ANNONSSAMARBETE MED KENO

Somrig gräddtårta med jordgubbsmousse – på stjärnbagarens vis

En smarrig tårta med somrig jordgubbsmousse! Den är som gjord för sommarens alla festliga tillfällen. Här delar stjärnbagaren Caroline Ahlqvist sitt bästa recept och en guide med steg för steg – så att du kan lyckas hemma också.

Inget slår väl en hembakad gräddtårta med klassiska svenska smaker på sommaren? Det håller i alla fall stjärnbagaren Caroline Ahlqvist med om. Caroline vann år 2013 programmet Hela Sverige Bakar. Hennes hjärta klappar varmt för bakning än i dag och hon delar gärna med sig av sina bästa recept. Här är hennes smarriga tårtrecept – perfekt för studentfirandet, midsommar och eftermiddagsfika i trädgården.

5 Sommardrinkar du inte vill missa
0:57

Efter reklamen: 5 Sommardrinkar du inte vill missa

(0:57)

Slå på ljud

Somrig gräddtårta med jordgubbsmousse

Ingredienser

Tårtbotten

3 ägg

3 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

75 g smör

1,5 dl mjölk

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk salt

Tips! Smaksätt gärna botten med zesten och saften av en citron för en härlig och fräsch citrussmak. Bara att vända ner i smeten tillsammans med de torra ingredienserna.

Jordgubbsmousse

3 gelatinblad

200 g jordgubbar

Saft från 1 citron

0,5 dl socker

3 dl grädde

Gör så här:

Tårtbotten

1. Smörj kanterna på en 20 cm springform med smör och klä botten och sidor med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker ljust och pösigt med elvisp i ca 5 min.

3. Blanda alla torra ingredienserna och vispa hastigt blandningen med ballongvisp för att få bort ev. mjölklumpar.

4. Smält smöret och häll i mjölken så den blir ljummen. Tillsätt i äggsmeten tillsammans med de torra ingredienserna och vänd om med slickepotten med stora luftiga tag från botten.

5. Fyll formen med smeten och grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 35–45 min. Stick ner en sticka i mitten och se att den kommer upp torr – då är den färdiggräddad. Låt svalna i formen med uppknäppt kant.

Jordgubbsmousse

1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min.

2. Koka upp bär med socker och citronsaft. Mixa med stavmixer och tillsätt gelatinbladen. Koka upp i någon minut och dra av värmen för att svalna helt.

3. Vispa upp grädden och vänd ihop jordgubbskompotten.

När tårtbotten svalnat, dela den i tre lika stora delar och fyll med jordgubbsmoussen. Spackla sedan grädde runt hela tårtan och garnera med färska jordgubbar.

En bakupplevelse med stjärnbagaren

Under en helg fylld av bakning och härliga smaker var Caroline med och inspirerade ett glatt gäng som vunnit den unika upplevelsen under Kenos Vinnarveckor. Första omgången av vinnarveckorna var på temat bakning.

Under helgen fick de tio vinnarna och en medföljande vän resa till Stockholm och checka in på härliga Görvälns slott. Helgen bjöd sedan på trerättersmiddag i city, lyxig frukost, lunch och rundvandring i Kenos TV-studio, där vinnarna fick prova på att vara programledare.

Men det var definitivt den unika bakupplevelsen som var helgens höjdpunkt. Där fick vinnarna baka cupcakes och tårtor tillsammans med Caroline, som delade sina bästa tips och recept – bland annat receptet på denna smarriga sommartårta ovan.

Nästa upplevelsevinst

Den 29 maj – 18 juni är det dags för Keno Vinnarveckor igen – denna gång på temat matlagning. De lyckliga vinnarna kommer att få träffa kändiskocken Erik Brännström, mer känd som Vilda Kocken, och prova på att laga mat ute i naturen.

-

AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se.