Ska jag frysa in laxen före eller efter gravning?

Ska laxen frysas in före eller efter gravning?

Foto: Shutterstock/TT

Gravad lax är väldigt populärt på julbordet och vi är många som gravar egen till festligheterna. Men har du koll på hur den bör frysas?

När ska gravlaxen egentligen frysas?

Fråga: Vi köper ofta lax som vi gravar själva till julen. Efter att vi gravat den brukar vi dela upp den i lagom stora bitar och förpacka med plastfilm och sedan placera i plastpåsar. Resultatet blir mycket bra. För en tid sedan fick jag höra att man helst ska frysa laxen innan man gravar den. Stämmer det? Anledningen till att vi gravar och fryser laxen är att den då är klar när man vill ha den. Hur länge kan man förvara gravad och upptinad lax i kylen?

Experten: Så tar du kontroll över julen – utan att stressa

Du kan lugnt fortsätta att göra som du brukar. Det spelar ingen roll om frysningen sker före eller efter gravningen. Anledningen till att Livsmedelsverket rekommenderar att vi ska frysa fisk som gravas är att eventuella parasiter som kan finnas i fisken ska dö. Det gör de efter cirka två dygn i frysen, vare sig fisken är rå eller gravad.

Gravad lax fryser inte lika hårt som rå fisk

Vad du däremot kan tänka på är att gravad fisk fryser inte lika hårt som rå fisk, detta på grund av saltet. Det gör att den inte håller lika längre. Hel ostyckad fisk har också längre hållbarhet än filéer. Detta beror på att fettet härsknar snabbare i filéad eller gravad fisk.

Men frysförvaring av gravad fisk i en till två månader brukar inte vara något problem. Den gravade och upptinade laxen har lika lång hållbarhet som om laxen var nygravad. Detta under förutsättning att den blivit infrusen direkt efter gravningen i två dygn.

Gravad lax bör frysas i två dygn för att döda eventuella bakterier.

Foto: Shutterstock/TT

Gravad lax håller i upp till en vecka om den förvarats i kylskåp. Men den tål inte att vandra fram och tillbaka från bord till kyl. Då är det bättre att bara skära och lägga fram så mycket som går åt.

Mer recept och inspiration hos allas.se: