Så skalar du kräftor på bästa sätt

Kräftor och krondill på ett fat

Dags för kräftskiva!

Foto: Shutterstock/TT
Hur äter man egentligen kräftor på bästa sätt? Vi tipsar om hur man öppnar en kräfta för att få ut alla godsakerna och vad man inte bör äta på en kräfta.

DHur får man ut köttet från klorna? Var ska jag sörpla? Går det att äta kräftsmöret? Vi tipsar om hur du skalar kräftorna för att inte missa några av godsakerna.

Ska man börja med klorna eller stjärten? Det är en smaksak så det går naturligtvis att vända på stegen nedan, allt efter tycke och smak!

Så skalar man en kräfta – steg för steg

1. Kräftklorna

Är kräftklorna stora kan det finnas en hel del kött i dem och det vill man ju inte missa!

Bryt av klorna och benen de sitter på från kräftan genom att vrida dem. Direkt efter kan du suga både ur själva benet men även i hålet på kroppen där benet satt. På båda ställen finns oftast mycket av lagen.

Har man tur går det att "dra ut" köttet genom att vicka på den "lösa" delen av klon, går inte det kan man (om klorna är mjuka) bita i klon och ta ut köttet. Är klorna hårda behövs en kräftkniv eller annan liten kniv som man petar in i klon och vrider runt med. En nötknäckare funkar också bra. Pilla sedan ut allt köttet med en liten kniv.

Mitt inne i klon sitter ett litet membran som man bör ta bort. Det är inte farligt men inte så kul att få i munnen.

2. Kräftstjärten

I stjärten sitter det mesta köttet på kräftan!
Ta tag om ryggskölden med ena handen och använd den andra handen till att lirka av kräftstjärten utåt.

Tryck ihop stjärten så att den knäcks undertill. Vänd på stjärten och bryt upp skalet, som om du öppnade en bok på mitten. Det kan vara bra att ta bort skalet i omgångar, risken är annars att en del av stjärten följer med skalet.
Längst ut, där själva stjärtfenan sitter kan man trycka till och sedan dra av stjärtfenan försiktigt.

Längs med stjärten finns en tunn köttremsa som man kan äta. Under den sitter en sträng, dra bort den och kasta.

Ät stjärtarna direkt eller spara flera kräftstjärtar och lägg på en smörgås.

3. Sug och sörpla på kräftan

Förhoppningsvis har dina kräftor kokat i en god lag och den vill man ju inte missa. Vänd på kräftans kropp och sörpla/sug under magen.

4. Ta av ryggskölden på kräftan

Kräftskiva? Här är 4 recept som passar till kräftorna

Ta av ryggskölden genom att lyfta av den samtidigt som du håller i kräftans ben. Här kan man, om man vill, sörpla i sig ännu mer lag från delen där benen sitter, från gälarna.

5. Kräftsmöret

Under ryggskölden finns kräftsmöret, en gul, lite grynig massa som man helt enkelt pillar ut med en kniv och äter eller brer på en smörgås.

Ibland finns det även lite kött kvar under skölden som man kan äta.

Bakom huvudet sitter kräftans magsäck/galla som är svart. Den är besk och otrevlig att äta så lämna den.

6. Kräfta med rom?

Om kräftan har rom brukar en del följa med stjärten ut och det kan också finnas rom i ryggskölden när man tar av den. Den går att äta men brukar ha varierande smak.Mer recept och inspiration hos allas.se: