varsamt

Glögg ska inte koka – då blir smaken sämre. Ungefär 70 grader är en bra temperatur. Det bästa är om du kan hålla glöggen varm på en värmeplatta, med värmeljushållare, eller i en termos, så att den håller jämn temperatur  under glöggminglet.

Av Lena Walldin
Källa: Systembolaget, Elle Mat&Vin, allas.se

Läs också:

Visste du detta om glögg?

 

Mer recept och inspiration hos allas.se: